Ava peamenüü

Elektrotehniliste suuruste ja mõõtühikute loend

Loend sisaldab elektrotehnikas kasutatavate elektriliste ja magnetiliste suuruste ning ühikute nimesid ja tähiseid.

Suuruse nimi Suuruse tähis, varutähis SI ühiku nimi SI ühiku tähis Muud ühikud
elektrilaeng, elektrihulk Q kulon C SI: ampersekund (A•s)
SI-väline: ampertund (A•h ehk Ah)[1]
laengu pindtihedus ρ (roo) kulon ruutmeetri kohta C/m2
laengu ruumtihedus η (eeta) kulon kuupmeetri kohta C/m3
elektrivälja tugevus E volt meetri kohta V/m
elektriline potentsiaal V, φ (fii) volt V
potentsiaalide vahe, pinge U, V volt V
elektromotoorjõud E volt V
elektrivoog Ψ (psii) kulon C
elektrivoo tihedus, elektriline nihe D kulon ruutmeetri kohta C/m2
mahtuvus C farad F
absoluutne dielektriline läbitavus ε (epsilon) farad meetri kohta F/m
suhteline dielektriline läbitavus εr (epsilon) üks 1
dielektriline vastuvõtlikkus χe (hii) üks 1
elektrivool, voolutugevus I amper A
nihkevool ID amper A
voolutihedus J, S amper ruutmeetri kohta A/m2
magnetvälja tugevus H amper meetri kohta A/m CGS: örsted (Oe)
magnetomotoorjõud F, Fm amper A SI-väline: amperkeerd (lühend At)
CGS: gilbert (Gb)
vooluläbitavus[2] Θ (teeta) amper A
magnetiline induktsioon, magnetvälja tihedus B tesla T CGS: gauss (Gs)
induktiivsus, eneseinduktiivsus L henri H
magnetvoog Φ (fii), η (eeta) veeber Wb CGS: maksvell (Mx)
vastastikune induktiivsus M, Lmn henri H
absoluutne magnetiline läbitavus μ (müü) henri meetri kohta H/m
suhteline magnetiline läbitavus μr (müü) üks 1
magnetiline vastuvõtlikkus K, χm (hii) üks 1
magneetumus M, Hi amper meetri kohta A/m
koertsitiivsus Hc amper meetri kohta A/m
magnetiline dipoolmoment J njuuton korda meeter ruudus ampri kohta N•m2 ehk Nm2 SI: veebermeeter (Wb/m)
aktiivtakistus, resistants R oom Ω (oomega)
reaktiivtakistus, reaktants X oom Ω
näivtakistus, impedants Z oom Ω
aktiivjuhtivus G siimens S
reaktiivjuhtivus B siimens S
näivjuhtivus Y siimens S
eritakistus Ω (oomega) oom-meeter Ω•m ehk Ωm
erijuhtivus γ (gamma), σ (sigma) siimens meetri kohta S/m
magnetiline takistus, reluktants R, Rr üks henri kohta, pöördhenri 1/H SI: amper veebri kohta (A/Wb)
magnetiline juhtivus A, P henri H SI: veeber ampri kohta (Wb/A)
aktiivvõimsus P vatt [3] W
reaktiivvõimsus Q, PQ voltamper V•A ehk VA SI: varr (var) [4]
näivvõimsus S, PS voltamper V•A ehk VA
aktiivenergia W, WP džaul J SI: vattsekund (W•s)
SI-väline: vatt-tund (W•h ehk Wh)
reaktiivenergia WQ voltampersekund V•A•s ehk VAs SI: varrsekund (var•s)
SI-väline: varr-tund (varr•h)
näivenergia WS voltampersekund V•A•s ehk VAs SI-väline: voltampertund (V•A•h ehk VAh)
kaonurk δ (delta) radiaan rad
kaotegur d[5]
faasinurk φ (fii), δ (delta) radiaan rad
võimsustegur λ [6] (lambda)
hüvetegur Q
sidestustegur (kahe vooluahela vaheline) k
puistetegur σ (sigma)[7]
mähise keerdude arv N
keerdude arvu suhe (nt trafol) n, q
faaside arv m
pooluspaaride arv p

ViitedRedigeeri

  1. Kasutatakse peamiselt akude nimilaengu ehk mahutavuse ühikuna.
  2. Kui Θ koosneb N ühesugusest voolust I, on Θ = N•I (selle suuruse jaoks ei kasutata nimetust amperkeerd).
  3. Vatt on ühiku voltamper erinimetus ja seda tuleb kasutada üksnes aktiivvõimsuse jaoks.
  4. Ühikunime varr ja tähise var on IEC kehtestanud reaktiivvõimsuse SI-põhise ühikuna.
  5. Siinuselise pinge ja voolu korral d = tan δ.
  6. Siinuselise pinge ja voolu korral λ = cos φ.
  7. σ = 1 ‒ k2.

Elektrotehnika tähiste standardeidRedigeeri

Standardisarjas IEC 60027 "Elektrotehnikas kasutatavad tähised":

  • Osa 1: Üldtähised ‒ EVS-EN 60027-1:2006+A2:2007 (Rahvusraamatukogu arhiivkogu kohaviit AR3-08-00439)
  • Osa 2: Telekommunikatsioon ja elektroonika ‒ EVS-EN 60027-2:2007 (Rahvusraamatukogu arhiivkogu kohaviit AR3-08-00438)
  • Osa 3: Logaritmilised suurused ja ühikud ‒ EVS-EN 60027-3:2007 (Rahvusraamatukogu arhiivkogu kohaviit AR3-08-00437)
  • Osa 4: Pöörlevad elektrimasinaid ‒ EVS-EN 60027-4:2007
  • Osa 6: Juhtimis- ja reguleerimistehnika ‒ EVS-EN 60027-6:2007
  • Osa 7: Elektrienergia genereerimine, edastamine ja jaotamine ‒ EVS-EN 60027-7:2010

Standardisarjas "Suurused ja ühikud":

  • Suurused ja ühikud. Osa 6: Elektromagnetism ‒ EVS-EN 80000-6:2008
  • Suurused ja ühikud. Osa 13: Infoteadus ja -tehnika ‒ EVS-EN 80000-13:2008 (Rahvusraamatukogu arhiivkogu kohaviit AR3-12-00554)

VälislingidRedigeeri