Liivimaa kuberneride loend

Selles loendis on loetletud Liivimaa kubermangu kindralkubernerid, kubernerid ja Riia linnuse asehaldurid.

Poola aeg 1561–1621Redigeeri

  Pikemalt artiklis Poola Liivimaa kuberneride loend

Liivimaa kuberneridRedigeeri

Rootsi aeg 1621–1710Redigeeri

Rootsi Kuningriigi koosseisus 26.09.1621–15.07.1710

Liivimaa kindralkuberneridRedigeeri

Vene aeg 1710–1917Redigeeri

  Pikemalt artiklis Vene Liivimaa kuberneride loend

Venemaa Keisririigi koosseisus alates 15.07.1710

Лифляндская губерния

saksa keel Gouvernement Livland
eesti keel Liivimaa kubermang

Liivimaa kubermangu vapp

Kubermangulinn: Riia (17211918)
 
Venemaa keisririigi Läänemerekubermangud

Liivimaa kindralkuberneridRedigeeri

Riia kubernerid alates 1713 – 3.07.1783Redigeeri

Venemaa Keisririigi Riia kubermangu koosseisus

Liivimaa kubernerid 3.07.1783 – 12.12.1796Redigeeri

Venemaa Keisririigi Riia asehaldurkonna koosseisus

Liivi- ja Eestimaa kindralkubernerid
Kubernerid

(vene правитель Рижского наместничества)

Liivimaa kubernerid 12.12.1796 – 1917Redigeeri

KindralkuberneridRedigeeri

Liivi- ja Eestimaa kindralkubernerid
Liivimaa sõjakuberner
  Pikemalt artiklis Riia sõjakuberner
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
  Pikemalt artiklis Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkuberner
Liivi- ja Kuramaa kindralkubernerid
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
Ajutine Liivi- ja Kuramaa kindralkuberner
Ajutised Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid

TsiviilkuberneridRedigeeri

Liivimaa viitsekubernerid 1713−1917Redigeeri

Nr Alates Kuni Pilt Nimi Auaste Märkused
1
1713
1719
Korsakov kindral
2
09.04.1719
07.05.1727
Pjotr Lukitš Vojeikov brigadir (a-st 1726 kindralmajor)
3
07.05.1727
17.06.1734
Theodor von Balk (1670–1739) kindralleitnant
4
17.06.1734
08.05.1736
Karl von Hochmuth (suri 1736) kindralleitnant
5
15.05.1736
28.03.1740
Ludolf August von Bismarck (1683−1750) kindralleitnant (a-st 1740 jalaväekindral)
6
01.01.1741
26.11.1741
Burchard Christoph von Wildemann kindralmajor
7
26.11.1741
17.09.1742
Dmitri Fjodorovitš Jeropkin (1681−1750) kindralleitnant
8
17.09.1742
29.03.1753
vürst Vladimir Petrovitš Dolgorukov (1696–1761) kindralmajor
06.01.1797
12.09.1797
Christoph Adam von Richter (1751–1815) riiginõunik
12.09.1797
29.10.1806
Christian Beer (Ber) (suri 1809) riiginõunik (a-st 1801 tõeline riiginõunik)
12.10.1806
13.05.1811
Joseph Du Hamel (1768–1840) riiginõunik
29.05.1811
07.04.1821
Johann Friedrich von Weitbrecht (1772–1821) riiginõunik
06.06.1821
14.06.1852
Johann Ludwig Ferdinand von Cube (1788–1855) tõeline riiginõunik
20.06.1852
09.05.1858
Iwan von Brevern (1812–1885) tõeline riiginõunik
13.05.1858
11.02.1872
Julius Gustav von Cube (1815–1888) tõeline riiginõunik
11.02.1872
06.12.1874
  vabahärra Alexander Karl Abraham von Uexküll-Güldenband (1840–1912) kammerhärra
14.06.1875
28.04.1878
parun Eduard Alexis von Krüdener (1829–1878) riiginõunik
28.04.1878
15.03.1890
  Hermann Friedrich Johannes von Tobiesen (1845–1917) riiginõunik (a-st 1883 tõeline riiginõunik)
15.03.1890
10.12.1892
  Nikolai Modestovitš Bogdanovitš (1856–1903) riiginõunik
10.12.1892
21.12.1901
Aleksandr Nikolajevitš Bulõgin tõeline riiginõunik
22.12.1901
13.07.1902
  Aleksei Valerianovitš Bellegarde (1861−1942) riiginõunik, kammerhärra
13.07.1902
27.06.1905
Pjotr Petrovitš Nekljudov (1854−1934) tõeline riiginõunik, kammerhärra (a-st 1904)
27.06.1905
30.06.1909
Jakov Dmitrijevitš Bologovski (1863−pärast 1913) riiginõunik
30.06.1909
16.05.1912
Arkadi Ippolitovitš Kelepovski (1870–1925) tõeline riiginõunik
17.05.1912
1915
  vürst Nikolai Dmitrijevitš Kropotkin (1872–1937) tõeline riiginõunik
1915
1917
Sergei Sergejevitš Podolinski (1879–1944) kolleegiumiassessor Kohusetäitja


  • Fjodor Vojeikov 1782 (Федор Матвеевич Воейков)
  • Vürst Vladimir Dolgorukov, kindralporutšik 1782–1783 (кн. Владимир Петрович Долгоруков)
  • Sebastian Anhorn von Hartwiß, kindralporutšik. 1783 – 6. jaanuar 1797 (Севастиан (Себастьян) Ангорн де Гартвис)
  • Nikolai Naumov, kindralmajor 29. märts 1753 – 20. veebruar 1758 (Николай Наумов)
  • Vabahärra Balthasar von Campenhausen, riiginõunik (salanõunik) 20. veebruar 1758 – 30. märts 1758 (бар. Балтазар Иванович фон Кампенгаузен)

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. Anders Anton von Stiernman: Swea och Götha Höfdinga-Minne. 2, Stockholm 1835 lk 467–468
  2. 2,0 2,1 August Wilhelm Hupel: Historisch-chronologisch-biographische Nachrichten von den liefländischen Generalgouverneuren, Gouverneuren und Statthaltern des Schlosses zu Riga zur königl. schwedischen Regierungszeit. / "Nordische Miscellaneen" St. 18–19, Riga: Hartknoch 1789, lk 513–514
  3. August Wilhelm Hupel: Historisch-chronologisch-biographische Nachrichten von den liefländischen Generalgouverneuren, Gouverneuren und Statthaltern des Schlosses zu Riga zur königl. schwedischen Regierungszeit. / "Nordische Miscellaneen" St. 18–19, Riga: Hartknoch 1789, lk 518
  4. Eric Amburger: Geschichte der Behördenorganisation Russlands von Peter dem Grossen bis 1917
  5. http://whp057.narod.ru/latva.htm

KirjandusRedigeeri

  • Arbusow, Leonid. Grundriss der Geschichte Liv, Est- und Kurlands. Riga: Verlag von Jonck und Poliewsky, 1918. Lk 333-334 [19].
  • Bornhaupt, Christian. Entwurf einer geographisch-statistisch-historischen Beschreibung Liv-, Ehst- und Kurlands, nebst einer Wandkarte. Riga: gedrickt bei Wilhem Ferdinand Häcker, 1855. Lk 76-80 [20].
  • Hupel, August Wilhelm. Historisch-chronologisch-biographische Nachrichten von den liefländischen Generalgouverneuren, Gouverneuren und Statthaltern des Schlosses zu Riga zur königl. schwedischen Regierungszeit. − Nordische Miscellaneen. Riga: verlegts Johann Friedrich Hartknoch, 1789. Lk 471-523 [21].

VälislingidRedigeeri