Nikolai Baskov

Venemaa laulja

Nikolai Viktorovitš Baskov (vene k. Николай Викторович Басков; sündinud 15. oktoobril 1976 Moskvas) on vene ooperi- ja estraadilaulja (tenor). Ta on ka näitleja ja saatejuht ning muusikapedagoog (professor). Ukraina rahvakunstnik (2004), Moldova kunstimeister (2007), Venemaa Föderatsiooni rahvakunstnik (2009).[1]

Nikolai Baskov
Nikolai Viktorovitš Baskov
Sündinud 15. oktoober 1976 (42 aastat)
Moskva
Tegevusala Vene ooperi- ja estraadlaulja (tenor), näitleja, saatejuht, professor.
Tunnustus

Moldova kunstimeister (2007)
Venemaa Föderatsiooni rahvakunstnik (2009)
Ukraina rahvakunstnik (2004)

Tšetšeenia rahvakunstnik

Elulugu muuda

Nikolai Baskov on sündinud 15. oktoobril 1976 Moskvas. Pere vahetas sageli elukohta ja seetõttu tuli Baskovil õppida eri koolides (Siberis, Saksamaal). Novosibirski muusikakoolis õppis Baskov mängima klaverit. Vanemates klassides õppis ta Moskva muusika-koreograafia kallakuga koolis, mille lõpetas kuldmedaliga.

1998–1999. aastal võitis Baskov Venemaa noorte ooperilauljate võistluse ja sai teise koha Grande Voce konkursil Hispaanias. Pärast seda pakuti talle Lenski rolli Tšaikovski ooperis “Jevgeni Onegin”. Nii jõudis Baskov 2000. aastal Moskva Suure Teatri truppi.

2000. aastal kohtus ja esines Baskov Montserrat Caballéga. Ooperidiiva pakkus noorele Baskovile võimalust koos esineda. Samuti oli ta nõus hakkama Baskovi mentoriks, aidates lihvida, parandada ja täiustada noormehe vokaaltehnikat. Baskov oli Caballé õpilane, samuti ka lavapartner mitmeid aastaid, koos esineti Itaalias, Hispaanias, Saksamaal, Šveitsis ja teistes riikides.

2006. aastal tegid Nikolai Baskov, Montserrat Caballé ja Monserrat Marti kontserditurnee Venemaa linnades.

2008–2009 said kümned tuhanded inimesed osa Nikolai Baskovi grandioossetest esinemistest: kontsertprogrammid “Корабль судьбы” (eesti k. “Saatuse laev”) Peterburis ja “Не только о любви” (eesti k. “Mitte ainult armastusest”) Moskvas. Pärast neid toimus laulja kontserditurnee Venemaa läänepiirist idapiirini.

2011. aastal esines Nikolai Baskov klassikaliste aariate ja romanssidega Viini Filharmoonia kuldses saalis.

2012. aastal toimus Moskvas Aleksandr Žurbini uue, Théophile Gautier’ süžee põhjal valminud ooperi “Альберт и Жизель” (eesti k. “Albert ja Gisell”) esietendus. Nikolai Baskov inspireeris heliloojat teost kirjutama ja Baskov ise mängis ooperis peaosa (krahv Albert).

Klassikalise repertuaariga kontsertprogramm “Звёздное трио” (eesti k. “Kuulus trio”) (Nikolai Baskov, Monserrat Caballé, Monserrat Marti) esitati 2013. aasta oktoobris Kremlis.

2016. aastal esitas Baskov publikule oma uut, Aleksei Sechenovi lavastuse põhjal valminud sõud “Игра” (eesti k. “Mäng”). Kõik kolm etendust (7.–9. oktoobril 2016) toimusid Kremlis suure eduga. Varsti pärast seda läks Baskov kontserditurneele: kontserdid toimusid Peterburis, Kaliningradis, Minskis ja Balti riikides – Eestis, Lätis ja Leedus. 2017. aasta alguses toimus sõu Saksamaa kontserdisaalides ning hiljem jätkus Venemaal. 2018. aasta kevadel esitati sõud “Игра” taas Peterburis ja Moskvas.[2]

Looming muuda

Nikolai Baskovit peetakse esimeseks vene artistiks, kes on töötanud nii ooperi-, vokaali-, populaarklassika- kui ka estraadi- ja popmuusika žanrites. Baskovi loominguline ulatus on tohutult suur; ta esitab edukalt žanre aariatest rahvalaulude ja popmuusikahittideni.[3]

Diskograafia muuda

  1. 2000 – “Посвящение”
  2. 2000 – “Посвящение на бис”
  3. 2001 – “Шедевры уходящего века”
  4. 2001 – “Мне 25”
  5. 2004 – “Никогда не говори прощай”
  6. 2004 – “Отпусти меня”
  7. 2005 – “Лучшие песни”
  8. 2007 – “Тебе одной”
  9. 2011 – “Romantic Journey”
  10. 2016 – “Игра”

Videoklipid muuda

  1. 2000 – “Где мне тебя найти”
  2. 2000 – “Памяти Карузо”
  3. 2000 – “Тайна”
  4. 2000 – “Мгновение”
  5. 2000 – “Большая любовь”
  6. 2001 – “Воздушный замок”
  7. 2001 – “Яблони в цвету”
  8. 2001 – “Шарманка”
  9. 2002 – “Power of Love”
  10. 2003 – “Мари”
  11. 2004 – “Мгновения”
  12. 2004 – “Отпусти меня”
  13. 2005 – “Сердце”
  14. 2005 – “Ты далеко”
  15. 2007 – “Тебе одной”
  16. 2007 – “Паяц”
  17. 2008 – “Корабль судьбы”
  18. 2009 – “Натуральный блондин”
  19. 2009 – “Права любовь”
  20. 2010 – “Рядом с тобой”
  21. 2011 – “Сохранив любовь”
  22. 2012 – “Странник”
  23. 2013 – “Ну кто сказал тебе”
  24. 2013 – “Николай”
  25. 2014 – “Вишнёвая любовь”
  26. 2014 – “Зая, я люблю тебя”
  27. 2014 – “Ты – моё счастье”
  28. 2015 – “Любовь-не слова”
  29. 2015 – “Ты мое счастье”
  30. 2016 – “Обниму тебя”
  31. 2016 – “Я подарю тебе любовь”
  32. 2016 – “Ждать тебя”
  33. 2017 – “Для тебя”
  34. 2017 – “Твои глаза Маренго”
  35. 2018 – “Мой король”
  36. 2018 – “Фантазёр”
  37. 2018 – “Ты сердце моё разбила”
  38. 2018 – “Два венца на карете”
  39. 2018 – “Ibiza”
  40. 2018 – “С днем рождения!”[4]

Aumärgid muuda

  • 2001 – Venemaa Föderatsiooni teeneline kunstnik – teenete eest kunsti valdkonnas
  • 2006 – Francysk Skaryna Orden (Valgevene) – suure isikliku panuse eest vene-valgevene kultuurisidemete arendamisel
  • 2006 – ordeni “За заслуги перед Отечеством” (eesti k. “Teenete eest isamaa ees”) II tase – teenete eest kunsti ja kultuuri valdkonnas.
  • 2007 – Moldova kunstimeister
  • 2009 – Venemaa Föderatsiooni rahvakunstnik– suurte teenete eest muusika valdkonnas
  • 2004 – Ukraina rahvakunstnik
  • kuldmedal “За миротворческую и благотворительную деятельность” (eesti k. “Heategevusliku ja rahuvalve tegevuse eest”)
  • Tšetšeenia rahvakunstnik
  • 2012 – rahvusvaheline orden “Золотой Сокол” (eesti k. “Kuldne Pistrik”).
  • 2017 – “Орден Дружбы” (eesti k. Sõpruse Orden) – suure panuse eest isamaalise kultuuri ja kunsti arendamisel.
  • 2005–2008, 2010–2014 – "Золотой граммофон" (eesti k. "Kuldne grammofon").[5]

Allikad muuda

  1. "Николай Басков Российский эстрадный и оперный певец".
  2. "НИКОЛАЙ БАСКОВ". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. jaanuar 2019.
  3. "НИКОЛАЙ БАСКОВ". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. jaanuar 2019.
  4. "Николай Басков – биография, информация, личная жизнь".
  5. "НИКОЛАЙ БАСКОВ". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. jaanuar 2019.