Ava peamenüü
Hesseni suurhertsogi kuninglik standard 1903–1918

See on Hesseni valitsejate loend läbi Hesseni ajaloo Lääne-Kesk-Saksamaal. Need valitsejad kuulusid dünastiasse, mis on kollektiivselt tuntud kui Hesseni dünastia ja Brabanti dünastia, algselt Reginari dünastia. Hessen oli maakrahvkond, kuurvürstkond ja hiljem aastani 1918 suurhertsogkond.

Kõigi järgnevate valitsejate tiitel oli "maakrahv" (saksa: Landgraf), kui ei ole teisiti märgitud.

Sisukord

Hesseni maakrahvkondRedigeeri

  Pikemalt artiklis Hesseni maakrahvkond

Hessen, 1264–1458Redigeeri

Alam-Hessen (Kassel), 1458–1500Redigeeri

Ülem-Hessen (Marburg), 1458–1500Redigeeri

aastal 1500 taasühendati Alam-Hesseniga Wilhelm II valitsemise alla

Hessen, 1500–1567Redigeeri

Hessen-Kassel, 1567–1803Redigeeri

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
  Wilhelm IV 31. märts 1567 25. august 1592 Philipp Suuremeelse vanem poeg. Hüüdnimi "Tark"
  Moritz 25. august 1592 17. märts 1627  
  Wilhelm V 17. märts 1627 21. september 1637  
  Wilhelm VI 21. september 1637 16. juuli 1663  
Wilhelm VII 16. juuli 1663 21. november 1670  
  Karl 21. november 1670 23. märts 1730  
  Friedrich I 23. märts 1730 25. märts 1751 aastast 1720 ka Rootsi kuningas. Hessen-Kassel tema venna, Wilhelmi, hilisema maakrahv Wilhelm VIII regentvalitsuse all
  Wilhelm VIII 25. märts 1751 1. veebruar 1760 Friedrich I vend; regent aastast 1730
  Friedrich II 1. veebruar 1760 31. oktoober 1785  
  Wilhelm IX 31. oktoober 1785 15. mai 1803 aastast 1803 Hesseni kuurvürst Wilhelm I

Hessen-Rotenburg, 1627–1834Redigeeri

  • Moritz, Hessen-Kasseli maakrahv 1592–1627 (1572–1632)
    • Hermann, maakrahv 1627–58 (1607–1658), kolmas poeg
    • Ernst, Hessen-Rheinfelsi maakrahv 1627–1658, Hessen-Rotenburgi maakrahv 1658–93 (1623–1693), viies poeg
      • Wilhelm, maakrahv 1693–1725 (1648–1725)
        • Ernst Leopold, maakrahv 1725–49 (1684–1749)
          • Konstantin, maakrahv 1749–78 (1716–1778), päris aastal 1755 Wanfried-Rheinfelsi
            • Karl Emanuel, maakrahv 1778–1806 (1746–1812)
              • Victor Amadeus, maakrahv 1813–34, Corvey vürst 1815–34, Ratibori hertsog 1821–34 (1779–1834), vaata märkusi allpool
aastal 1806 annekteeriti Vestfaali kuningriigi poolt, aastal 1813 taastati Hesseni kuurvürsti ülemvõimu all
aastal 1834 hääbus, taasühendati Hessen-Kasseliga

Hessen-Eschwege, 1632–1655Redigeeri

  • Friedrich, maakrahv 1632–55 (1617–1655), Hessen-Kasseli maakrahvi Moritza kaheksas poeg
aastal 1655 hääbus, läks Hessen-Rotenburgile

Hessen-Wanfried, u. 1700 – 1755Redigeeri

  • Karl, maakrahv 1700–11 (1649–1711), Hessen-Rotenburgi maakrahvi Ernsti teine poeg
aastal 1755 ühendati Hessen-Rotenburgiga

Hessen-Rheinfels, 1627–1658Redigeeri

  • Ernst, maakrahv 1627–58 (1623–1693), Hessen-Kasseli maakrahvi Moritza viies poeg
aastal 1658 päris Ernst Hessen-Rotenburgi, vaata eespool

Hessen-Philippsthal, 1663–1866 (iseseisvuse lõpp)Redigeeri

  • Philipp, maakrahv 1663–1721 (1655–1721), Hessen-Kasseli maakrahvi Wilhelm VI kolmas poeg
    • Karl I, maakrahv 1721–70 (1682–1770)
      • Wilhelm, maakrahv 1770–1806 (1726–1810), vaata allpool märkust 1806. aasta kohta
        • Ludwig, maakrahv 1813–16 (1766–1816), vaata allpool märkust 1813. aasta kohta
        • Ernst Konstantin, maakrahv 1816–49 (1771–1849)
          • Karl II, maakrahv, suverään 1849–66 (1803–1868)
aastal 1806 annekteeriti Vestfaali kuningriigi poolt, aastal 1813 taastati Hesseni kuurvürsti ülemvõimu all
aastal 1866 annekteeriti Preisimaa poolt

Hessen-Philippsthal-Barchfeld, 1721–1866 (iseseisvuse lõpp)Redigeeri

  • Wilhelm, maakrahv 1721–61 (1692–1761), Hessen-Philippsthali maakrahvi Philippi kolmas poeg
    • Friedrich, maakrahv 1761–77 (1727–1777)
      • Adolf, maakrahv 1777–1803 (1743–1803)
        • Karl, maakrahv 1803–06, 1813–54 (1784–1854)
          • Alexis, maakrahv, suverään 1854–66 (1829–1905)
aastal 1806 annekteeriti Vestfaali kuningriigi poolt, aastal 1813 taastati Hesseni kuurvürsti ülemvõimu all
aastal 1866 annekteeriti Preisimaa poolt

Hessen-Marburg, 1567–1604Redigeeri

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
  Ludwig IV 31. märts 1567 9. oktoober 1604 Philipp Suuremeelse teine poeg
aastal 1604 hääbus ning muutus vaidlusküsimuseks Hessen-Kasseli ja Hessen-Darmstadti vahel, aastal 1648 jagati nende kahe vahel

Hessen-Rheinfels, 1567–1583Redigeeri

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
Philip II 31. märts 1567 20. november 1583 Philipp Suuremeelse kolmas poeg. Hüüdnimi "Noorem"
aastal 1583 hääbus ning jagati Hessen-Kasseli, Hessen-Marburgi ja Hessen-Darmstadti vahel

Hessen-Darmstadt, 1567–1806Redigeeri

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
  Georg I 31. märts 1567 7. veebruar 1596 Philipp Suuremeelse neljas poeg
  Ludwig V 7. veebruar 1596 27. juuni 1626 Georg I poeg
  Georg II 27. juuni 1626 11. juuni 1661 Ludwig V poeg
  Ludwig VI 11. juuni 1661 24. aprill 1678 Georg II poeg
  Ludwig VII 24. aprill 1678 31. august 1678 Ludwig VI esimene poeg
  Ernst Ludwig 31. august 1678 12. september 1739 Ludwig VI teine poeg
  Ludwig VIII 12. september 1739 17. oktoober 1768 Ernst Ludwigi poeg
  Ludwig IX 17. oktoober 1768 6. aprill 1790 Ludwig VIII poeg
  Ludwig X 6. aprill 1790 13. august 1806 Ludwig IX poeg. Sai aastal 1806 Hesseni suurhertsogiks

Hessen-Butzbach, 1609–1643Redigeeri

Philipp III, maakrahv 1609–43 (1581–1643), Hessen-Darmstadti maakrahvi Georg I teine poeg

hääbus aastal 1643, läks tagasi Hessen-Darmstadtile

Hessen-Homburg, 1622–1866Redigeeri

hüpoteek kahele kaupmehele (1671–1673) ja Hessen-Darmstadti maakrahvidele (1673–1679), lunastati Friedrich II poolt
aastal 1806 annekteeriti Hessen-Darmstadti poolt, aastal 1815 taastati Viini kongressi poolt
hääbus aastal 1866, läks tagasi Hessen-Darmstadtile

Hessen-Braubach, 1626–1651Redigeeri

Johann, maakrahv 1626–51 (1609–1651), Hessen-Darmstadti maakrahvi Ludwig V teine poeg

hääbus aastal 1651, tagastati Hessen-Darmstadtile

Hessen-Itter, 1661–1676Redigeeri

Georg III, maakrahv 1661–76 (1632–1676), Hessen-Darmstadti maakrahvi Georg II teine poeg

hääbus aastal 1676, tagastati Hessen-Darmstadtile

Hessen-Kasseli kuurvürstid, 1803–1866Redigeeri

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
  Wilhelm I 15. mai 1803 28. august 1807 varem Hessen-Kasseli maakrahv Wilhelm IX; kukutati
aastatel 1807–1813 Vestfaali kuningriigi omanduses
  Wilhelm I 30. oktoober 1813 27. veebruar 1821 tagasi võimul
  Wilhelm II 27. veebruar 1821 20. november 1847 Tema poeg Friedrich Wilhelm valitses regendina 30. septembrist 1831
  Friedrich Wilhelm 20. november 1847 20. september 1866 regent oma isale 30. septembrist 1831. Kuurvürstkond annekteeriti Preisimaa poolt aastal 1866
1866 annekteeriti Preisimaa poolt

Hessen-Darmstadti ja Reini juures suurhertsogid, 1806–1918Redigeeri

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
  Ludwig I 13. august 1806 6. aprill 1830 varem Hessen-Darmstadti maakrahv Ludwig X aastast 1790
  Ludwig II 6. aprill 1830 16. juuni 1848  
  Ludwig III 16. juuni 1848 13. juuni 1877  
  Ludwig IV 13. juuni 1877 13. märts 1892  
  Ernst Ludwig 13. märts 1892 9. november 1918  

Vaata kaRedigeeri