Ava peamenüü

Eesti sõjalennukite loend (1918–1940)

Eesti sõjalennukite eraldusmärk.

Eesti sõjalennukite loend on loetelu Eesti sõjaväe lennu-poolroodu, Lennuväesalga, Lennuväe, Lennuroodu, Lennuväerügemendi ja Õhukaitse lennukitest ajavahemikul 1918–1940.

Nr. Tüüp Saadud Avarii, maha kantud Märkused
1 FF.41A 26. november 1918 1919 Torpeedolennuk, vrakk. Uue numbriga 55
2 Farman HF-30 19. jaanuar 1919 6. juuli 1919 Luurelennuk
3 Sopwith 1½ Strutter 1. veebruar 1919 15. november 1921 Luurelennuk
4 Štšetinin M-16 1. märts 1919 30. aprill 1919 Luurelennuk
5 Sopwith 2F.1 Camel 28. aprill 1919 1922 Luurelennuk
6 B.E.2e 2. mai 1919 1925 Luurelennuk
7 B.E.2e 2. mai 1919 1921
8 N.T.2B 26. aprill 1919 1920 Õppelennuk
9 N.T.2B 26. aprill 1919 1922
10 DFW C.V 8. juuni 1919 2. juuli 1925 Luurelennuk
11 DFW C.V Juuni 1919 1931
12 Halb. CV (Av) 9. juuni 1919 1922 Ei lennanud
13 Halb. CV (Av) 9. juuni 1919 1919 Ei lennanud
14 Avro 504K 2. september 1919 1919 Õppelennuk
15 Avro 504K 2. september 1919 1929
16 Airco D.H.9 2. september 1919 1928 Pommituslennuk
17 D.H.9 2. september 1919 1924 (1925)
18 Avro 504K 2. september 1919 17. veebruar 1922
19 Avro 504K 2. september 1919 14. aprill 1920
20 Avro 504K 2. september 1919 Mai 1920
21 Avro 504K 2. september 1919 1925
22 Avro 504K 2. september 1919 27. juuli 1922 (1923)
23 Avro 504K Oktoober 1919 1929
24 Short 184 23. september 1919 1925 Luurelennuk
25 Short 184 Oktoober 1919 21. november 1923
26 Short 184 Oktoober 1919 1925
27 D.H.9 23. september 1919 8. juuni 1921
28 D.H.9 23. september 1919 22. veebruar 1923
29 D.H.9 23. september 1919 1927
30 D.H.9 1919 1920
31 D.H.9 1919 25. mai 1934
32 D.H.9 23. september 1919 1934
33 DFW C.V 4. oktoober 1919 1925
34 DFW C.V 4. oktoober 1919 30. juuni 1934
35 AGO C.VII 4. oktoober 1919 1929 Luurelennuk
36 R.E.8 1. oktoober 1919 12. juuli 1921 (1922) Luurelennuk
37 Short 184 1919 30. oktoober 1920 (1921)
38 Short 184 1919 15. mai 1922
39 Short 184 1919 November 1925
40 Short 184 1919 3. november 1933 (1934)
41 Short 184 1919 1925
42 Nieuport 24b 1919 1922 Hävituslennuk
43 Nieuport 24b 1919 21. august 1922
44 Nieuport 17 1919 17. juuli 1924 Hävituslennuk
45 Nieuport 17 1920 1925
46 Nieuport 17 30. juuni 1921 1925
47 R.E.8 29. juuni 1920 1923 Ei lennanud
48 R.E.8 1920 1923 Ei lennanud
49 R.E.8 29. juuni 1920 1923 Ei lennanud
50 Lebedev XII 2m 1920 1921 Luurelennuk, ei lennanud
51 Nieuport 10 1920 1925 Luurelennuk
52 Nieuport 10 1920 1924
53 Halb. C.V 1920 1926 Luurelennuk
54 Grigorovita M-11 12. juuli 1921 1925 Luurelennuk
55 FF. 41A September 1922 1925 Torpeedolennuk, endine nr. 1
56 R.E.8 1920 1921 Ei lennanud
57 R.E.8 1920 1921 Ei lennanud
58 Halb. CL.IV (Roland) 16. oktoober 1922 1925 Luurelennuk
59 Halb. CL.IV (Roland) 5. detsember 1921 2. juuli 1925
60 Halb. CL.IV (Roland) 25. august 1922 14. mai 1923 (1925)
61 Halb. CL.IV (Roland) 5. detsember 1921 1925
62 DFW Halb. C.V 10. juuni 1922 4. mai 1923
63 DFW Halb. C.V 11. august 1923 30. juuni 1933
64 Halb. C.V (Av) 25. august 1922 21. august 1923 (1925)
65 DFW Halb. C.V 8. mai 1922 30. juuni 1933
66 FBA H 26. juuni 1923 1925 Luurelennuk
67 D.H.9 5. november 1923 23. juuli 1925 (1926)
68 D.H.9 5. november 1923 30. november 1936
69 D.H.9 5. november 1923 1925
70 D.H.9 5. november 1923 Veebruar 1935
71 D.H.9 5. november 1923 30. juuni 1933
72 Avro 504K 28. juuli 1924 1933
73 Avro 504K 1924 1928
74 Avro 504K 31. juuli 1924 3. oktoober 1935 (1936)
75 Avro 504K 16. juuli 1924 1934
76 GL-22 1924 30. juuni 1933 Hävituslennuk
77 GL-22 28. juuli 1924 1933
78 Spad SVIIC Detsember 1924 1925 Hävituslennuk
79 Spad SVIIC 1924 1929
80 GL-22 1924 1931
81 GL-22 30. detsember 1924 2. mai 1927 (1928)
82 GL-22 30. detsember 1924 3. aprill 1934
83 GL-22 10. mai 1926 3. aprill 1934
84 GL-22 10. mai 1926 31. märts 1930
85 GL-22 10. mai 1926 26. aprill 1934
86 GL-22 10. mai 1926 12. september 1926
87 GL-22 26. mai 1926 1933
88 GL-22 26. mai 1926 1933
89 GL-22 26. mai 1926 1937
90 GL-22 26. mai 1926 22. september 1930
91 GL-22 26. mai 1926 1936
92 GL-22 26. mai 1926 26. juuli 1931 (1934)
93 Potez.25.13 7. juuni 1926 Mai 1937 Pommituslennuk, 2. Lennuväedivisjonis, lendurid Evald Döring, Roman Kuul; müüdi Hispaania vabariiklastele
94 Potez.25.13 7. juuni 1926 Mai 1937 2. Lennuväedivisjonis; lendurid August Kitsapea, Viktor Sihver, lendurvaatleja Artur Heinlaid, müüdi Hispaania vabariiklastele
95 Potez.25.13 7. juuni 1926 Mai 1937 Lendurid Priido Kubits, Peeter Olt]], lendurvaatleja Karl Tammekand; müüdi Hispaania vabariiklastele
96 Potez.25.13 7. juuni 1926 Mai 1937 2. Lennuväedivisjonis; lendur Aleksander Riisenberg; müüdi Hispaania vabariiklastele
97 Potez.25.25.A2 7. mai 1928 Mai 1937 2. Lennuväedivisjonis; Kaitseministri ametilennuk; lendur Nikolai Schmidt; müüdi Hispaania vabariiklastele
98 Potez.25.25.A2 7. mai 1928 4. mai 1931 Lendurid Ants Ratas, Artur Sepp (†), Johannes Sööt (†), lendurvaatleja Helmar Ruus
99 Potez.25.25.A2 7. mai 1928 Mai 1937 2. Lennuväedivisjonis, lendurid Elmar Reebs, Voldemar Köbas; müüdi Hispaania vabariiklastele
100 Potez.25.25.A2 7. mai 1928 Mai 1937 2. Lennuväedivisjonis; lendurid Artur Sepp, Hans Ratas, lendurvaatleja Albert Patska; müüdi Hispaania vabariiklastele
101 Potez.25.25.A2 7. mai 1928 Mai 1937 Lennubaasis, 1931 2. Lennuväedivisjonis; lendur Peeter Olt; müüdi Hispaania vabariiklastele
102 Hanriot H.321 11. oktoober 1928 1937 Õppelennuk, 2. Lennuväedivisjonis; lendurid Mihkel Parsmann, Nikolai Schmidt, August Kitsapea
103 Hanriot H.321 1928 16. september 1933 Lendur Aleksander Braun, Mihkel Parsmann, Nikolai Schmidt
104 Avro 504R 13. detsember 1928 17. juuli 1940 Õppelennuk, 1. Lennuväedivisjonis, 1930 2. Lennuväedivisjonis, 1934 Lennukoolis; lendurid Evald Döring, Aleksander Braun, Jakob Sepp, Harri Anelin, Elmar Miil
105 Avro 504R 13. detsember 1928 27. mai 1935 Lennukoolis; lendurid Ervin Martson, August Kitsapea, Richard Rotberg, Valter Hansen, motorist Albert Olm (†)
106 Avro 504R 13. detsember 1928 31. juuli 1929
107 Avro 504R 18. veebruar 1929 1. september 1940 Lennukoolis; lendurid Evald Döring, Aleksander Braun, Jakob Sepp
108 Avro 504R 11. aprill 1929 1. september 1940 Lennukoolis, 1934–1936 1. Lennuväedivisjonis; lendurid Ervin Martson, August Kitsapea, Elmar Reebs, Mihkel Parsmann († 1. juulil 1933), Hans Kitvell
109 Avro 504R 4. aprill 1929 1. september 1940 Lennukoolis; lendurid Edgar Mesikep, Hans Kitvell, Elmar Reebs
110 Avro 504R 4. märts 1929 1. september 1940 Lennukoolis; lendurid Ervin Martson, August Kitsapea, Nikolai Schmidt, Mihkel Parsmann, Harri Anelin; 4. septembril 1930 lendas lennukil riigivanem Otto Strandman Tallinnast Rakverre ja tagasi
111 Avro 504R 13. detsember 1928 1. september 1940 Lennukoolis, alates 1937 Lennubaasis; lendur Aleksander Vernik; 28. oktoobril 1940 38. aviobaasile
112 Avro 504R 13. detsember 1928 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis, alates 1932 Lennukoolis; lendurid Ervin Martson, August Kitsapea
113 Avro 504R 9. veebruar 1929 1. september 1940 Lennukoolis, 1937–1939 Üksikus Merelennusalgas; lendurid Evald Döring, Aleksander Braun, Jakob Sepp, Richard Tomberg
114 Avro 504R 1. mai 1929 7. oktoober 1931 Lennukoolis; 15. septembril 1931 lendas lennukiga riigivanem Konstantin Päts; lendurid Ervin Martson, August Kitsapea, Hans Kitvell
115 Avro 504R 13. detsember 1928 4. oktoober 1936 1. Lennuväedivisjonis, 1934–1936 Lennukoolis; lendur Karl Friedrich Haas
116 Avro 594B Avian IV 9. aprill 1930 1. september 1940 Õppelennuk, 3. Lennuväedivisjonis
117 Avro 594B Avian IV 1929 12. veebruar 1932 3. Lennuväedivisjonis; lendur Aavo Ürgsoo; hilisem nr. 153
118 Avro 594B Avian IV 1929 19. detsember 1930
119 Avro 594B Avian IV 13. aprill 1929 1. september 1940 1939 Lennubaasis; lendurid Evald Laasi, Aavo Ürgsoo; 28. oktoobril 1940 38. aviobaasile
120 Avro 594B Avian IV 8. aprill 1930 1. september 1940 1930 Lennubaasis, 1931 3. Lennuväedivisjonis; 29. oktoobril 1940 2. lennuväediviisile
121 Avro 594B Avian IV 9. juuli 1930 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis; lendurid Aleksander Kirsipuu, Elmar Adof, Valter Grass, Valter Reili
122 Bristol Bulldog II 28. oktoober 1930 1. september 1940 Hävituslennuk; 3. Lennuväedivisjonis
123 Bristol Bulldog II 5. detsember 1930 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele; lendurid Johannes Kant, Valter Reili, Evald Döring, Aleksander Braun
124 Bristol Bulldog II 9. märts 1931 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele; lendurid Alfred Nõmmik, Ernst Muru
125 Bristol Bulldog II 8. november 1930 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele; lendurid Johannes Kant, Alfred Kriisk
126 Bristol Bulldog II 30. oktoober 1930 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele; lendurid Elmar Pärjel, Alfred Pitsi
127 Bristol Bulldog II 1. november 1930 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele; lendurid Edgar Mesikep, Harald Kirsipuu
128 Bristol Bulldog II 19. november 1930 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis; lendur Harald Kirsipuu; 1941 OSOAVIAHIMile
129 Bristol Bulldog II 4. november 1930 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis; lendurid Alfred Kriisk, Alfred Nõmmik, Lembit Raidal; 2. veebruaril 1940 tulistati lennukit Nõukogude Liidu sõjalaevadelt
130 Bristol Bulldog II 30. oktoober 1930 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele
131 Bristol Bulldog II 5. november 1930 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele; lendurid Alfred Kriisk, Harald Kirsipuu
132 Bristol Bulldog II 21. märts 1931 Mai 1937 3. Lennuväedivisjonis; müüdi Hispaania vabariiklastele
133 Bristol Bulldog II 31. august 1931 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis
134 Siskin IIIDC 27. veebruar 1931 26. aprill 1938 Õppelennuk, 3. lennuväedivisjonis; lendurid Elmar Miil, Richard Teder
135 Siskin IIIDC 19. jaanuar 1931 1939 3. Lennuväedivisjonis, alates 1931 Lennukoolis; 1. septembril 1940 polnud korras, maha kanda;
136 LVG C.V November 1932 1935
137 Letov Š-228E 28. september 1932 1939 Luurelennuk, 1. Lennuväedivisjonis, aprillist 1937 2. Lennuväedivisjonis; 1940 remondis, mootor puudus, 29. oktoobril 1940 4. lennuväediviisile; lendur Peeter Olt
138 Š-228E 28. september 1932 1. september 1940 1. Lennuväedivisjonis, aprillist 1937 2. Lennuväedivisjonis; 29. oktoobril 1940 anti 4. lennuväediviisile
139 Š-228E 28. september 1932 12. mai 1938 1. Lennuväedivisjonis, aprillist 1937 2. Lennuväedivisjonis; lendur Helmar Ruus
140 Š-228E 28. september 1932 21. september 1933 1. Lennuväedivisjonis; lendurid Aleksander Braun, Karl Friedrich Haas, Richard Roo, lennuõnnetusel 10. augustil 1932 ilmnenud vigade tõttu telliti Tšehhoslovakkiast uus lennuk
140 (asendus) Š-228E 4. detsember 1933 1. september 1940 1. Lennuväedivisjonis, aprillist 1937 2. Lennuväedivisjonis; lendurid Peeter Olt, Voldemar Post; 29. oktoobril 1940 4. lennuväediviisile
141 Avro 626 Prefect 15. juuni 1932 1. september 1940 Õppelennuk, Lennukoolis; lendur Peeter Olt
142 Avro 626 Prefect 28. juuni 1932 11. juuli 1935 Lennukoolis; lendur Ernst Muru (†), vaatleja [[Aleksander Arro (†)
143 Avro 626 Prefect 9. juuni 1932 1939 Üksikus Merelennusalgas, 1936 Lennubaasis, 7. augustist 1937 Lennukoolis, 1938 kõlbmatu; lendur Aavo Ürgsoo
144 Avro 626 Prefect 9. juuni 1932 1. september 1940 Üksikus Merelennusalgas, 21. oktoorist 1935 Lennukoolis
145 Hawker Hart II 5. september 1932 21. august 1939 Pommituslennuk, 3. Lennuväedivisjonis, 31. maist 1934 1. Lennuväedivisjonis; lendurid Helmut Nurmela (†), Jaanus Järlik († 22. augustil 1939)
146 Hawker Hart II 10. september 1932 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis, 31. maist 1934 1. Lennuväedivisjonis; 7. oktoobril 1940 22. territoriaalkorpusele; lendur Raimund Ots
147 Hawker Hart II 6. september 1932 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis, 31. maist 1934 1. Lennuväedivisjonis
148 Hawker Hart II 6. september 1932 1. september 1940 3. Lennuväedivisjonis
149 Hawker Hart II 14. september 1932 1. september 1940 Üksikus Merelennusalgas, 13. maist 1939 1. Lennuväedivisjonis; lendurid Gustav Matvei († 29. novembril 1932), Osvald Talmet
150 Hawker Hart II 14. september 1932 1. september 1940
151 Hawker Hart II 14. september 1932 1. september 1940
152 Hawker Hart II 14. september 1932 1. september 1940 Üksikus Merelennusalgas, 13. maist 1939 1. Lennuväedivisjonis
153 Avro 594B Avian IV 20. august 1932 8. november 1938 Endine nr. 117; 3. Lennuväedivisjonis, 28. veebruarist 1938 Üksikus Merelennusalgas; lendur Ilmar Ambre
154 PON-1a 1936 1. september 1940 Õppelennuk, 2. Lennuväedivisjonis; Aleksander Riisenberg lendas 12. jaanuaril 1940 Nõukogude Liitu, lennuk tagastati 16. jaanuaril
155 PON-1a 28. september 1936 1. september 1940 28. septembrist 1936 1. Lennuväedivisjonis
156 PON-1a 21. september 1936 1. september 1940 21. septembrist 1936 2. Lennuväedivisjonis, 29. oktoobril 1940 4. lennuväediviisile
157 PON-1a 29. september 1936 1. september 1940 29. oktoobrist 1936 1. Lennuväedivisjonis, 7. oktoobril 1940 22. territoriaalkorpusele
158 Avro 652 Anson 17. oktoober 1936
  • (saabumine Tallinna)
1. september 1940 Lennukoolis, 1937 3. Lennuväedivisjonis; lendurid Voldemar Post (tõi Eestisse), Elmar Adof, Alfred Nõmmik, Elmar Pärjel
159 Miles Magister 1938 1. september 1940 Õppelennuk, Lennubaasis, 19. septembril 1939 Lennukoolis
160 PN-3 1938 1. september 1940 Luurelennuk, 1939 Lennubaasis
161 PTO-4 12. september 1938 1. september 1940 Õppelennuk, kuulus Lennubaasi, 12. septembrist 1939 Lennukooli, läks 22. territoriaalkorpusele
162 PTO-4 13. märts 1939 1. september 1940 Kuulus 13. septembrist 1939 Lennubaasi, 7. oktoobril 1940 läks 22. territoriaalkorpusele
163 Henschel Hs 126B-1 18. mai 1940 1. september 1940 Luurelennuk, kuulus 2. Lennuväedivisjoni, 18. oktoobril 1940 läks 22. territoriaalkorpusele, hävitati 1941
164 Henschel Hs 126B-1 18. mai 1940 1. september 1940 Kuulus 2. Lennuväedivisjoni, 18. oktoobril läks 22. territoriaalkorpusele, hävitati 1941
165 Henschel Hs 126B-1 Jäi mootorivea tõttu Saksamaale
166 Henschel Hs 126B-1 18. mai 1940 1. september 1940 Kuulus 2. Lennuväedivisjoni, 18. oktoobril 1940 läks 22. territoriaalkorpusele, hävitati 1941
167 Henschel Hs 126B-1 18. mai 1940 1. september 1940 Kuulus 2. Lennuväedivisjoni, 18. oktoobril 1940 läks 22. territoriaalkorpusele, hävitati 1941
168 Henschel Hs 126B-1 18. mai 1940 1. september 1940 Kuulus 2. Lennuväedivisjoni, 18. oktoobril 1940 läks 22. territoriaalkorpusele, hävitati 1941

KirjandusRedigeeri