Zimbabwe valitsusjuhtide loend

Zimbabwe valitsusjuhtide loend loetleb alates Lõuna-Rodeesia kolooniale omavalitsuse andmisest 1923. aastal tänase Zimbabwe territooriumil ametis olnud valitsuste juhid.

Lõuna-Rodeesia peaministrid (1923–1965)Redigeeri

1. oktoobril 1923 moodustati tänase Zimbabwe aladest Suurbritannia koloonia, mis hakkas kandma Lõuna-Rodeesia nime. Koloonial oli alates selle loomisest laialdane omavalitsus, mida teostas kohalikest briti asunikest koosnev valitsus eesotsas peaministriga.

1. augustist 1953 kuni 31. detsembrini 1963 kuulus Lõuna-Rodeesia Rodeesia ja Njassamaa Föderatsiooni koosseisu, kuid säilitas ka selle koosseisus omavalitsuse. Pärast föderatsiooni likvideerimist jätkas Lõuna-Rodeesia eksisteerimist eraldi kolooniana.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Sir Charles Coghlan (18631927) 1923, 1. oktoober 1927, 28. august
Howard Moffat (18691951) 1927, 2. september 1933, 5. juuli
George Mitchell (18671937) 1933, 5. juuli 1933, 12. september
Sir Godfrey Huggins (18831971) 1933, 12. september 1953, 7. september
Garfield Todd (19082002) 1953, 7. september 1958, 17. veebruar
Sir Edgar Whitehead (19051971) 1958, 17. veebruar 1962, 17. detsember
Sir Winston Field (19041969) 1962, 17. detsember 1964, 13. aprill
Ian Smith (19192007) 1964, 13. aprill 1965, 11. november

Rodeesia ja Njassamaa Föderatsiooni peaministrid (1953–1963)Redigeeri

1. augustil 1953 ühendati kolm Suurbritanniale kuuluvat territoriaalset üksust – Lõuna-Rodeesia, Põhja-Rodeesia ja Njassamaa – pooliseseisvaks riigiks Rodeesia ja Njassamaa Föderatsiooni nime all, mis ei olnud ei koloonia ega dominiooni staatuses. Riik pidi kujutama endast alternatiivi nii iseseisvale neegrite riigile kui ka iseseisvale valgete asunike riigile; kuivõrd see kompromiss kumbagi osapoolt ei rahuldanud, likvideeriti föderatsioon 31. detsembril 1963.

Kolme territooriumi ühine valitsus loodi 7. septembril 1953. Uue riigi valitsusjuhi ametinimetuseks oli samuti peaminister.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Sir Godfrey Huggins (18831971) 1953, 7. september 1956, 2. november
Sir Roy Welensky (19071991) 1956, 2. november 1963, 31. detsember

Rodeesia peaministrid (1965–1979)Redigeeri

11. novembril 1965 kuulutas Lõuna-Rodeesia peaminister Ian Smith koloonia ühepoolselt iseseisvaks Rodeeesia nime all. Suurbritannia ega rahvusvaheline üldsus Rodeesia iseseisvust ei tunnistanud, kuid de facto eksisteeris Rodeesia sõltumatu riigina.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Ian Smith (19192007) 1965, 11. november 1979, 1. juuni

Rodeesia Zimbabwe peaministrid (1979)Redigeeri

Pärast valgete asunike ülemvõimu kokkuvarisemist seitse aastat kestnud kodusõja tulemusel moodustati aprillis 1979 toimunud valimiste järel sama aasta 1. juunil neegrite juhitav Rodeesia Zimbabwe riik, mille valitsusel ei õnnestunud aga lõpetada kodusõda ega pälvida rahvusvahelist tunnustust.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Abel Muzorewa (19252010) 1979, 1. juuni 1979, 11. detsember

Pärast Rodeesia Zimbabwe likvideerimist detsembris 1979 taastati ajutiselt Rodeesia staatus Suurbritannia kolooniana, kuid omavalitsust sellele kolooniale enam ei antud.

Zimbabwe peaministrid (aastast 1980)Redigeeri

18. aprillil 1980 taasiseseisvus Rodeesia koloonia Zimbabwe nime all ja kodusõjas valgete asunike vastu võidelnud neegritest iseseisvuslaste juhtimisel.

Pärast Robert Mugabe asumist presidendi ametisse 31. detsembril 1987 ühendati riigipea ja valitsusjuhi ametikohad. Peaministri amet taastati alles 11. veebruaril 2009 vastavalt Robert Mugabe ja opositsioonijuhi Morgan Tsvangirai kokkuleppele. 2013. aasta põhiseadusega kaotati peaministri ametikoht.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Robert Mugabe (1924–) 1980, 18. aprill 1987, 31. detsember
Morgan Tsvangirai (19522018) 2009, 11. veebruar 2013, 11. september

Vaata kaRedigeeri