Eesti saarte loend

Eesti saarte loend loetleb Eesti saared, mis piirnevad mere või siseveekoguga.

Eestis on 2015. aasta seisuga 2222 meresaart. Suuremates siseveekogudes asuvate saartega on Eestis kokku 2355 saart [1]. Umbes pooled Eesti väikesaared on ametlike nimetusteta.

Tuginedes topograafilisele kaardile, pakkus August Tammekann Eesti saarte varaseimaks arvuks 1922. aastal 1562 saart. [2] Jaan Rumma 19231924 avaldatud andmetel oli Eestis 728 meresaart. [3]

August Loopmanni 1996 avaldatud andmete alusel on Eestis 1521 meresaart. [4]

2015 koostatud EELIS meresaarte nimestik annab saarte kohta kaks pindala: põhikaardi ja Eesti topograafia andmekogu kombineeritud andmeid. Nimestiku koostamisel kasutati põhikaarti mõõtkavaga 1:10 000. Kombineeritud andmed saadi aeropildistamise ja laserskaneerimisega keskmise veeseisu ajal. Saarteks on arvestatud kuni 10 m² läbimõõduga maismaa-alasid, mis on merega ümbritsetud. [5] 2015 arvestuses on maakerke tulemusena teiste saartega liitunud ega kuulu meresaarte ametlikku nimistusse Kassari, Võilaid ja Suur-Tulpe.

Suurimad Eesti saared

Eesti suurimad saared (2015 seisuga)Redigeeri

Eesti topograafia andmekogu kombineeritud andmete alusel

  Saar Pindala
1 Saaremaa 2683,25 km²
2 Hiiumaa 1018,49 km²
3 Muhu 204,86 km²
4 Vormsi 93,34 km²
5 Naissaar 18,93 km²
6 Kihnu 17,1 km²
7 Väike-Pakri 13,5 km²
8 Suur-Pakri 12,68 km²
9 Ruhnu 11,87 km²
10 Vilsandi 9,39 km²
11 Abruka 9,28 km²
12 Piirissaar 7,5 km²
13 Prangli 6,61 km²
14 Osmussaar 4,87 km²
15 Vohilaid 4,48 km²
16 Tauksi 3,66 km²
17 Aegna 3,01 km²
18 Kõinastu laid 2,66 km²
19 Väike-Tulpe 2,08 km²
20 Manilaid 2,06 km²
21 Kesselaid 1,75 km²
22 Heinlaid 1,49 km²
23 Saarnaki laid 1,43 km²
24 Liialaid 1,31 km²
25 Kaevatsi laid 1,25 km²
26 Loonalaid 1,22 km²
27 Rammu saar 1,12 km²
28 Kõrksaar 0,91 km²
29 Pedassaar 0,9 km²
30 Hobulaid 0,89 km²



# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ö Ü X Y



ARedigeeri

Aadjalaid - Aarmarahu - Aaslaid - Aavilaid - Ablusekare - Abruka - Adralaid - Aegna - Ahelaid - Aherahu (Atla laht)Aherahu (Väinameri) - Ahessäär - Ahtra saar - Aksi - Alamastelaid - Alarahu - Albilaid - Allikari - Allirahu (Kõiguste) - Allirahu (Pihtla)Alu kari - Allu saarAlumine NasuAlumine Pihlakuiv - Alumine Vaigas - Anekäbr - Anerahu mätasAnerava - AnkrurahuAnnerahu - Annilaid - AntsulaiudAnulaidAnõkarõ - Argikare - Arujoome - Asalaiud - Atukalaid - Auklaid

BRedigeeri

Bjärrgronne

ERedigeeri

Eerikulaid - Elmrahu - Endirahu - Esirahu

GRedigeeri

Gutagrunne

HRedigeeri

Haldi saar - Haldrekarahu - Hanemaa - Hanerahu - Hanerahu (Jausa laht) - Hanikatsi laid - Hara saar - Harakarahu - Harilaid - Harklaid - Hassalaid - Heinlaid (Tõstamaa laht) - Heinlaid (Väinameri) - Hellamaa rahu - Hiiumaa - HobulaidHoburahu - Holm (Liivi laht) - Hosgrunne - Hõralaid - Härglaid - Härjamaa - Hülgelaid - Hülgerahu (Kassari rand) - Hülgerahu (Laidelaht)Hülgerahu (Kõverlaid) (Kõverlaiu lähedal) - Hülgerahu (Suur Katel) - Hülge saaredHüljesterahu - Hüljestlaid

IRedigeeri

Iedikrava - ImutlaidImutlao suardoInnarahu - Ipurahu - Iranasu

JRedigeeri

Jaagulaid - Joosepikuiv - Juksirahu - Juudikselaid

KRedigeeri

 
Männik Kihnus.

Kabjuse - Kadagasäär - Kadakalaid - Kadaklaid - Kadrinarahu - Kaevatsi laid - Kahtla laid - Kajakarahu (Haapsalu Eeslaht) - Kakaslaid - Kakralaid - Kakraots - Kakrarahu - Kakrasiär - Kalganasv - Kaljurahu - KambrinasvKamina säär - Kampsulilaid - Kanalaid - Kappa saarKapussaare nasu - Kare (Kõiguste laht) - Karedelaid - Kargerahu - Karirahu - Karurahu - Kasselaid - Kassikuiv - Keila jõesaarKelnase kari - Kerdinasv - Keri - Keskmine lood - Keskmine Vaigas - Keskrahu - Kesselaid - Kibissäär - Kibuvitsalaid - KihnuKillasterahu - Kingissepalaid - Kirjunasu - Kirjurahu - Kitselaid (Atla laht) - Kitselaid (Liivi laht) - Kiveslaid - Kiveslaid (Oessaare laht) - Kivikari - Kivinasu - Kivirahu (Hiiu maakond) - Kivirahu (Haapsalu Tagalaht) - Kivirahu (Mõndelaiu rand) - Klaasirahu - Kodurahu - Koerakuiv - Koharahu - Koimaholm - Koipsi saarKokisäär - Kolmekivirahud - KolmenasvKoluma rahu - Kongirahu - Koplirahu - KorgekariKorgessaare kari - Korset - Krassi saar - Kreenholm - Kriimilaid - Kräsuli - Kuhjakari - Kuiv - Kuivakari - Kuivarahu (Kihelkonna laht) - Kuivarahu (Soonlepa laht) - Kuivarahu (Tauksi saarterühm) - Kuivarahu (Väinameri) - Kulkna - Kukka rahu - Kullikare - Kullipank - Kumari laid - Kumbli - Kuningasaar - Kunnati laid - Kuralaid - Kurgurahu - Kustase rahuKõbajad - Kõbajalaid - Kõinastu laid - KõrgelaidKõrgelaid (Kiudu lõpp)Kõrgelaid (Muraja laht) - Kõrksaar - Kõutsilaid - Kõverlaid - Kõversäär - KäkimaaKäkirahuKändmarahu - Kärkgrunne - Kärturaun - Käärikulaid - Köödukuiv - Kübarrahu - KülalaidKüll-laid - Künnisemaa

LRedigeeri

Laasikse laidLaasirahuLabulaidLaevakariLahesaarLaiakariLaiamaaLaiarahu (Jausa laht)Laiarahu (Kihelkonna laht)LaiduLaidumaaLairahuLambakareLambarahu (Hiiu maakond)LammaslaidLangekareLånggrunneLangirahuLatikalaidLaurisaarLausmaLaususäärLeemetikareLeetselja rahuLembrilaidLestapankLieLiede küngLiia (Liialaid) – LiivakariLiivanuka ots (endine) – Liivasäär - Liivasäär (Ruhve - Kübassaare meri) - LipukariLombimaaLoode sild - LoodusLoomalaid - LoonalaidLuigerahu - Lõunarahu - LäbiketerLäkumätas

MRedigeeri

MaakrirahuMaielaidMallerahuMalusi saaredMandujürnalaidManilaidMardirahuMariserahuMaturahuMerikajakarahuMihklirahuMihkrahuMillasanken - MohniMourikkariMuhuMuhukareMunaderahuMunasaarMustakivi laidMustarahuMustarahu (Siimurahu rand)Mustarahu (Kiirassaare laht)MustassaarMustnasuMustpankMustpank (Vaika)Mõisaholm (endine)Mõndalaid - MändalaidMännaklaidMännilaidMännirahu (Väinameri)Männirahu (Liivi laht)MätaslaidMättakari

NRedigeeri

NaaskelrahuNabralaidNaissaarNaistekivimaaNaistesaarNasvaravaNeolaidNigula nasvNinalaidNinarahu (Paope laht)Ninarahu (Tahu laht)NinaravaNonnirahuNoogimaaNootamaaNorrsanken - NosurahuNudrirahu - NuudirahuNõonasva pankNätegrunne

ORedigeeri

OhakalaidOitmelaidOju rahuOjurahuOorahuOorahu (Soonlepa laht)OoslamaaOosäärOostemadalOrikalaidOsmussaarOtsama ravaOtsmine kari

PRedigeeri

PaasrahuPaelaidPaelaid (Kunnati laht)PaerahuPaerahu (Hiiu maakond)Pakri saaredPakulaidPalgirahuPaljarahuPaljaslaidPandjuPaope laidPapilaidPapirahuPapissaar (endine saar) - ParbukarePasilaidPaskarahuPauvanasuPedassaarPermisküla saar - PihanasvPihelgalaidPihlakaredPihlakalaidPihlalaid (Kihelkonna laht)Pihlalaid (Kõbajad)Pihlalaid (Muraja laht)Pihlalaid (Soela väin)PiirissaarPiiukaarelaidPikapendirahuPikassääre kariPikkrahu (Hiiu maakond)PisipendirahuPiskumadalPitkakivi rahuPitkanina müttPitkanina rahuPitkasääremaaPitklaid (Kiudu laht)Pitklaid (Oessaare laht)PitknasuPitknasvPlokilaidPoistekarePolvergimadalPorgiPotissepalaidPrangliPrantsusenasvPudurahuPuhtulaidPujurderahu - PulgalaidPunasekivirahu (Kihelkonna laht)Punasekivirahu (Laasimeri)PunningalaidPõdrarahuPõdvalaidPõiksäärPõllurahuPõntsulaidPähksaarPärdiränkPärnakarePätsurahuPätukarePäälukarePöia rahuPühadekarePüistenasuPüskujoomePüskumadalPüsku-Sitik

RRedigeeri

 
Ruhnu kirik.

RambirahuRammu saarRampsilaidRannube rahu - Raoksi - Ratasrahu - Rauarahu - Raudrahu - Raudrahu (Vanamõisa laht)RaugilaidRiiassilma laidRiibaka laid - Riimirahu - RiinurahuRipaku - Ristinasu - Ristirank - RistlaidRohekari - Rohelserahu - Rohenina - Rohukari - Rohunasu - RohurahuRohusi saarRooglaid (Harju laht)Rooglaid (Kunnati laht)Rooglaid (Kõiguste laht)Rooglaid (Kübassaare meri)Rooglaid (Muraja laht) - Rooglaid (Undu laht)Roograhu (Tagalaht)Rooguderahu (Kasti laht)Rooguderahu (Sutu laht)Roolaid (Sepamaa laht)RoonasvRooravaRootsiklaidRugilaidRuhnuRuilaidRuirahuRukkirahuRukkirahu (Õunaku laht)RuserahuRusulaidRäimerahu - Ränisaar (endine) – Röpimaa

SRedigeeri

SaapakareSaare otsSaaremaaSaarnaki laidSaarnaki laid (Õunaku laht)Saartneem - SadamalaidSalaSalarahuSalavamaaSalsgrunne - SaluputkSammaskariSangõSeanina nasu - SeasaarSeinakari - SelglaidSelgrahuSepakareSepamaa laid - Separahu - SihisuurrahuSiiakare - Siianasu - Siiapank - Siiarahu - SiiasaarSiimurahuSilmakrassSilmalaid - Silmarahu - SilmarankSilma säär - SipelgarahuSitakare - Sjõll-laid - Sjölafluto -Skoggrunne - Sokulaid - Soomerahu - Soondrerank - SorguSorgu kakra ots -Sorgu ladu - Stora Åbbargrunne - Storstaingrunne - Sunna Åbbargrunne - SunnasankenSuur AntsulaidSuur AsalaidSuur IdarahuSuur Kolmekivirahu - Suur Paljassaar (endine) – SuuregilaidSuurepoldi laiudSuurkari - SuurkuivSuur Kõrvalaid - Suurlaid (endine) – Suurlaid (Liivi laht)Suurliiv - SuurloodSuur-Malusi - Suur-PakriSuur Pasklood - Suur-PihlakareSuur Poldilaid - Suurraba - SuurrahuSuurrahu (Kaavi)Suurrahu (Sääre) - Suurrahu (Topu laht) - Suur-Sitik - Suuruks - Suur-UrvSuur ViiratükkSuur Viirelaid - Sõgerahu - SõmeriSäinakareSäinarahu (Kihelkonna laht)Säinarahu (Õunaku laht) - Säärelaid - SääreotsSääreotsa nasv - SäärerahuSääri - SüdamerahuSüllanina kuivSüsimäe nasu

TRedigeeri

Tagarahu - Taguküla laidTallukravaTapu suardu - Tardirahu - TarjaTauksiTelvemaaTepu kareTiirerahu - Tiirlaid - Tiirloo säär - TiirloodTiirukari (Mädalaht)Tiirukari (Soome laht) - TiirurahuTinuri raun - Tjuka saarTohvri nina - Tombamaa - Tompulaid - TondirahuTondisaarTopeltpatareiTorninasv - Torniraun - Tumalaid - Turskakari - Tuudinasu - TuutsarahuTõllaskivi nasu - Tõõdilaid - Täkunasu - Tälmen

URedigeeri

Udriku laid - Uhtju saar - Uhtju saared - Uieda rava - Ulassaar - Ulksaar - Umalaid - Umalakotid - Umblu - UmbnasuUmbrahu (Karala rand)Umbrahu (Kukka laht) - Umnäsu - Umpasaar - Unnikarahu - Urgõ - Urverahu - Ussipealaid - Ussirahu - Uuemaarahu - Uuemererahu - Uulutilaid - Uusikuiv - Uus Nootamaa

VRedigeeri

Vahalaid - VahaseVahekari (Kolga laht)Vahekari (Malusi meri) - Vahelaid - VahelmiserahuVaherahu (Haapsalu laht) - Vaherahu (Kihelkonna laht) - Vaherahu (Käina laht)VaidlarahuVaika saaredVaindlooValgekare - ValgerahuValgerahu (Saunja laht)ValkkareVare saar - VareserahuVareslaid (Käina laht)Vareslaid (Väinameri)VaresrahuVarikasäärVarsarahuVasikakuiv - VasikalaidVassiklaidVeistelaidVennastekehvelVeonasuVesiaja laidVesikaarerahuVesikrahuVesirahu (Abruka laht)Vesirahu (Kase laht)VesilooVesitükimaaVesitükimaa laiudVeskirahuVestilaidViiraravaViirekaaresäärViirekare - ViirelaidViirelaid (Kuusnõmme laht)Viirelaid (Laidevahe laht)Viirelaid (Muraja laht)Viirelaid (Varbla)Villemilaid - VilsandiVipaVirmalaidVissulaidVohilaidVohirahu - VormsiVullikrunnVõrgukareVõrkrahu (Kuusnõmme laht)Võrkrahu (Soonlepa laht)VäheloodVäike AntsulaidVäike HarklaidVäike HärjamaaVäike KakrarahuVäike KasvaedVäike KolmekivirahuVäikekuivVäike KõrvalaidVäike LaiakariVäikelaidVäike-MalusiVäike MunarahuVäike Paljassaar (endine) - Väike PihlakareVäike-PakriVäike PaskloodVäike PihlakareVäike PikakariVäike PoldilaidVäikerabaVäikerahuVäike RistinasuVäike RoograhuVäike-Tjuka saarVäike-Tulpe - Väike UlkkariVäike UrvVäike VasikrahuVäike VesikrahuVäike ViiratükkVäike Viirelaid

ÄRedigeeri

Äbanina nasu - ÄrmarahuÄrmbu nasu

ÖRedigeeri

Öakse - Öörahu

ÜRedigeeri

ÜlemastelaidÜlemine nasuÜlemine Vaika saarÜlerahu - Ülträ

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. Eesti sai 700 meresaare võrra rikkamaks, Postimees 24. august 2015
  2. August Tammekann: "Eesti piirjoone kurvimeetriline mõõtmine." – Eesti Statistika 3/4 (1922): 9–16
  3. Jaan Rumma: "Eestimaa järvede ja saarte pindala." – Loodus 1923-1924
  4. August Loopmann: "Eesti meresaarte nimestik." Eesti Vabariigi Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskus, Tallinn, 1996.
  5. Tiit Leito: "Maakillud meres. Eesti väikesaared." Varrak. 2015 lk.37

VälislingidRedigeeri

KirjandusRedigeeri

  • Urve Ratas: "Väikesaared, meie rannikumere aarded." Eesti Loodus 2005/8