Riikide loend rahvastiku tiheduse järgi

Rahvastiku tihedus riigi kohta (2018)


Koht Riik, sõltuv territoorium või tunnustamata riik Rahvaarv Pindala (km²) Tihedus (in/km²) Märkmed
Maailm 6 655 500 000 148 940 000 44,7 [1]
 Macau (Hiina) 538 100 29,2 18 428
1  Monaco 32 671 1,95 16 754 [2]
 Hongkong (Hiina) 7 040 885 1099 6407
2  Singapur 4 483 900 710 6369
 Gibraltar (UK) 27 921 6 4654
3  Vatikan 821 0,44 1866 [3]
4  Bahrein 1 046 814 720 1454 [4]
5  Malta 401 880 316 1272
 Bermuda (UK) 64 174 53 1211
6  Maldiivid 329 198 298 1105
7  Bangladesh 150 448 339 143 998 1045 [5]
Suurbritannia Kanalisaared (UK) 149 463 195 766
 Palestiina 4 018 332 6020 667
8  Nauru 13 635 21 649
9  Taiwan 22 894 384 35 980 636 [6]
10  Barbados 269 556 430 627
Prantsusmaa Saint-Martin (Prantsusmaa) 33 102 53,2 622
11  Mauritius 1 244 663 2040 610
Aruba Aruba (Holland) 103 484 193 536
Prantsusmaa Mayotte (Prantsusmaa) 186 452 374 499 [7]
12  Lõuna-Korea 49 044 790 99 538 493
13  San Marino 28 117 61 461
 Puerto Rico (US) 3 954 584 8875 446
15  Tuvalu 10 441 26 402
16  Holland 16 299 170 41 528 392
Prantsusmaa Martinique (Prantsusmaa) 395 932 1102 359
17  Komoorid 797 902 2235 357
18  Liibanon 3 576 818 10 400 344
19  Rwanda 9 037 690 26 338 343
20  Marshalli Saared 61 963 181 342
21  Belgia 10 419 050 30 528 341
22  Jaapan 128 084 700 377 873 339
23  India 1 103 371 000 3 287 263 336
24  El Salvador 6 880 951 21 041 327
Prantsusmaa Saint-Barthélemy (Prantsusmaa) 6 852 21 326
 Ameerika Samoa (USA) 64 869 199 326
25  Iisrael 7 180 000 22 072 325
 USA Neitsisaared (US) 111 818 347 322
26  Sri Lanka 20 742 910 65 610 316
Prantsusmaa Réunion (Prantsusmaa) 785 139 2510 313
 Guam (US) 169 635 549 309
27  Haiti 8 527 777 27 750 307
28  Saint Vincent 119 051 388 307
29  Saint Lucia 160 765 539 298
30  Filipiinid 83 054 480 300 000 277
31  Burundi 7 547 515 27 834 271
32  Grenada 102 924 344 260
33  Trinidad ja Tobago 1 305 236 5130 254
34  Vietnam 84 238 230 331 689 254
Prantsusmaa Guadeloupe (Prantsusmaa) 405 000 1628 249 [8]
35  Suurbritannia 60 776 238 242 900 246
36  Jamaica 2 650 713 10 991 241
37  Saksamaa 82 689 210 357 022 232
 Hollandi Antillid (Holland) 182 656 800 228
38  Kosovo 2 200 000 10 887 220
39  Liechtenstein 34 521 160 216
40  Pakistan 157 935 100 796 095 198
41  Itaalia 58 092 740 301 318 193
42  Dominikaani Vabariik 9 365 818 48 671 192
43  Põhja-Korea 22 487 660 120 538 187
44  Nepal 27 132 630 147 181 184
45  Antigua ja Barbuda 81 479 442 184
46  Luksemburg 464 904 2586 180
47  Seišellid 80 654 455 177
48  Šveits 7 252 331 41 284 176
 Põhja-Mariaanid (US) 80 801 464 174
 Kaimanisaared (UK) 45 017 264 171
49  Saint Kitts ja Nevis 42 696 261 164
50  São Tomé ja Príncipe 156 523 964 162
51  Mikroneesia Liiduriigid 110 487 702 157
52  Kuveit 2 686 873 17 818 151
 Briti Neitsisaared (UK) 22 016 151 146
53  Andorra 67 151 468 143
54  Nigeeria 131 529 700 923 768 142
55  Hiina 1 315 844 000 9 596 961 137
56  Tonga 102 311 747 137 [9]
57  Kiribati 99 350 726 137
58  Gambia 1 517 079 11 295 134
 Anguilla (UK) 12 205 91 134
 Man (UK) 76 538 572 134
59  Tšehhi 10 219 600 78 866 130
60  Taani 5 471 590 43 094 127
61  Roheneemesaared 506 807 4033 126
62  Tai 64 232 760 513 115 125
63  Poola 38 529 560 312 685 123 [9]
64  Moldova 4 128 047 33 844 122
65  Uganda 28 816 230 241 038 120
66  Indoneesia 222 781 500 1 904 569 117
67  Guatemala 12 599 060 108 889 116
68 Uus-Meremaa Tokelau (Uus-Meremaa) 1378 12 115
69  Portugal 10 494 500 91 982 114
 Euroopa Liit 494 070 000 4 422 773 112
70  Slovakkia 5 400 908 49 033 110
71  Prantsusmaa 60 495 540 551 500 110
72  Albaania 3 129 678 28 748 109
73  Malawi 12 883 940 118 484 109
74  Ungari 10 097 730 93 032 109
75  Togo 6 145 004 56 785 108
76  Dominica 78 940 751 105
77  Süüria 19 043 380 185 180 103
78  Kuuba 11 269 400 110 861 102
79  Armeenia 3 016 312 29 800 101
80  Serbia 7 800 000 77 474 100 [6]
81  Austria 8 189 444 83 858 98
82  Aserbaidžaan 8 410 801 86 600 97
83  Sloveenia 2 066 814 20 256 97
84  Türgi 70 586 256 783 562 93
85  Ghana 22 112 810 238 533 93
86  Rumeenia 21 711 470 238 391 91
87  Küpros 835 307 9251 90
88  Hispaania 45 200 737 506 030 89
89  Costa Rica 4 327 228 51 100 85
90  Kreeka 11 119 890 131 957 84
91  Horvaatia 4 551 338 56 538 81
92  Põhja-Makedoonia 2 034 060 25 713 79
 Põhja-Küprose Türgi Vabariik 264 172 3355 78 [11]
93  Kambodža 14 071 010 181 035 78
 Prantsusmaa Wallis ja Futuna (Prantsusmaa) 15 480 200 77
94  Sierra Leone 5 525 478 71 740 77
95  Ukraina 46 480 700 603 700 77
96  Malaisia 27 250 370 329 847 77
97  Bosnia ja Hertsegoviina 3 907 074 51 197 76
 Cooki saared (Uus-Meremaa) 17 954 236 76
98  Benin 8 438 853 112 622 75
99  Myanmar 50 519 490 676 578 75
100  Egiptus 74 032 880 1 001 449 74
101  Katar 812 842 11 000 74
102  Maroko 31 478 460 446 550 70
103  Etioopia 77 430 700 1 104 300 70
104  Bulgaaria 7 725 965 110 912 70
105  Iraak 28 807 190 438 317 66
106  Samoa 184 984 2831 65
107  Brunei 373 819 5765 65
108  Honduras 7 204 723 112 492 64
109  Gruusia 4 474 404 69 700 64
 Prantsuse Polüneesia (Prantsusmaa) 256 603 4000 64
110  Jordaania 5 702 776 89 342 64
111  Ida-Timor 947 064 14 874 64
 Turks ja Caicos (UK) 26 288 417 63 [9]
112  Tuneesia 10 102 470 163 610 62
113  Svaasimaa 1 032 438 17 364 59
114  Usbekistan 26 593 120 447 400 59
115  Senegal 11 658 170 196 722 59
116  Lesotho 1 794 769 30 355 59
117  Iirimaa 4 147 901 70 273 59
118  Keenia 34 255 720 580 367 59
119  Elevandiluurannik 18 153 870 322 463 56
120  Mehhiko 107 029 400 1 958 201 55
121  Araabia Ühendemiraadid 4 495 823 83 600 54
122  Ecuador 13 542 420 283 561 53
123  Leedu 3 369 600 65 300 52
124  Burkina Faso 13 227 840 274 000 48
125  Valgevene 9 755 106 207 600 47
126  Fidži 847 706 18 274 46
127  Bhutan 2 162 546 47 000 46
128  Afganistan 29 863 010 652 090 46
129  Tadžikistan 6 506 980 143 100 45
130  Montenegro 630 548 14 026 45 [6]
 Montserrat (UK) 4488 102 44
131  Guinea-Bissau 1 586 344 36 125 44
132  Belau 19 949 459 43
133  Panama 3 231 502 75 517 43
134  Nicaragua 5 486 685 130 000 42
135  Iraan 69 515 210 1 648 195 42
136  Tansaania 38 328 810 945 087 41 [9]
 Saint Helena (UK) 4918 122 40
137  Colombia 45 600 240 1 138 914 40
138  Jeemen 20 974 660 527 968 40
139  Lõuna-Aafrika Vabariik 47 431 830 1 221 037 39
140  Guinea 9 402 098 245 857 38
141  Eritrea 4 401 357 117 600 37
142  Läti 2 306 988 64 600 36
143  Kamerun 16 321 860 475 442 34
144  Djibouti 793 078 23 200 34
 Fääri saared (Taani) 47 017 1399 34
145  Zimbabwe 13 009 530 390 757 33
Mägi-Karabahh Mägi-Karabahh 145 000 4400 33 [12]
146  Madagaskar 18 605 920 587 041 32
147  Ameerika Ühendriigid 301 140 000 9 629 091 31
 Abhaasia (Gruusia) 215 972 7138 30 [13]
148  Eesti 1 329 697 45 100 29
149  Libeeria 3 283 267 111 369 29
150  Venezuela 26 749 110 912 050 29
151  Kõrgõzstan 5 263 794 199 900 26
152  Laos 5 924 145 236 800 25
153  Mosambiik 19 792 300 801 590 25
154  Kongo DV 57 548 740 2 344 858 25
 Somaalimaa 3 500 000 137 600 25 [14]
Prantsusmaa Saint-Pierre ja Miquelon (Prantsusmaa) 5769 242 24
155  Bahama 323 063 13 878 23
156  Brasiilia 186 404 900 8 514 877 22
157  Peruu 27 968 240 1 285 216 22
158  Tšiili 16 295 100 756 096 22
159  Rootsi 9 041 262 449 964 20,0
160  Uruguay 3 463 197 175 016 19,8
161  Ekvatoriaal-Guinea 503 519 28 051 18,0
Lõuna-Osseetia Lõuna-Osseetia 70 000 3900 17,9 [15]
162  Vanuatu 211 367 12 189 17,3
163  Saalomoni Saared 477 742 28 896 16,5
164  Soome 5 302 060 338 145 15,6
165  Sambia 11 668 460 752 618 15,5
166  Paraguay 6 158 259 406 752 15,1
167  Uus-Meremaa 4 028 384 270 534 14,9
168  Sudaan 36 232 950 2 505 813 14,5
169  Argentina 38 747 150 2 780 400 13,9
170  Alžeeria 32 853 800 2 381 741 13,8
 Pitcairn (UK) 67 5 13,4
171  Somaalia 8 227 826 637 657 12,9
172  Angola 15 941 390 1 246 700 12,8
173 Prantsusmaa Uus-Kaledoonia (Prantsusmaa) 236 838 18 575 12,8
174  Paapua Uus-Guinea 5 887 138 462 840 12,7
175  Belize 294 835 22 966 12,3
176  Norra 4 751 236 385 155 12,3
177  Kongo Vabariik 3 998 904 342 000 11,7
178  Saudi Araabia 24 573 100 2 149 690 11,4
179  Niger 13 956 980 1 267 000 11,0
180  Mali 13 518 420 1 240 192 10,9
181  Türkmenistan 4 833 266 488 100 9,9
182  Venemaa 143 201 600 17 098 242 8,4
183  Boliivia 9 182 015 1 098 581 8,4
184  Omaan 2 577 000 309 500 8,3
185  Tšaad 9 748 931 1 284 000 7,6
186  LAV 4 037 747 622 984 6,5
 Niue (Uus-Meremaa) 1625 260 6,2
187  Kasahstan 14 825 110 2 724 900 5,4
188  Gabon 1 383 841 267 668 5,2
189  Guyana 751 218 214 969 3,5
190  Liibüa 5 853 452 1 759 540 3,3
191  Kanada 33 390 141 9 970 610 3,2
192  Botswana 1 764 926 581 730 3,0
193  Mauritaania 3 068 742 1 025 520 3,0
194  Island 309 672 103 000 3,0
195  Suriname 449 238 163 820 2,7
196  Austraalia 21 050 000 7 682 300 2,6
197  Namiibia 2 031 252 824 292 2,5
Prantsusmaa Prantsuse Guajaana (Prantsusmaa) 187 056 90 000 2,1
198  Mongoolia 2 646 487 1 564 116 1,7
 Lääne-Sahara 341 421 266 000 1,3
 Falklandi saared (UK) 3060 12 173 0,25
 Gröönimaa (Taani) 56 916 2 175 600 0,026

ViitedRedigeeri

  1. World POPClock Projection, 8. märts 2008
  2. The Monaco government uses a larger surface area figure resulting in a population density of 18,078 per km².
  3. Population density calculated using surface area and population figures from [1]
  4. [2]
  5. Latest figure from the World Bank Development Indicators Database is 1,090 per km²
  6. 6,0 6,1 6,2 Population density calculated using surface area and population figures from CIA World Factbook. Republic of China (Taiwan) as of 2005; Serbia as of 2002; Montenegro as of 2004.
  7. Population density calculated using surface area and population figures from INSEE Mayotte.
  8. Figure without the territories of Saint-Martin and Saint-Barthélemy
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 The UN figure is not consistent with the figure based on dividing the population by the area. The calculated figure is listed on this table instead.
  10. Population figure based upon the 2004 census, density figure thus calculated.[3]
  11. Population figure based upon the 2006 census, density figure thus calculated.[4]
  12. Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[5]
  13. Population figure from the 2003 census, surface area based upon the 83% of Abkhazia controlled by the Republic of Abkhazia at the present moment, density figure calculated using these two figures.[6]
  14. Population figure 2005 estimate, density figure calculated using this estimate.[7] [8]
  15. Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[9]