Eesti valitsuste loend

Siin on loetletud Eesti valitsusi.

1918–1940

muuda

Erakonnad:

██ Eesti Sotsiaaldemokraatlik Tööliste Partei (ESDTP) (1907–1925) / Eesti Sotsialistlik Tööliste Partei (ESTP) (1925–1935)
██ Eesti Tööerakond (TE) (1917–1932)
██ Eesti Demokraatlik Erakond (EDE) (1917–1918) / Eesti Rahvaerakond (RE) (1918–1932) / Rahvuslik Keskerakond (RKE) (1932–1935)
██ Eesti Maarahva Liit (EML) (1917–1920) / Põllumeeste Kogud (PK) (1920–1932) / Ühinenud Põllumeeste Erakond (ÜPE) (1932–1935)
██ Kristlik Rahvaerakond (KRE) (1919–1932)
██ Asunike Koondis (AS) (1925–1932, 1933–1935)
██ Rahvuslik Vabameelne Partei (RVP) (1922–1926)
██ Üleriikline Majaomanikkude Seltside Liit (ÜMSL) (1920–1932)
██ Saksa Erakond Eestimaal (SEE) (1918–1919) / Saksa-Balti Erakond (SBE) (1919–1935)
██ Vene Kodanikkude Kogu (VKK) (1919–1920) / Vene Rahvuslik Liit Eestis (VRLE) (1920–1935)

Päästekomitee valitsus

muuda
  Pikemalt artiklis Eesti Ajutine Valitsus
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Koalitsioon Parlament
1 Konstantin Pätsi esimene ajutine valitsus 24. veebruar 1918 12. november 1918 8 kuud ja 19 päeva
EML+TE+EDE+ESDTP
Eestimaa Kubermangu Ajutine Maanõukogu[a]

Maanõukogu valitsused

muuda
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Koalitsioon Parlament
2 Konstantin Pätsi teine ajutine valitsus 12. november 1918 27. november 1918 15 päeva
EML+TE+EDE(+ESDTP)[b]
Eestimaa Kubermangu Ajutine Maanõukogu
3 Konstantin Pätsi kolmas ajutine valitsus 27. november 1918 8. mai 1919 5 kuud ja 11 päeva
EML+TE+EDE+ESDTP(+SEE+VKK)[c]

Asutava Kogu valitsused

muuda
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Koalitsioon Parlament
4 Otto Strandmani esimene valitsus 8. mai 1919 18. november 1919 6 kuud ja 10 päeva
TE+ESDTP(+RE)[d]
Asutav Kogu
5 Jaan Tõnissoni esimene valitsus 18. november 1919 28. juuli 1920 8 kuud ja 10 päeva
RE+ESDTP+TE
6 Ado Birki valitsus 28. juuli 1920 30. juuli 1920 2 päeva
RE+TE+KRE
7 Jaan Tõnissoni teine valitsus 30. juuli 1920 26. oktoober 1920 2 kuud ja 26 päeva
RE
8 Ants Piibu valitsus 26. oktoober 1920 25. jaanuar 1921 2 kuud ja 30 päeva
TE

Riigikogu valitsused

muuda
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Koalitsioon Parlament
9 Konstantin Pätsi esimene valitsus 25. jaanuar 1921 21. november 1922 1 aasta, 9 kuud ja 27 päeva
PK+RE+KRE(+TE)[e]
I Riigikogu
10 Juhan Kuke valitsus 21. november 1922 2. august 1923 8 kuud ja 12 päeva
TE+PK+RE
11 Konstantin Pätsi teine valitsus 2. august 1923 26. märts 1924 7 kuud ja 24 päeva
PK+RE+KRE(+TE)[f]
II Riigikogu
12 Friedrich Akeli valitsus 26. märts 1924 16. detsember 1924 8 kuud ja 20 päeva
KRE+TE+RE
13 Jüri Jaaksoni valitsus 16. detsember 1924 15. detsember 1925 11 kuud ja 29 päeva
RE+PK+ESDTP+TE+KRE
14 Jaan Teemanti esimene valitsus 15. detsember 1925 23. juuli 1926 7 kuud ja 8 päeva
PK+TE+KRE+AS(+RVP)[g]
15 Jaan Teemanti teine valitsus 23. juuli 1926 4. märts 1927 7 kuud ja 9 päeva
PK+AS+RE+KRE+ÜMSL
III Riigikogu
16 Jaan Teemanti kolmas valitsus 4. märts 1927 9. detsember 1927 9 kuud ja 5 päeva
PK+AS+RE+KRE+ÜMSL
17 Jaan Tõnissoni kolmas valitsus 9. detsember 1927 4. detsember 1928 11 kuud ja 25 päeva
RE+PK+AS+TE
18 August Rei valitsus 4. detsember 1928 9. juuli 1929 7 kuud ja 5 päeva
ESTP+AS+TE+KRE
19 Otto Strandmani teine valitsus 9. juuli 1929 12. veebruar 1931 1 aasta, 7 kuud ja 3 päeva
TE+PK+AS+RE+KRE
IV Riigikogu
20 Konstantin Pätsi kolmas valitsus 12. veebruar 1931 19. veebruar 1932 1 aasta ja 7 päeva
PK+ESTP+RE
21 Jaan Teemanti neljas valitsus 19. veebruar 1932 19. juuli 1932 5 kuud
ÜPE+RKE
22 Karl Einbundi esimene valitsus 19. juuli 1932 1. november 1932 3 kuud ja 13 päeva
ÜPE+RKE
V Riigikogu
23 Konstantin Pätsi neljas valitsus 1. november 1932 18. mai 1933 6 kuud ja 17 päeva
ÜPE+RKE+ESTP
24 Jaan Tõnissoni neljas valitsus 18. mai 1933 21. oktoober 1933 5 kuud ja 3 päeva
RKE+AS
25 Konstantin Pätsi viies valitsus 21. oktoober 1933 9. mai 1938 4 aastat, 6 kuud ja 18 päeva Puudub[h]

Vabariigi Presidendi valitsused

muuda
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Parlament President
26 Kaarel Eenpalu teine valitsus 9. mai 1938 12. oktoober 1939 1 aasta, 5 kuud ja 3 päeva I Riiginõukogu

I Riigivolikogu

Konstantin Päts
27 Jüri Uluotsa valitsus 12. oktoober 1939 18. september 1944[i] 4 aastat, 11 kuud ja 6 päeva

Märkused

muuda

1944–1992

muuda

Valitsused eksiilis

muuda
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis
28 Otto Tiefi valitsus 18. september 1944 12. jaanuar 1953 8 aastat, 3 kuud ja 25 päeva Jüri Uluots
29 Johannes Sikkari valitsus 12. jaanuar 1953 1. jaanuar 1962 8 aastat, 11 kuud ja 20 päeva August Rei
30 Aleksander Warma valitsus 1. jaanuar 1962 1. märts 1964 2 aastat ja 2 kuud
31 Tõnis Kindi valitsus 1. märts 1964 8. mai 1971 7 aastat, 2 kuud ja 7 päeva Aleksander Warma
32 Heinrich Marga valitsus 8. mai 1971 20. juuni 1990 19 aastat,  1 kuu ja 12 päeva Tõnis Kint
33 Enno Penno valitsus 20. juuni 1990 15. september 1992 2 aastat, 2 kuud ja 26 päeva Heinrich Mark

1991–1992

muuda

Üleminekuvalitsused

muuda
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Koalitsioon Parlament
34 Edgar Savisaare valitsus[j] (kohusetäitja) 20. august 1991 30. jaanuar 1992 5 kuud ja 10 päeva Muutuv, peamiselt Rahvarinne Eesti Vabariigi Ülemnõukogu
35 Tiit Vähi esimene valitsus[j] (kohusetäitja) 30. jaanuar 1992 21. oktoober 1992 8 kuud ja 21 päeva Muutuv

Märkused

muuda

1992. aastast

muuda
Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Kestus Koalitsioon Parlament President
36 Mart Laari esimene valitsus 21. oktoober 1992 8. november 1994 2 aastat ja 18 päeva
RKEI+M+ERSP
VII Riigikogu Lennart Meri
37 Andres Tarandi valitsus 8. november 1994 17. aprill 1995 5 kuud ja 9 päeva
M+RKEI+ERSP+ELDP+VKRE
38 Tiit Vähi teine valitsus 17. aprill 1995 6. november 1995 6 kuud ja 20 päeva
KMÜ+KE
VIII Riigikogu
39 Tiit Vähi kolmas valitsus 6. november 1995 17. märts 1997 1 aasta, 4 kuud ja 11 päeva
KMÜ(+RE/AP)[k]
40 Mart Siimanni valitsus 17. märts 1997 25. märts 1999 2 aastat ja 8 päeva
KMÜ+AP
41 Mart Laari teine valitsus 25. märts 1999 28. jaanuar 2002 2 aastat, 10 kuud ja 3 päeva
IL+RE+M
IX Riigikogu
42 Siim Kallase valitsus 28. jaanuar 2002 10. aprill 2003 1 aasta, 2 kuud ja 13 päeva
RE+KE
Arnold Rüütel
43 Juhan Partsi valitsus 10. aprill 2003 13. aprill 2005 2 aastat ja 3 päeva
RP+RE+RL
X Riigikogu
44 Andrus Ansipi esimene valitsus 13. aprill 2005 5. aprill 2007 1 aasta, 11 kuud ja 23 päeva
RE+KE+RL
45 Andrus Ansipi teine valitsus 5. aprill 2007 6. aprill 2011 4 aastat ja 1 päev
RE+IRL(+SDE)[l]
XI Riigikogu Toomas Hendrik Ilves
46 Andrus Ansipi kolmas valitsus 6. aprill 2011 26. märts 2014 2 aastat, 11 kuud ja 20 päeva
RE+IRL
XII Riigikogu
47 Taavi Rõivase esimene valitsus 26. märts 2014 9. aprill 2015 1 aasta ja 14 päeva
RE+SDE
48 Taavi Rõivase teine valitsus 9. aprill 2015 23. november 2016 1 aasta, 7 kuud ja 14 päeva
RE+SDE+IRL
XIII Riigikogu
49 Jüri Ratase esimene valitsus 23. november 2016 29. aprill 2019 2 aastat, 5 kuud ja 6 päeva
KE+SDE+IRL
Kersti Kaljulaid
50 Jüri Ratase teine valitsus 29. aprill 2019 26. jaanuar 2021 1 aasta, 8 kuud ja 28 päeva
KE+EKRE+I
XIV Riigikogu
51 Kaja Kallase esimene valitsus 26. jaanuar 2021 18. juuli 2022 1 aasta, 5 kuud ja 22 päeva
RE(+KE)[m]
52 Kaja Kallase teine valitsus 18. juuli 2022 17. aprill 2023 8 kuud ja 30 päeva
RE+I+SDE
Alar Karis
53 Kaja Kallase kolmas valitsus 17. aprill 2023 Ametis 1 aasta ja 2 kuud
RE+E200+SDE
XV Riigikogu

Erakonnad:

██ Eesti Liberaaldemokraatlik Partei (ELDP) (1990–1994) / Eesti Reformierakond (RE) (1994–)
██ Eesti Keskerakond (KE) (1991–)
██ Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) (2006–2018) / Isamaa Erakond (I) (2018–)
██ Mõõdukad (M) (1992–2004) / Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) (2004–)
██ Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) (2012–)
██ Erakond Eesti 200 (E200) (2018–)
██ Rahvuslik Koonderakond Isamaa (RKEI) (1992–1995) / Isamaaliit (IL) (1995–2006)
██ Erakond Res Publica (RP) (2001–2006)
██ Eesti Koonderakond (KO) (1991–2002) / Koonderakond ja Maarahva Ühendus (KMÜ) (1994)
██ Eesti Maarahva Erakond (EME) (1994–1999) / Eestimaa Rahvaliit (ERL) (1999–2012)
██ Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP) (1988–1995)
██ Vabariiklaste ja Konservatiivide Rahvaerakond (VKRE) (1994–1998) / Parempoolsed (P) (1998–1999)
██ Arengupartei (AP) (1996–2001) / Erakond Uus Eesti (EUE) (2001–2003)

Märkused

muuda

Välislingid

muuda