Vanimate ettevõtete loend

Vanimate ettevõtete loend loetleb vanimad seniajani tegutsevad ettevõtted. Nimekirjast on välja jäetud ülikoolid, valitsusasutused ja usuorganisatsioonid.

Raeapteeki võib pidada Eesti vanimaks ettevõtteks

Paljude ettevõtete puhul on küsimuseks, millist aastat võib pidada firma asutamisajaks. Pankrotistumised, ülesostmised ja liitumised raskendavad kõik päritoluaasta leidmist. Näiteks Stora alustas söekaevandusena tegutsemist 1288. aastal ja alles 710 aastat hiljem ühines Stora Ensoks, mis on tänaseks arenenud suureks puidu- ja paberitööstuseks. Aga näiteks USA tööstusteenuste ettevõte Harsco võib oma asutamisajaks pidada aastat 1742. Nimelt alustas sel aastal tegevust firma Taylor-Wharton, mille tootevalikus olid ka suurtükikuulid George Washingtoni armee jaoks. Harsco ise omandas aga Taylor-Whartoni alles 1953. aastal.

Probleeme on isegi vanimaks ettevõtteks peetava Kongō Gumiga (株式会社金剛組, Kabushiki Gaisha Kongō Gumi), mis on tegutsenud enam kui 1400 aastat. Prints Shotoku tõi Koreast Kongō perekonna liikmed Jaapanisse, et nad ehitaksid budistliku Shitennoji templi, mis seniajani püsti seisab. Ettevõte sattus 2006. aastal majandusraskustesse ja kuulus likvideerimisele, kuid osteti enne ära Takamatsu korporatsiooni poolt. Enne seda oli ettevõttes üle saja töötaja ja aastakäive ulatus 7,5 miljardi jeenini (üle 700 miljoni krooni). Ettevõtte viimane president oli Masakazu Kongō, asutajaperekonna 40. põlvkonnast. 2006. aasta detsembris jätkas ettevõte tegevust Takamatsu omanduses.

Rohkem kui 200 aastat tegutsenud ja veel praegugi asutajaperekonna kontrolli all olevad ning finantsiliselt heas seisus ettevõtetest kuuluvad paljud klubisse Henokiens, mille osaliste arv on praegu 40[1]. Nimi pärineb piiblitegelaselt patriarh Eenokilt, kes elas maa peal 365 aastat ja läks seejärel ilma suremata otse taevasse. Mingit majanduslikku tuge klubiliikmed üksteisele ei osuta.

2009. aastal tegi üks Jaapani ettevõte uuringu enda andmebaasi kuulunud 1 975 620 firma asutamisaastate kohta[2]. Leiti 21 666 ettevõtet, mis on tegutsenud üle saja aasta[3]. Vastavalt Korea panga andmetele on üle 200 aasta vanuseid ettevõtteid Saksamaal 837, Hollandis 222 ja Prantsusmaal 196. 89,4 protsendil ettevõtetest, mille eluiga ületab 100 aastat, on tööl vähem kui 300 inimest[4].

Vanimate ettevõtete loendRedigeeri

578–1099Redigeeri

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
578 [1] Kongō Gumi   Jaapan Ehitus Ehitanud näiteks Ōsaka linnuse 16. sajandil.
705 [2] Keiunkan   Jaapan Hotell
717 [3] Hōshi Ryokan   Jaapan Hotell SPA Ettevõtet juhib 46. põlvkond.
717 [4] Koman   Jaapan Hotell
803 [5] Stiftskeller St. Peter   Austria Restoran
886 [6] Royal Mint   Suurbritannia Müntide vermimiskoda
970 [7] Nakamura Shaji   Jaapan Ehitus
1000 [8] Goulaine   Prantsusmaa Veinitööstus Lossmuuseum. Omab haruldast liblikakollektsiooni, müüb veine.
1000 [9] Marinelli   Itaalia Valukoda 20 töötajaga kellade valukoda, kellest viis on endiselt Marinelli perekonna liikmed.
1009 [10] Sakan   Jaapan Hotell
1024 [11] Shumiya   Jaapan Religioossed kaubad
1040 [12] Weihenstephan   Saksamaa Õlletehas
1044 [13] Wieliczka soolakaevandus   Poola Soolakaevandus Nüüd tegutseb muuseumina
1050 [14] Weltenburger   Saksamaa Õlletehas
1074 [15] Affligem   Belgia Õlletehas
1075 [16] Takahan   Jaapan Hotell

1100–1199Redigeeri

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1120 [17] Zum Roten Bären   Saksamaa Hotell
1123 [18] Taferne   Austria Hotell
1131 [19] Hofbrauhaus Arolsen   Saksamaa Õlletehas
1136 [20] Aberdeeni sadam   Suurbritannia Sadam
1141 [21] Barone Ricasoli   Itaalia Veinitööstus Itaalia veinikasvandus. Peamiselt kasvatatakse viinamarju, väiksemal määral ka oliive.
1141 [22] Sudo Honke   Jaapan Sake-tootja
1160 [23] Tsuen   Jaapan Tee-tootja
1180 [24] Araya   Jaapan Hotell
1184 [25] Kikuoka Chinese Medicine   Jaapan Ravimtaimed
1189 [26] Ito Tekko   Jaapan Metallitööstus
1191 [27] Goshobo   Jaapan Hotell
1191 [28] Okunobo   Jaapan Hotell
1192 [29] Yoshinoya Irokuen   Jaapan Hotell

1200–1299Redigeeri

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1203 [30] Angel & Royal   Suurbritannia Hotell
1211 [31] Schloss Vollrads   Saksamaa Veinitootmine
1239 [32] Interlakeni hotell   Šveits Hotell
1246 [33] Sanct Peter   Saksamaa Hotell
1265 [34] Budvar   Tšehhi Õlletehas
1268 [35] Aldersbacher   Saksamaa Õlletehas
1270 [36] Hirter   Austria Õlletehas
1270 [37] Frapin   Prantsusmaa Konjak
1288 [38] Stora Enso    Soome-Rootsi Paberi- ja puidutööstus 1288. aastal alustas Stora tegutsemist söekaevandusena, 710 aastat hiljem ühines Stora Ensoks.
1295 [39] Barovier&Toso   Itaalia Klaasitööstus

1300–1349Redigeeri

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1300 [40] Kuchlbauer   Saksamaa Õlletehas
1300 [41] Orso Grigio   Itaalia Hotellindus
1300 [42] Toftaholm   Rootsi Hotell
1304 [43] Pilgrim Haus   Saksamaa Hotell
1308 [44] Aktienbrauerei Kaufbeuren   Saksamaa Õlletehas
1311 [45] Notoya   Jaapan Hotell
1314 [46] Garley   Saksamaa Õlletehas
1314 [47] Zum Riesen   Saksamaa Restoran
1318 [48] Brauhaus Sion   Saksamaa Restoran
1318 [49] Rats Apotheke Hildesheim   Saksamaa Ravimitööstus
1319 [50] Sankogan   Jaapan Ravimitööstus
1326 [51] Richard de Bas   Prantsusmaa Paberitööstus Kõrgekvaliteedilise paberi tootja.
1328 [52] Augustiner Bräu   Saksamaa Õlletehas
1328 [53] Kremnica   Slovakkia Müntide vermimine
1329 [54] Kanbukuro   Jaapan Kontiitriäri
1333 [55] Oettinger Beer   Saksamaa Õlletehas
1334 [56] Gmachl   Austria Hotell
1335 [57] Karthäuserhof   Saksamaa Veinitööstus
1337 [58] Maruya   Jaapan Miso-tootja
1340 [59] Brand   Holland Õlletehas
1341 [60] Hohe Lilie   Saksamaa Restoran
1342 [61] Schloss Eggenberg   Austria Õlletehas
1346 [62] Goldene Gans   Saksamaa Õlletehas
1346 [63] Takata   Jaapan Tekstiilitööstus
1349 [64] Shiose   Jaapan Kontiitriäri

1350–1399Redigeeri

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1350 [65] Schmidberger   Austria Sepikoda
1352 [66] Gewandhaus   Saksamaa Restoran
1354 [67] Zum Weinberg   Saksamaa Restoran
1363 [68] Franziskaner   Saksamaa Õlletehas
1364 [69] Löwen Apotheke   Saksamaa Apteek
1366 [70] Stella Artois   Belgia Õlletehas
1369 [71] Torrini   Itaalia Juveelitööstus Algselt turviste valmistaja rüütlitele, hiljem juveelitöökoda.
1375 [72] Al Cappello Rosso   Itaalia Hotell
1378 [73] Einbecker   Saksamaa Õlletehas
1380 [74] Gastagwirt   Austria Hotell
1380 [75] Roter Hahn   Saksamaa Hotell
1383 [76] Löwenbräu   Saksamaa Õlletehas
1385 [77] Antinori   Itaalia Veinitööstus 19. põlvkonna veinitootja.
1386 [78] Riegele   Saksamaa Õlletehas
1389 [79] Engel   Šveits Apteek
1390 [80] Goldener Adler   Austria Hotell
1394 [81] Allgäuer Brauhaus   Saksamaa Õlletehas
1396 [82] Gaffel Kölsch   Saksamaa Õlletehas
1397 [83] Spaten   Saksamaa Õlletehas
1398 [84] Schnupp   Saksamaa Restoran
1399 [85] Hotel Stein   Austria Hotell

1400–1449Redigeeri

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala
1405 [86] Ratskeller Bremen   Saksamaa Restoran
1405 [87] Schlenkerla   Saksamaa Õlletehas
1410 [88] Schremser   Austria Õlletehas
1412 [89] Zum Goldenen Sternen   Šveits Restoran
1413 [90] Zum Stachel   Saksamaa Restoran
1415 [91] Raeapteek   Eesti Apteek
1417 [92] Hacker-Pschorr   Saksamaa Õlletehas
1418 [93] Hotel Krone   Šveits Hotell
1418 [94] Krumbad   Saksamaa Kümblemine
1419 [95] Barbarossa Hotel   Saksamaa Hotell
1423 [96] Schwanen   Saksamaa Apteek
1426 [97] Mühle Sting   Saksamaa Veski
1428 [98] Saku Hotel   Jaapan Hotell
1430 [99] Kronen   Saksamaa Õlletehas
1431 [100] Bratwurst-Röslein   Saksamaa Restoran
1435 [101] Schloss Sommerhausen   Saksamaa Veinitööstus
1436 [102] Wernesgrüner   Saksamaa Õlletehas
1438 [103] Andechs   Saksamaa Restoran
1439 [104] Weideneder   Saksamaa Õlletehas
1439 [105] Zum Goldenen Anker   Saksamaa Hotellindus
1445 [106] Weiss   Austria Transport
1447 [107] Griechenbeisl   Austria Restoran
1447 [108] Krone   Austria Hotellindus
1447 [109] Zötler   Saksamaa Õlletehas

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri