Ungari parteide loend

Siin on loetletud Ungaris tegutsevaid parteisid. 1989. aasta revolutsioonidest alates on Ungaris kehtinud mitmeparteisüsteem. Riigi praegust poliitilist maastikku domineerib Fidesz, millel on parlamendis absoluutne häälteenamus. Suurim opositsioonipartei on Demokraatlik Koalitsioon (DK).

Praegused parteidRedigeeri

Rahvusassambleesse või Euroopa Parlamenti kuuluvad parteidRedigeeri

Logo Nimi Lühend Juht Maailmavaade Parlamendis EP-s
2018 Praegu
 
Fidesz
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
Fidesz Viktor Orbán Rahvuslik konservatism
Kristlik demokraatia
Parempopulism[1]
Pehme euroskeptitsism
117 117 12
 
Liikumine Parema Ungari Nimel
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Jobbik Péter Jakab Ungari rahvuslus
Roheline konservatism
26 17 1
Kristlik-Demokraatlik Rahvapartei
Kereszténydemokrata Néppárt
KDNP Zsolt Semjén Kristlik demokraatia
Sotsiaalne konservatism
16 16 1
Ungari Sotsialistlik Partei
Magyar Szocialista Párt
MSZP Bertalan Tóth Sotsiaaldemokraatia
Euroopameelsus
16 16 1
 
Demokraatlik Koalitsioon
Demokratikus Koalíció
DK Ferenc Gyurcsány Sotsiaalne liberalism
Liberalism
Euroopameelsus
9 8 4
 
Ungari Roheline Partei
Lehet Más a Politika
LMP János Kendernay

Erzsébet Schmuck

Roheline ideoloogia
Sünkretistlik poliitika
8 6 0
Meie Kodumaa Liikumine
Mi Hazánk Mozgalom
Mi Hazánk
László Toroczkai Ungari rahvuslus
Euroskeptitsism
Parempopulism
0 3 0
 
Dialoog Ungari Nimel
Párbeszéd Magyarországért
Párbeszéd Gergely Karácsony
Tímea Szabó
Roheline vasakideoloogia 3 3 0
 
Ungari Liberaalne Partei
Magyar Liberális Párt
MLP Anett Bősz Liberalism
Majanduslik liberalism
1 1 0
 
Rahvuslik Isevalitsemine Ungari Sakslastele
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
MNOÖ Ibolya Hock-Englender Saksa-Ungari huvid 1 1 0
 
Momentumi Liikumine
Momentum Mozgalom
Momentum András Fekete-Győr Konservatiivne liberalism 0 0 2
Jah Solidaarsus Ungari Eest Liimumine

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom

ISzoMM Andrea Huszti Sotsiaaldemokraatia
Roheline ideoloogia
Euroopameelsus
0 1 0

Rahvusassamblee ja Euroopa Parlamendi välised parteidRedigeeri

Endised parteidRedigeeri

Enne 1848. aasta revolutsiooniRedigeeri

Nimi Ungari keeles Tegevusaeg Maailmavaade
Tsentralistid Centralisták (1843–1849) Tsentralism
Klassikaline liberalism
Konservatiivne Partei Konzervatív Párt (1846–1849) Konservatism
Liberaalne konservatism
Opositsioonipartei Ellenzéki Párt (1847–1849) Klassikaline liberalism
Rahvuslik liberalism
Rahupartei Békepárt (1848–1849) Rahu Austriaga

1848. aasta revolutsiooni ja 1867. aasta Austria-Ungari kompromissi vahelisel perioodilRedigeeri

1848. aasta Ungari revolutsiooni järel tekkis kolm poliitilist suunda – '47-d, '48-d ja '49-d.

Nimi Ungari keeles Tegevusaeg Maailmavaade
Aadresspartei Felirati párt (1861–1865) '49-te ideoloogia
Rahvuslik liberalism
Resolutsioonipartei Határozati párt (1861) '49-te ideoloogia
Radikaalne liberalism
Vasaktsenter Balközép (1865–1875) '48-te ideoloogia (enne Austria-Ungari kompromissi (1867))
'49-te ideoloogia (pärast Austria-Ungari kompromissi (1867))

Austria-Ungari keisririigi ajal (1867–1918)Redigeeri

Nimi Ungari keeles Tegevusaeg Maailmavaade
Põhimõtteline Vasaktsenter Elvhű Balközép (1873–1874) '48-te ideoloogia
Vasakäärmus Szélsőbal (1861–1874) '49-te ideoloogia (enne Austria-Ungari kompromissi (1867))
'67-te ideoloogia (pärast Austria-Ungari kompromissi (1867)))
Deáki Partei Deák Párt (1865–1875) '48-te ideoloogia (enne Austria-Ungari kompromissi (1867))
'67-te ideoloogia (pärast Austria-Ungari kompromissi (1867))
Liberaalne Partei Liberális Párt / Szabadelvű Párt (1875–1906) klassikaline liberalism
'67-te ideoloogia
Iseseisvuspartei Függetlenségi Párt (1874–1884) '48-te ideoloogia
1948. aasta Iseseisvuspartei Negyvennyolcas Függetlenségi Párt (1874–1884) '48-te ideoloogia
Rahvuslik Antisemiitlik Partei Országos Antiszemita Párt (1883–1892) antisemitism
Iseseisvuse ja '48 Partei Függetlenségi és 48-as Párt (1884–1945) Klassikaline liberalism
'48-te ideoloogia
MSZDP Magyar Szociáldemokrata Párt (1890–?) Sotsiaaldemokraatia
Katoliiklik Rahvapartei Katolikus Néppárt (1894–1918) Kristlik sotsialism
Rahvuslik Konstitutsioonipartei Országos Alkotmánypárt (1905–1918) Klassikaline liberalism
'67-te ideoloogia
Rahvuslik Tööpartei Nemzeti Munkapárt (1910–1918) Klassikaline liberalism
'67-te ideoloogia
Radikaalne Kodanikepartei Polgári Radikális Párt (1914–1919) Kodanikuradikalism
48-te Konstitutsioonipartei 48-as Alkotmánypárt (1918) '48-te ideoloogia
Klassikaline liberalism
Sõltumatu Sotsialistlik Partei Független Szocialista Párt (1897–1905) Sotsialism
Agraarsotsialism

Esimese Ungari Vabariigi ajal (1918–1919; 1919–1920)Redigeeri

Ungari Kuningriigi ajal (1920–1945)Redigeeri

Teise Ungari Vabariigi ajal (1946–1949)Redigeeri

Ungari Rahvavabariigi ajal (1949–1989)Redigeeri

Kolmanda Ungari Vabariigi ajal (1989–)Redigeeri

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. "The Hungarian Tragedy". Vaadatud 7. november 2017.