Jaakko Ryhänen

Soome laulja

Jaakko Sakari Ryhänen (kuni 1953. aastani Jaakko Vuorinen; sündinud 2. detsembril 1946 Tamperes Soomes) on soome ooperilaulja (bass) ja laulupedagoog.

Ryhänen on lõpetanud Heinola Õpetajate Seminari ja õpetanud neli aastat algklasse. Laulmist on ta õppinud Tauno Kaivola, Matti Lehtineni ja Jolanda di Maria Petriksi käe all.

1975. aastal sai temast Soome Rahvusooperi solist, kuid juba 1972. aastast oli tal seal rolle külalisesinejana.

Tema rahvusvaheline karjäär algas 1983. aastal Metropolitan Operas, Soome Rahvusooperi külalisetendustel, kus ta laulis ooperis "Viimased kiusatused" Paavo Ruotsalaineni rolli. Sestpeale on ta esinenud kontsertide ja oratooriumide solistina, laulnud kandvaid bassirolle ja külastanud kõiki maailma juhtivad ooperiteatrid, sh Viini Riigiooperit, kus ta oli regulaarne külalisesineja.

Ka on Ryhänen osalenud "kolme bassi kontsertidel" koos Matti Salmineni ja Johann Tilliga ning Eestis Koit Soasepa ja Priit Volmeriga[1].

Jaakko Ryhänen teatas 2012. aasta novembris pensionile jäämisest tervislikel põhjustel. Pärast seda elab ja õpetab ta sünnilinnas Tamperes.[2]

Pedagoogitöö muuda

Jaakko Ryhänen on töötanud lauluprofessorina Sibeliuse Akadeemias ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias (EMTA, 2003–2013). 2014. aastal nimetati ta EMTA audoktoriks. [3]

Tema õpilased on olnud Aleksander Arder, Simo Breede, Tui Hirv, Märt Jakobson, Kadri Kipper, Roland Liiv, Helen Lokuta, Pille Lill, Karmen Puis, Urmas Põldma, Koit Soasepp, René Soom, Olari Viikholm ja Priit Volmer.

Tunnustus muuda

Diskograafia muuda

  • Joka aamu on armo uus (1982)
  • Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon lauluja (1983)
  • Laulut kauneimmat (1985)
  • Jaakko Ryhänen (1987)
  • Ilta Volgalla (1989)
  • Syysillan tuuli (1992)
  • 20 suosikkia – Ystävän laulu (Jaakko Ryhänen)|Ystävän laulu (1996)
  • Kesäyö (1996)
  • Tummien metsien taa (2003)
  • Jouluyö, juhlayö (2006)
  • Musiikin mestareita: Muistojen laulut (Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi) (2006)[9]

Viited muuda

  1. "Kes nad on - kolm bassi? Hiiu Nädal 22.07.2011". Originaali arhiivikoopia seisuga 7.03.2016. Vaadatud 4.03.2016.
  2. Jaakko Ryhänen Wikipedias
  3. EMA Aastaraamat 2014
  4. Pro Finlandia
  5. Eesti riiklike teenetemärkide kavaleride andmebaas presidendi kantselei kodulehel (president.ee).
  6. Joensuun Gospel-festivaalit
  7. Jaakko Ryhäsestä kukkaispormestari. Tampere 16.06.2010
  8. "Apuraha- ja palkintopuhe 2013". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. märts 2016. Vaadatud 3. märtsil 2016.
  9. Jaakko Ryhänen diskograafia Wikipedias

Välislingid muuda