Venemaa Keisririigi siseministrite loend

Venemaa Keisririigi siseministrite loend on loetelu Venemaa Keisririigi Siseministeeriumi juhtidest alates ministeeriumi loomisest 1802. aastal kuni 1917. aasta Veebruarirevolutsioonini. Siseminister oli aastatel 1880−1917 ühtlasi Üksik Sandarmikorpuse šeff.

Nr Ametisse astumise aasta Kuupäev Ametist lahkumise aasta Kuupäev Pilt Nimi Eluaastad Auaste Märkused
1
1802
8. september
1807
24. november Kochubey Viktor Pavlovich.jpg krahv Viktor Pavlovitš Kotšubei
1768−1834
tõeline salanõunik
2
1807
24. november
1810
31. märts Kurakin Alexey Borisovich.jpg vürst Aleksei Borissovitš Kurakin
1759−1829
tõeline salanõunik
3
1810
31. märts
1819
24. juuni Osip kozodavlev.jpg Ossip Petrovitš Kozodavlev
1753−1819
salanõunik (a-st 1818 tõeline salanõunik) Ametlikult määrati ametisse jaanuaris 1811
1819
24. juuni
1819
4. november Golitsin AN.jpg vürst Aleksandr Nikolajevitš Golitsõn
1773−1844
salanõunik Ministeeriumi direktor (управляющий министерством)
5
1819
4. september
1823
28. juuni Kochubey Viktor Pavlovich.jpg krahv Viktor Pavlovitš Kotšubei
1768−1834
tõeline salanõunik
1823
28. juuni
1823
29. august Balthasar Campenhausen.jpg vabahärra Balthasar von Campenhausen
1772−1823
salanõunik Ministeeriumi direktor
1823
29. august
1828
19. aprill Vas. Lanskoy.jpg Vassili Sergejevitš Lanskoi
1754−1831
tõeline salanõunik Ministeeriumi direktor
6
1828
19. aprill
1831
19. november Zakrevskiy Arseniy Andreevich.jpg Arseni Andrejevitš Zakrevski
1783−1865
kindralleitnant (a-st 1829 jalaväekindral)
7
1832
12. veebruar
1839
15. veebruar PGRS 1 013 Bludov - crop.jpg Dmitri Nikolajevitš Bludov
1785−1864
salanõunik
1839
10. märts
1841
23. september Alexander Grigorevich Stroganov.jpg krahv Aleksandr Grigorjevitš Stroganov
1796−1891
kindralmajor (a-st 1840 kindralleitnant) Ministeeriumi direktor
8
1841
23. september
1852
30. august Lev Perovsky.jpg krahv (a-st 1849) Lev Aleksejevitš Perovski
1792−1856
tõeline riiginõunik (a-st 1843 salanõunik)
9
1852
30. august
1855
20. august Бибиков Дмитрий Гаврилович, 1850-е.jpg Dmitri Gavrilovitš Bibikov
1792−1870
jalaväekindral
10
1855
20. august
1861
23. aprill PGRS 1 046 Lanskoy - crop.jpg Sergei Stepanovitš Lanskoi
1787−1862
tõeline salanõunik
11
1861
23. aprill
1868
9. märts Valuyev.jpg Pjotr Aleksandrovitš Valujev
1815−1890
tõeline salanõunik
12
1868
9. märts
1878
27. november Timashev AE.jpg Aleksandr Jegorovitš Timašev
1818−1893
kindralleitnant (a-st 1872 ratsaväekindral)
13
1878
27. november
1880
6. august Makov Lev (1830-1883).jpg Lev Savvitš Makov
1830−1883
tõeline riiginõunik
14
1880
6. august
1881
4. mai LorisMelikov Aivazovsky.jpg krahv Mihhail Tarielovitš Loris-Melikov
1825−1888
ratsaväekindral
15
1881
4. mai
1882
30. mai General Nikolay Ignatev.jpg krahv Nikolai Pavlovitš Ignatjev
1832−1908
jalaväekindral
16
1882
30. mai
1889
25. aprill Dmitry Andreevich Tolstoy.jpg krahv Dmitri Andrejevitš Tolstoi
1823−1889
tõeline salanõunik
17
1889
25. aprill
1895
15. oktoober DurnovoIN.jpg Ivan Nikolajevitš Durnovo
1834−1903
tõeline salanõunik
18
1895
15. oktoober
1899
20. oktoober Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg Ivan Logginovitš Goremõkin
1839−1917
tõeline salanõunik
19
1899
20. oktoober
1902
2. aprill DS Sipyagin.jpg Dmitri Sergejevitš Sipjagin
1853−1902
jäägermeister Kuni 26. veebruar 1900 ministeeriumi direktor
20
1902
2. aprill
1904
15. juuli Pleve.jpg Vjatšeslav Konstantinovitš von Plehwe
1846−1904
tõeline salanõunik
21
1904
26. august
1905
18. jaanuar PD Svyatopolk-Mirsky.jpg vürst Pjotr Danilovitš Svjatopolk-Mirski
1857−1914
kindralleitnant
22
1905
20. jaanuar
1905
22. oktoober Alexander Bulygin.jpg Aleksandr Grigorjevitš Bulõgin
1851−1919
tõeline riiginõunik, õuemeister
23
1905
23. oktoober
1906
22. aprill Durnovo Petr (1842-1915).jpg Pjotr Nikolajevitš Durnovo
1845−1915
salanõunik (a-st 1906 tõeline salanõunik)
24
1906
26. aprill
1911
5. september Pyotr Stolypin LOC 07327.jpg Pjotr Arkadjevitš Stolõpin
1862−1911
tõeline riiginõunik, õuemeister
25
1911
20. september
1912
16. detsember Alexandr Makarov.jpg Aleksandr Aleksandrovitš Makarov
1857−1919
salanõunik
26
1912
16. detsember
1915
5. juuni Maklakov N.A. 1914 K.Bulla..jpg Nikolai Aleksejevitš Maklakov
1871−1918
tõeline riiginõunik, a-st 1913 õuemeister
27
1915
5. juuni
1915
26. september Scherbatov Nikolay Borisovich.jpg vürst Nikolai Borissovitš Štšerbatov
1868−1943
tõeline riiginõunik
28
1915
26. september
1916
3. märts Alexei Khvostov.jpg Aleksei Nikolajevitš Hvostov
1872−1918
kammerhärra
29
1916
3. märts
1916
7. juuli Shturmer.gif Boriss Vladimirovitš Stürmer
1848−1918
tõeline riiginõunik
30
1916
7. juuli
1916
16. september Aleksandr Khvostov.jpg Aleksandr Aleksejevitš Hvostov
1857−1922
salanõunik
31
1916
16. september
1917
28. veebruar Protopopov Alexandr (1866-1918).jpg Aleksandr Dmitrjevitš Protopopov
1866−1918
tõeline riiginõunik

Vaata kaRedigeeri

KirjandusRedigeeri

  • Министерство внутренних дел. 1802-1902. Исторический очерк. СПб.: Тип. Министерства внутренних дел, 1901 [1].