Zimbabwe riigipeade loend

Zimbabwe riigipeade loend loetleb alates riigi iseseisvumisest 1965. aastal seda valitsenud riigipead sõltumata nende ametinimetusest.

Aastatel 19651979 kandis riik Rodeesia nime, aastal 1979 oli ametlikuks nimeks Zimbabwe Rodeesia ja alates 1980. aastast Zimbabwe.

Rodeesia riigipead (1965–1979)Redigeeri

11. novembril 1965 kuulutas senine Suurbritannia koloonia Rodeesia ennast ühepoolselt iseseisvaks. Riigipeaks nimetati Briti kuninganna, kuid Suurbritannia Rodeesia iseseisvust ei tunnistanud ja kuninganna pakutud ametikohta vastu ei võtnud. Vaatamata sellele tunnistas Rodeesia teda ühepoolselt riigipeana kuni vabariigi väljakuulutamiseni 2. märtsil 1970.

Reaalselt täitis aastatel 19651970 riigipea ülesandeid valitsemist teostavaks ametiisikuks (Officer Administering the Government) nimetatud asepeaminister Clifford Dupont, kellest sai hiljem riigi esimene president.

Rahvusvahelist tunnustust Rodeesial ja tema riigipeadel ei olnud.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Titulaarne riigipea 1965 1970
Elizabeth II (1926–) 1965, 11. november 1970, 2. märts
Clifford Dupont (valitsemist teostav ametiisik) (19051978) 1965, 17. november 1970, 2. märts
President 1970 1979
Clifford Dupont (kohusetäitja) (19051978) 1970, 2. märts 1970, 16. aprill
Clifford Dupont (19051978) 1970, 16. aprill 1975, 31. detsember
Henry Everard (kohusetäitja) (18971980) 1975, 31. detsember 1976, 14. jaanuar
John Wrathall (19131978) 1976, 14. jaanuar 1978, 31. august
Henry Everard (kohusetäitja) (18971980) 1978, 31. august 1978, 1. november
Jack William Pithey (kohusetäitja) (19031987) 1978, 1. november 1979, 5. märts
Henry Everard (kohusetäitja) (18971980) 1979, 5. märts 1979, 1. juuni

Zimbabwe Rodeesia riigipead (1979)Redigeeri

Aastast 1972 riigis kestnud kodusõda sundis briti kolonistide juhitud valitsust kuulutama aprillis 1979 välja vabad valimised, mille tulemusena tuli sama aasta 1. juunil võimule mõõdukate rahvuslaste (neegrite) valitsus. Riigi nimi muudeti Zimbabwe Rodeesiaks.

Ka uus valitsus ei suutnud sõda lõpetada ega saavutada rahvusvahelist tunnustust, mistõttu 12. detsembril 1979 sai riigist taas Suurbritannia koloonia.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
President 1979 1979
Josiah Zion Gumede (19191989) 1979, 1. juuni 1979, 12. detsember

Zimbabwe riigipead (1980. aastast)Redigeeri

18. aprillil 1980 taasiseseisvus riik Zimbabwe nime all nende rahvuslike parteide juhtimisel, mis olid alates 1972. aastast pidanud kodusõda ja boikoteerinud 1979. aasta valimisi. See riik saavutas rahvusvahelise tunnustuse ja eksisteerib tänaseni.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
President 1980
Canaan Banana (19362003) 1980, 18. aprill 1987, 31. detsember
Robert Mugabe (19242019) 1987, 31. detsember 2017, 21. november
Phelekezela Mphoko (kohusetäitja) (1940–) 2017, 21. november 2017, 24. november
Emmerson Mnangagwa (1942–) 2017, 24. november

Vaata kaRedigeeri