Aerosmith

Aerosmith on USA rokkansambel.

Aerosmith
Aerosmith B.jpg
Päritolu Boston, Massachusetts, USA
Stiilid klassikaline rokk, hard rock
Tegev 1970
Plaadifirma Columbia
Geffen
Seotud esitajad The Joe Perry Project
Veebileht http://www.aerosmith.com/
Koosseis
Steven Tyler
Joe Perry
Brad Whiford
Tom Hamilton
Joey Kramer
Endised liikmed
Ray Tabano
Jimmy Crespo
Rick Dufay

Bänd sai alguse 1970. aastal Massachusettsi osariigis Bostonis, kui Steven Tyleri algatusel liideti kaks bändi (Chain Reaction, Jam Band) kokku ansambliks Aerosmith. Bändid mängisid varem samal kontserdil ning kuna Tylerile meeldis väga Jam Bandi kõla, tegi ettepaneku kaks bändi liita. 1970. aasta oktoobris said bändide liikmed kokku, et liitumist arutada. Tyler, kes oli olnud Chain Reactioni trummar ning taustalaulja, keeldus uues bändis trumme mängimast. Ta oli nõus liituma vaid juhul, kui saab olla juhtlaulja. Kuna teised sellega nõustusid, siis moodustatigi Aerosmith.

Bändi algusaastad olid keerulised: liikmed pidid elama ühiskorteris ning aeg-ajalt varastasid nad poest toitu. Hea õnne korral esines bänd mõnesaja dollari eest väikestel üritustel. Reklaami tegid nad endale vaid ise, sest ajakirjanduse tähelepanu nad ei pälvinud.

1972. aastal õnnestus Aerosmithil tänu tutvustele mängida mõnele plaadifirma esindajale. Samal aastal sõlmisid nad esimese plaadistuslepingu Columbia Recordsiga.

Aerosmithi singlid ja debüütplaat lõid laineid ja nende populaarsus kasvas kiiresti. Juba 1975. aastal esines koosseis Detroitis 80 000 inimesele.

Aerosmith salvestas sageli, veel tihedamad olid aga turneed. Aastate jooksul on neil olnud vaid mõni pikem paus, tavaliselt bändivälistel põhjustel.

  • 1981 taastus Steven Tyler raskest mootorrattaõnnetusest.
  • 1990 võttis bänd inspiratsiooni leidmiseks aja maha.
  • 1998 vigastas Tyler kontserdi ajal põlve ja veidi hiljem sai Joey Kramer bensiinijaama põlengus teise astme põletuse.

Aerosmithi on tunnustatud MTV muusikaauhindade ja mitme Grammyga, samuti on nad lisatud Rock'n'rolli Kuulsuste Halli.

Aerosmith – "2007 World Touri" kontsert Tallinnas A. Le Coq Arenal

5. juulil 2007 andis Aerosmith turneel "2007 World Tour" kontserdi ka Tallinnas A. Le Coq Arenal.

KoosseisRedigeeri

DiskograafiaRedigeeri

AlbumidRedigeeri

  • "Aerosmith" (1973)
  • "Get Your Wings" (1974)
  • "Toys In The Attic" (1975)
  • "Rocks" (1976) (US #3)
  • "Draw The Line" (1977)
  • "Live Bootleg" (1978), kontsertalbum
  • "Night In The Ruts" (1979)
  • "Rock In A Hard Place" (1982)
  • "Done With Mirrors" (1985)
  • "Classics Live" (1986), kontsertalbum
  • "Permanent Vacation" (1987)
  • "Classics Live vol 2" (1987), kontsertalbum
  • "Pump" (1989) (US #5; UK #3)
  • "Get A Grip" (1993) (US #1; UK #2)
  • "Nine Lives" (1997) (US #1; UK #4)
  • "A Little South Of Sanity" (1998), kontsertalbum
  • "Just Push Play" (2001) (US #2; UK #7)
  • "Honkin' On Bobo" (2004) (US #5)
  • "Rockin' The Joint" (2005), kontsertalbum
  • "Music From Another Dimension" (2012)

KogumikudRedigeeri

  • "Greatest Hits" (1980)
  • "Gems" (1988)
  • "Pandora's Box" (1991)
  • "Box Of Fire" (1994)
  • "Big Ones" (1994)
  • "Young Lust: The Aerosmith Anthology" (2001)
  • "O, Yeah! The Ultimate Aerosmith Hits" (2002)
  • "Chronicles" (2005)
  • "Devil's Got a New Disguise – The Very Best of Aerosmith" (2006)
  • "20th Century Masters – The Millennium Collection: The Best Of Aerosmith" (2007)
  • "Tough Love: Best of the Ballads" (2011)

VälislingidRedigeeri