Andrea Bocelli

Bocelli.jpg

Andrea Bocelli [andr'eea botš'elli] (sündinud 22. septembril 1958 Lajaticos Itaalias) on itaalia pop- ja ooperilaulja, laulukirjutaja ja plaadiprodutsent. Bocelli sündis halva nägemisega ja juba varases nooruses diagnoositi Andrea Bocellil kaasasündinud glaukoom. Täielikult pimedaks jäi ta kaheteistaastasena jalgpallimängus toimunud õnnetuse järel.

Kuueaastaselt hakkas õppima klaverit, hiljem ka saksofoni, kitarri, trumme ja flööti. Ta õppis õigusteadust Pisa Ülikoolis ning õpingute toetamiseks ja laulutundide eest maksmiseks mängis ta baarides ja ööklubides klaverit.[1]

EraeluRedigeeri

Andrea Bocelli sündis Alessandro ja Edi Bocelli peres. Arstid soovitasid vanematel aborti teha või Bocelli lapsendamisele anda, kuna arvasid, et laps sünnib puudega. Lapse sündides ilmnes nägemisega mitmesuguseid probleeme ja lõpuks diagnoositi Andreal kaasasündinud glaukoom. Bocelli ema otsus abordist keelduda on muutnud ka ooperilaulja abordivastaseks. Tenor kasvas üles La Sterza külas Itaalia perefarmis, kus müüdi masinaid ja tehti veini. Andrea ema Edi Bocelli elab endiselt perele kuulnud majas koos Andrea noorema venna Albertoga. Muusiku isa suri 2000. aastal.[1]

Andrea Bocelli tutvus oma esimese naise Enrica Cenzattiga baaris klaverit mängides. Nad abiellusid 27. juunil 1992. Poeg Amos sündis 1995. ja poeg Matteo 1997. aastal. Bocelli ja Cenzatti lahutasid 2002. aastal. Oma teise naise ja mänedžeri Veronica Bertiga tutvus Bocelli 2002. aastal. Nende tütar Virginia sündis 2012. aastal. Bocelli ja Berti abiellusid 21. märtsi 2014. Andrea elab koos abikaasa ja tütrega Forte dei Marmis villas. Tema eksnaine elab koos poegadega paarile kuulnud majas Versilias.[2]

KarjäärRedigeeri

Andrea Bocellit märgati esimest korda 1970. aastal lauluvõistlusel, kus ta laulis laulu „O sole mio”. Sel ajal oli tema laulutreeneriks Luciano Bettarini, kuid peale lauluvõistlust hakkas teda treenima väga austatud Franco Corelli. Esimeseks läbimurdeks Bocellil oli „Miserere“ linti laulmine ja saatmine Itaalia rokkstaarile Zucchero Fornaciarile. Seda demo kuulis kuulus tenor Luciano Pavorotti, kelle kirjutatud see laul on. Pavarotti soovitas Fornaciaril laulu jaoks Bocellit kasutada ning muusikalapalast sai kiirelt üks suurimaid hitte Euroopas. Bocelli sai Pavarottiga heaks sõbraks ja esines tema heategevusgalal, kus ta sai nii kriitikat, kui ka uusi fänne. 1994. aastal osales ta Sanremo Festivalil, kus võitis peaauhinna uustulnukate kategoorias ning samal aastal andis ta välja enda esimese albumi nimega „Il Mare Calmo Della Sera“. Pärast enda esimese albumi avaldamist kogus ta tuntust oma palaga „Con Te Partiro“, mille ingliskeelne duett „Time to Say Goodbye“ Sarah Brightmaniga sai väga populaarseks. See pärines tema 1997. aastal välja antud albumist „Romanza“. Céline Dioni jõulutuuri ajal 1998. aastal ütles Dion enne Andrea lavale tulekut, et kui jumalal oleks hääl, siis see oleks samasugune nagu Andrea Bocellil.[3][4]

FilmRedigeeri

„Vaikuse muusika“ on Michael Radfordi lavastatud film, mis põhineb samanimelisel Andrea Bocelli 1999. aastal kirjutatud romaanil. Romaan räägib Bocelli lapsepõlvest kuni karjääri alguseni. Film näitab, kuidas Bocelli seljatas lapsepõlves takistused, mis tal nägemise puudumise tõttu tekkisid. Pärast nägemise täielikku kaotust oli Andrea masendunud ja ei soovinud midagi teha, kuid lõpuks leidis ta muusika. Tänu muusikale ja perekonna julgustamisele jõudis Bocelli suurtele lavadele. Bocellit mängis Tony Sebastian, kuid filmis nimetati Andread Amos Bardiks, kuna Bocelli nimetas ennast oma raamatus samuti nii. Tuntud tenorit oli filmis näha paaril korral, kus ta kehastas iseennast. Filmi kujundamisel ta väga palju ei osalenud, kuid andis nõu, kuidas filmi tõetruumaks muuta.[5][6][7]

Diskograafia[8]Redigeeri

StuudioalbumidRedigeeri

  • 1994Il Mare Calmo della Sera
  • 1995Bocelli
  • 1995Viaggio Italiano
  • 1997Romanza
  • 1997Aria - the opera album
  • 1999Sogno
  • 1999Sacred Arias
  • 2000Verdi
  • 2001Cieli di Toscana
  • 2002Sentimento
  • 2004Andrea
  • 2006Amore
  • 2007The Best of Andrea Bocelli: Vivere
  • 2008Incanto
  • 2009My Christmas
  • 2013 – Passione
  • 2015 – Cinema
  • 2018 – Sì

ÜhisalbumidRedigeeri

  • 1997 – A Hymn for the World
  • 1998 – A Hymn for the World 2 (Voices From Heaven)
  • 2000 – Verdi's Requiem
  • 2010 – Carmen: Duets & Arias

DVDRedigeeri

  • 1998A Night in Tuscany
  • 2000Sacred Arias: The Home Video
  • 2001Tuscan Skies (Cieli di Toscana)
  • 2006Credo: John Paul II
  • 2006Under the Desert Sky
  • 2008Vivere Live in Tuscany
  • 2008Incanto The Documentary
  • 2009My Christmas Special
  • 2011 – Concerto, One Night in Central Park
  • 2013 – Love in Portofino

OoperRedigeeri

  • 2000La Bohème
  • 2001 – Requiem
  • 2002 – Madama Butterfly
  • 2003Tosca
  • 2004Il Trovatore
  • 2005Werther
  • 2006Pagliacci
  • 2007Cavalleria Rusticana
  • 2008Carmen
  • 2010Andrea Chénier
  • 2012 – Roméo et Juliette
  • 2014 – Manon Lescaut
  • 2015 – Turandot
  • 2016 – Aida

KogumikudRedigeeri

  • 1997 – Romanza
  • 2007 – The Best of Andrea Bocelli: Vivere
  • 2012 – Opera
  • 2016 – Romanza (20th Anniversary Edition)

KontsertalbumidRedigeeri

  • 2006 – Under the Desert Sky
  • 2008 – Vivere Live in Tuscany
  • 2011 – Concerto, One Night in Central Park
  • 2013 – Love in Portofino

Digitaalne albumRedigeeri

  • 2011 – Notte Illuminata

Festivalil lindistatud albumRedigeeri

  • 2012 – iTunes Festival: London 2012

KirjandusRedigeeri

  1. 1,0 1,1 David Alm. "Andrea Bocelli Biography". 06.12.2018. Vaadatud 28.11.2019.
  2. Rhys McKay. "From Enrica To Veronica: Andrea Bocelli’s Wives". 02.08.2019. Vaadatud 28.11.2019.
  3. Ametlik kodulehekülg. "Andrea Bocelli".
  4. A&E Television Networks. "Andrea Bocelli Biography". 02.04.2014.
  5. Forum Cinemas. "Tutvustus".
  6. David Alm. "Andrea Bocelli, In His Own Words, On 'The Music Of Silence'".
  7. "Andrea Bocelli reflects on having his life on film in ‘The Music of Silence’ and his ‘heavenly’ gift".
  8. Wikipedia. "Andrea Bocelli discography".