Moskva aeg

ajavöönd

Moskva aeg (lühend vene keeles МСК, ladina kirjas MSK) on vööndiaja UTC + 3 h nimetus, mida kasutatakse Venemaal. Moskva aeg on seega maailmaajast kolm tundi ees.

Venemaa vööndiajad (2017-01-01)
Vööndiaeg Nimetus Praegune aeg
UTC+02:00 MSK−1: Kaliningradi aeg 10:57
UTC+03:00 MSK:  Moskva aeg 11:57
UTC+04:00 MSK+1:  Samara aeg 12:57
UTC+05:00 MSK+2: Jekaterinburgi aeg 13:57
UTC+06:00 MSK+3: Omski aeg 14:57
UTC+07:00 MSK+4: Krasnojarski aeg 15:57
UTC+08:00 MSK+5: Irkutski aeg 16:57
UTC+09:00 MSK+6: Jakutski aeg 17:57
UTC+10:00 MSK+7: Vladivostoki aeg 18:57
UTC+11:00 MSK+8: Magadani aeg 19:57
UTC+12:00 MSK+8: Kamtšatka aeg 20:57

Üle kogu Venemaa kasutatakse Moskva aega transpordivahendite sõiduplaanide koostamisel ning see märgitakse telegrammidele.

2011. aastani oli Moskva aeg maailmaajast ees 3 tundi ja suveaeg 4 tundi. Alates 2011. aastast enam talveajale üle ei mindud ja Moskva aeg oli aasta ringi maailmaajast ees 4 tundi.[1] Alates 2014. aastast on Moskva aeg maailmaajast aastaringselt ees 3 tundi.[2]

Moskva aeg kehtis Nõukogude Liidus ka nendes läänepoolsetes piirkondades, kus praegu kehtib Ida-Euroopa aeg, sealhulgas ka Eestis aastatel 19401941 ja 19441989.

Eestis oli rahvasuus levinud ütlus (sõnastus võis erineda): "Meil kella pole vaja, Moskva annab aja."[3]

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. "Russia Abolishes Winter Time" Timeanddate.com, 8. veebruar 2011
  2. "Russia Turns Clocks Back to 'Winter' Time" RIA Novosti, 26. oktoober 2014
  3. FES, Moskva aeg