Eesti saarte loend

Eesti saarte loend loetleb Eesti saared, mis piirnevad mere või siseveekoguga.

Eestis on 2020. aasta seisuga loendatud kokku 2317 meresaart,[1]. Suuremates siseveekogudes asuvate saartega on Eestis kokku 2355 saart [2]. Umbes pooled Eesti väikesaared on ametlike nimedeta.

Tuginedes topograafilisele kaardile, pakkus August Tammekann Eesti saarte varaseimaks arvuks 1922. aastal 1562 saart. [3] Jaan Rumma 19231924 avaldatud andmetel oli Eestis 728 meresaart. [4]

August Loopmanni 1996 avaldatud andmete alusel on Eestis 1521 meresaart. [5]

2015 koostatud EELIS meresaarte nimestik annab saarte kohta kaks pindala: põhikaardi ja Eesti topograafia andmekogu kombineeritud andmeid. Nimestiku koostamisel kasutati põhikaarti mõõtkavaga 1:10 000. Kombineeritud andmed saadi aeropildistamise ja laserskaneerimisega keskmise veeseisu ajal. Saarteks on arvestatud kuni 10 m² läbimõõduga maismaa-alasid, mis on merega ümbritsetud. [6] 2015 arvestuses on maakerke tulemusena teiste saartega liitunud ega kuulu meresaarte ametlikku nimistusse Kassari, Võilaid ja Suur-Tulpe.

Suurimad Eesti saared

Eesti suurimad saared (2015 seisuga) muuda

Eesti topograafia andmekogu kombineeritud andmete alusel

Saar Pindala (km²) Elanikke (aasta)
Saaremaa 2683,25 31304 (2017)
Hiiumaa 1018,49 8995 (2017)
Muhu 204,86 1476 (2011)
Vormsi 93,34 415 (2011)
Naissaar 18,93 3 (2011)
Kihnu 17,1 487 (2011)
Väike-Pakri 13,5 5 (2017)
Suur-Pakri 12,68 0
Ruhnu 11,87 55 (2011)
Vilsandi 9,39 22 (2017)
Abruka 9,28 16 (2011)
Piirissaar 7,5 53 (2011)
Prangli 6,61 169 (2017)
Osmussaar 4,87 6 (2011)
Vohilaid 4,48 0
Tauksi 3,66 0
Aegna 3,01 11 (2017)
Kõinastu laid 2,66 1 (2017)
Väike-Tulpe 2,08
Manilaid 2,06 52 (2017)
Kesselaid 1,75 4 (2017)
Heinlaid 1,49 6 (2019)
Saarnaki laid 1,43 0
Liialaid 1,31 0
Kaevatsi laid 1,25 0
Loonalaid 1,22
Rammu saar 1,12 0 (2011)
Kõrksaar 0,91
Pedassaar 0,9 0
Hobulaid 0,89 1 (2017)



# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ö Ü X Y



A muuda

 
Auklaid.

Aadjalaid - Aarmarahu - Aaslaid - Aavilaid - Ablusekare - Abruka - Adralaid - Aegna - Ahelaid - Aherahu (Atla laht)Aherahu (Väinameri) - Ahessäär - Ahtra saar - Aksi - Alamastelaid - Alarahu - Albilaid - Allikari - Allirahu (Kõiguste) - Allirahu (Pihtla)Alu kari - Allu saarAlumine NasuAlumine Pihlakuiv - Alumine Vaigas - Anekäbr - Anerahu mätasAnerava - AnkrurahuAnnerahu - Annilaid - AntsulaiudAnulaidAnõkarõ - Argikare - Arujoome - Asalaiud - Atukalaid - Auklaid

B muuda

Bjärrgronne

E muuda

Eerikulaid - Elmrahu - Endirahu - Esirahu

G muuda

Gutagrunne

H muuda

 
Hanikatsi.

Haldi saar - Haldrekarahu - Hanemaa - Hanerahu - Hanerahu (Jausa laht) - Hanikatsi laid - Hara saar - Harakarahu - Harilaid - Harklaid - Hassalaid - Heinlaid (Tõstamaa laht) - Heinlaid (Väinameri) - Hellamaa rahu - Hiiumaa - HobulaidHoburahu - Holm (Liivi laht) - Hosgrunne - Hõralaid - Härglaid - Härjamaa - Hülgelaid - Hülgerahu (Kassari rand) - Hülgerahu (Laidelaht)Hülgerahu (Kõverlaid) (Kõverlaiu lähedal) - Hülgerahu (Suur Katel) - Hülge saaredHüljesterahu - Hüljestlaid

I muuda

Iedikrava - ImutlaidImutlao suardoInnarahu - Ipurahu - Iranasu

J muuda

Jaagulaid - Joosepikuiv - Juksirahu - Juudikselaid

K muuda

 
Männik Kihnus.

Kabjuse - Kadagasäär - Kadakalaid - Kadaklaid - Kadrinarahu - Kaevatsi laid - Kahtla laid - Kajakarahu (Haapsalu Eeslaht) - Kakaslaid - Kakralaid - Kakraots - Kakrarahu - Kakrasiär - Kalganasv - Kaljurahu - KambrinasvKamina säär - Kampsulilaid - Kanalaid - Kappa saarKapussaare nasu - Kare (Kõiguste laht) - Karedelaid - Kargerahu - Karirahu - Karurahu - Kasselaid - Kassikuiv - Keila jõesaarKelnase kari - Kerdinasv - Keri - Keskmine lood - Keskmine Vaigas - Keskrahu - Kesselaid - Kibissäär - Kibuvitsalaid - KihnuKillasterahu - Kingissepalaid - Kirjunasu - Kirjurahu - Kitselaid (Atla laht) - Kitselaid (Liivi laht) - Kiveslaid - Kiveslaid (Oessaare laht) - Kivikari - Kivinasu - Kivirahu (Hiiu maakond) - Kivirahu (Haapsalu Tagalaht) - Kivirahu (Mõndelaiu rand) - Klaasirahu - Kodurahu - Koerakuiv - Koharahu - Koimaholm - Koipsi saarKokisäär - Kolmekivirahud - KolmenasvKoluma rahu - Kongirahu - Koplirahu - KorgekariKorgessaare kari - Korset - Krassi saar - Kreenholm - Kriimilaid - Kräsuli - Kuhjakari - Kuiv - Kuivakari - Kuivarahu (Kihelkonna laht) - Kuivarahu (Soonlepa laht) - Kuivarahu (Tauksi saarterühm) - Kuivarahu (Väinameri) - Kulkna - Kukka rahu - Kullikare - Kullipank - Kumari laid - Kumbli - Kuningasaar - Kunnati laid - Kuralaid - Kurgurahu - Kustase rahuKõbajad - Kõbajalaid - Kõinastu laid - KõrgelaidKõrgelaid (Kiudu lõpp)Kõrgelaid (Muraja laht) - Kõrksaar - Kõutsilaid - Kõverlaid - Kõversäär - KäkimaaKäkirahuKändmarahu - Kärkgrunne - Kärturaun - Käärikulaid - Köödukuiv - Kübarrahu - KülalaidKüll-laid - Künnisemaa

L muuda

Laasikse laidLaasirahuLabulaidLaevakariLahesaarLaiakariLaiamaaLaiarahu (Jausa laht)Laiarahu (Kihelkonna laht)LaiduLaidumaaLairahuLambakareLambarahu (Hiiu maakond)LammaslaidLangekareLånggrunneLangirahuLatikalaidLaurisaarLausmaLaususäärLeemetikareLeetselja rahuLembrilaidLestapankLieLiede küngLiia (Liialaid) – LiivakariLiivanuka ots (endine) – Liivasäär - Liivasäär (Ruhve - Kübassaare meri) - LinnusitamaaLipukariLombimaaLoode sild - LoodusLoomalaid - LoonalaidLuigerahu - Lõunarahu - LäbiketerLäkumätas

M muuda

MaakrirahuMaielaidMallerahuMalusi saaredMandujürnalaidManilaidMardirahuMariserahuMaturahuMerikajakarahuMihklirahuMihkrahuMillasanken - MohniMourikkariMuhuMuhukareMunaderahuMunasaarMustakivi laidMustarahuMustarahu (Siimurahu rand)Mustarahu (Kiirassaare laht)MustassaarMustnasuMustpankMustpank (Vaika)Mõisaholm (endine)Mõndalaid - MändalaidMännaklaidMännilaidMännirahu (Väinameri)Männirahu (Liivi laht)MätaslaidMättakari

N muuda

NaaskelrahuNabralaidNaissaarNaistekivimaaNaistesaarNasvaravaNeolaidNigula nasvNinalaidNinarahu (Paope laht)Ninarahu (Tahu laht)NinaravaNonnirahuNoogimaaNootamaaNorrsanken - NosurahuNudrirahu - NuudirahuNõonasva pankNätegrunne

O muuda

OhakalaidOitmelaidOju rahuOjurahuOorahuOorahu (Soonlepa laht)OoslamaaOosäärOostemadalOrikalaidOsmussaarOtsama ravaOtsmine kari

P muuda

 
Prangli kirik Pranglil.

PaasrahuPaelaidPaelaid (Kunnati laht)PaerahuPaerahu (Hiiu maakond)Pakri saaredPakulaidPalgirahuPaljarahuPaljaslaidPandjuPaope laidPapilaidPapirahuPapissaar (endine saar) - ParbukarePasilaidPaskarahuPauvanasuPedassaarPermisküla saar - PihanasvPihelgalaidPihlakaredPihlakalaidPihlalaid (Kihelkonna laht)Pihlalaid (Kõbajad)Pihlalaid (Muraja laht)Pihlalaid (Soela väin)PiirissaarPiiukaarelaidPikapendirahuPikassääre kariPikkrahu (Hiiu maakond)PisipendirahuPiskumadalPitkakivi rahuPitkanina müttPitkanina rahuPitkasääremaaPitklaid (Kiudu laht)Pitklaid (Oessaare laht)PitknasuPitknasvPlokilaidPoistekarePolvergimadalPorgiPotissepalaidPrangliPrantsusenasvPudurahuPuhtulaidPujurderahu - PulgalaidPunasekivirahu (Kihelkonna laht)Punasekivirahu (Laasimeri)PunningalaidPõdrarahuPõdvalaidPõiksäärPõllurahuPõntsulaidPähksaarPärdiränkPärnakarePätsurahuPätukarePäälukarePöia rahuPühadekarePüistenasuPüskujoomePüskumadalPüsku-Sitik

R muuda

 
Ruhnu kirik.

RambirahuRammu saarRampsilaidRannube rahu - Raoksi - Ratasrahu - Rauarahu - Raudrahu - Raudrahu (Vanamõisa laht)RaugilaidRiiassilma laidRiibaka laid - Riimirahu - RiinurahuRipaku - Ristinasu - Ristirank - RistlaidRohekari - Rohelserahu - Rohenina - Rohukari - Rohunasu - RohurahuRohusi saarRooglaid (Harju laht)Rooglaid (Kunnati laht)Rooglaid (Kõiguste laht)Rooglaid (Kübassaare meri)Rooglaid (Muraja laht) - Rooglaid (Undu laht)Roograhu (Tagalaht)Rooguderahu (Kasti laht)Rooguderahu (Sutu laht)Roolaid (Sepamaa laht)RoonasvRooravaRootsiklaidRugilaidRuhnuRuilaidRuirahuRukkirahuRukkirahu (Õunaku laht)RuserahuRusulaidRäimerahu - Ränisaar (endine) – Röpimaa

S muuda

SaapakareSaare otsSaaremaaSaarnaki laidSaarnaki laid (Õunaku laht)Saartneem - SadamalaidSalaSalarahuSalavamaaSalsgrunne - SaluputkSalusaar - SammaskariSangõSeanina nasu - SeasaarSeinakari - SelglaidSelgrahuSepakareSepamaa laid - Separahu - SihisuurrahuSiiakare - Siianasu - Siiapank - Siiarahu - SiiasaarSiimurahuSilmakrassSilmalaid - Silmarahu - SilmarankSilma säär - SipelgarahuSitakare - Sjõll-laid - Sjölafluto -Skoggrunne - Sokulaid - Soomerahu - Soondrerank - SorguSorgu kakra ots -Sorgu ladu - Stora Åbbargrunne - Storstaingrunne - Sunna Åbbargrunne - SunnasankenSuur AntsulaidSuur AsalaidSuur IdarahuSuur Kolmekivirahu - Suur Paljassaar (endine) – SuuregilaidSuurepoldi laiudSuurkari - SuurkuivSuur Kõrvalaid - Suurlaid (endine) – Suurlaid (Liivi laht)Suurliiv - SuurloodSuur-Malusi - Suur-PakriSuur Pasklood - Suur-PihlakareSuur Poldilaid - Suurraba - SuurrahuSuurrahu (Kaavi)Suurrahu (Sääre) - Suurrahu (Topu laht) - Suur-Sitik - Suuruks - Suur-UrvSuur ViiratükkSuur Viirelaid - Sõgerahu - SõmeriSäinakareSäinarahu (Kihelkonna laht)Säinarahu (Õunaku laht) - Säärelaid - SääreotsSääreotsa nasv - SäärerahuSääri - SüdamerahuSüllanina kuivSüsimäe nasu

T muuda

Tagarahu - Taguküla laidTallukravaTapu suardu - Tardirahu - TarjaTauksiTelvemaaTepu kareTiirerahu - Tiirlaid - Tiirloo säär - TiirloodTiirukari (Mädalaht)Tiirukari (Soome laht) - TiirurahuTinuri raun - Tjuka saarTohvri nina - Tombamaa - Tompulaid - TondirahuTondisaarTopeltpatareiTorninasv - Torniraun - Tumalaid - Turskakari - Tuudinasu - TuutsarahuTõllaskivi nasu - Tõõdilaid - Täkunasu - Tälmen

U muuda

Udriku laid - Uhtju saar - Uhtju saared - Uieda rava - Ulassaar - Ulksaar - Umalaid - Umalakotid - Umblu - UmbnasuUmbrahu (Karala rand)Umbrahu (Kukka laht) - Umnäsu - Umpasaar - Unnikarahu - Urgõ - Urverahu - Ussipealaid - Ussirahu - Uuemaarahu - Uuemererahu - Uulutilaid - Uusikuiv - Uus Nootamaa

V muuda

Vahalaid - VahaseVahekari (Kolga laht)Vahekari (Malusi meri) - Vahelaid - VahelmiserahuVaherahu (Haapsalu laht) - Vaherahu (Kihelkonna laht) - Vaherahu (Käina laht)VaidlarahuVaika saaredVaindlooValgekare - ValgerahuValgerahu (Saunja laht)ValkkareVare saar - VareserahuVareslaid (Käina laht)Vareslaid (Väinameri)VaresrahuVarikasäärVarsarahuVasikakuiv - VasikalaidVassiklaidVeistelaidVennastekehvelVeonasuVesiaja laidVesikaarerahuVesikrahuVesirahu (Abruka laht)Vesirahu (Kase laht)VesilooVesitükimaaVesitükimaa laiudVeskirahuVestilaidViiraravaViirekaaresäärViirekare - ViirelaidViirelaid (Kuusnõmme laht)Viirelaid (Laidevahe laht)Viirelaid (Muraja laht)Viirelaid (Varbla)Villemilaid - VilsandiVipaVirmalaidVissulaidVohilaidVohirahu - VormsiVullikrunnVõrgukareVõrkrahu (Kuusnõmme laht)Võrkrahu (Soonlepa laht)VäheloodVäike AntsulaidVäike HarklaidVäike HärjamaaVäike KakrarahuVäike KasvaedVäike KolmekivirahuVäikekuivVäike KõrvalaidVäike LaiakariVäikelaidVäike-MalusiVäike MunarahuVäike Paljassaar (endine) - Väike PihlakareVäike-PakriVäike PaskloodVäike PihlakareVäike PikakariVäike PoldilaidVäikerabaVäikerahuVäike RistinasuVäike RoograhuVäike-Tjuka saarVäike-Tulpe - Väike UlkkariVäike UrvVäike VasikrahuVäike VesikrahuVäike ViiratükkVäike Viirelaid

Ä muuda

Äbanina nasu - ÄrmarahuÄrmbu nasu

Ö muuda

Öakse - Öörahu

Ü muuda

ÜlemastelaidÜlemine nasuÜlemine Vaika saarÜlerahu - Ülträ

Vaata ka muuda

Viited muuda

  1. "Uus kaardistus vähendas Eesti pindala nelja ruutkilomeetri võrra", ERR, 22. veebruar 2024
  2. Eesti sai 700 meresaare võrra rikkamaks, Postimees 24. august 2015
  3. August Tammekann: "Eesti piirjoone kurvimeetriline mõõtmine." – Eesti Statistika 3/4 (1922): 9–16
  4. Jaan Rumma: "Eestimaa järvede ja saarte pindala." – Loodus 1923-1924
  5. August Loopmann: "Eesti meresaarte nimestik." Eesti Vabariigi Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskus, Tallinn, 1996.
  6. Tiit Leito: "Maakillud meres. Eesti väikesaared." Varrak. 2015 lk.37

Kirjandus muuda

  • Urve Ratas: "Väikesaared, meie rannikumere aarded." Eesti Loodus 2005/8

Välislingid muuda