Emma Thompson (sündinud 15. aprillil 1959 Londonis) on inglise näitleja ja lavastaja, kes on pälvinud kaks Oscarit, kaks Kuldgloobust, ühe Emmy ja kolm Briti Filmi- ja Telekunsti Akadeemia auhinda.

Emma Thompson
Emma Thompson (2005)
Sünniaeg 15. aprill 1959 (65-aastane)
Sünnikoht London

Ta on Suurbritannia Põgenike ja Pagulaste Nõukogu (Refugee Council) toetaja.

Elukäik muuda

Thompson sündis inglise teatrilavastaja Eric Thompsoni ja šoti näitleja Phyllida Law' peres. Tema õde Sophie Thompson on samuti näitleja.

Emma õppis Cambridge'i ülikoolis inglise keelt ja kirjandust. Teatrinäitlemist alustas ta Cambridge'is näidendis "Woman's Hour", pärast seda mängis mitmes televisioonisarjas.

1982. aastal suri tema isa.

Teleseriaali "Fortunes of War" võtteplatsil sai ta tuttavaks Kenneth Branagh'ga, kellega hiljem abiellus.

Emma Thompson debüüteeris filminäitlejana 1989. aastal filmis "The Tall Guy". Samal aastal asutasid nad koos abikaasaga filmistuudio Renaissance Films, mille esimeses filmis "Henry V" nad mõlemad ka mängisid.

Laiemalt tuntuks sai Thompson osatäitmisega 1992. aasta James Ivory filmis "Howards End", mille eest ta pälvis parima naisnäitleja Oscari.

1995. aastal kirjutas ta stsenaariumi filmile "Mõistus ja tunded" ja mängis filmis ka üht peaosa. Ta pälvis oma stsenaariumi eest parima mugandatud stsenaariumi Oscari.

2003. aastal abiellus ta Greg Wise'iga, kes oli mänginud ka filmis "Mõistus ja tunded". Neil sündis 1999. aastal tütar Gaia Romilly.

Filmograafia muuda

Aasta Pealkiri Eestikeelne pealkiri Roll Märkmed
1989 "Henry V" Prantsusmaa Catherine
1990 "The Tall Guy" "Pikk poiss" Kate Lemmon
1991 "Dead Again" "Jälle surnud" Grace/Margaret Strauss
1992 "Howards End" Margaret Schlegel Oscar parima naisnäitleja kategoorias
"Peter's Friends" Maggie Chester
1993 "Much Ado About Nothing" "Palju kära ei millestki" Beatrice
1993 "The Remains of the Day" "Päeva riismed" Miss Kenton Oscari nominatsioon parima näitlejatari kategoorias
1993 "In the Name of the Father" "Isa nimel" Gareth Peirce Oscari nominatsioon – parim naiskõrvalosatäitja
1994 "Junior" "Juunior" Dr Diana Reddin
1994 "My Father the Hero" "Minu isa on kangelane" Isabel
1995 "Carrington" "Carrington" Dora Carrington
1995 "Sense and Sensibility" "Mõistus ja tunded" Elinor Dashwood Oscari nominatsioon – parim naisnäitleja
1998 "Primary Colors" Susan Stanton
2001 "Wit" Vivian Bearing Telefilm, nomineeriti parima näitleja auhinnale
2002 "Treasure Planet" "Aarete planeet" Kapten Amelia Disney animafilm
2003 "Imagining Argentina" "Pildid Argentinast" Cecilia
2003 "Love Actually" "Armastus on see..." Karen
2003 "Angels in America" "Inglid Ameerikas" Minisari
2004 "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" "Harry Potter ja Azkabani vang" Professor Sybill Trelawney
2005 "Nanny McPhee" "Nanny McPhee – võlurist lapsehoidja" Nanny McPhee
2006 "Stranger Than Fiction" "Väljamõeldisestki veidram"
2007 "Harry Potter and the Order of the Phoenix" "Harry Potter ja Fööniksi ordu" Professor Sybill Trelawney
2008 "Last Chance Harvey" "Harvey viimane võimalus"
2009 "The Boat That Rocked" "Rokkivad raadiopiraadid"
2009 "An Education" "Haridus"
2011 "Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2" "Harry Potter ja surma vägised: osa 2"
2012 "Men in Black III" "Mehed mustas 3"
2012 "Brave" "Vaprake" kuninganna Elino (hääl)
2013 "Beautiful Creatures" "Ilusad olendid" Proua Lincoln / Sarafine
2013 "Saving Mr. Banks" "Hr Banksi päästmine" P. L. Travers
2013 "The Love Punch" "Armastuse lõuahaak" Kate Jones
2014 "Men, Women & Children" "Mehed, naised ja lapsed" jutustaja
2014 "Effie Gray" Elizabeth Eastlake
2015 "A Walk in the Woods" Catherine Bryson
2015 "The Legend of Barney Thomson" Cemolina
2015 "Burnt" "Tagasi tippu" dr. Rosshilde
2016 "Alone in Berlin" "Üksinda Berliinis" Anna Quangel
2016 "Bridget Jones's Baby" "Bridget Jonesi beebi" dr. Rawling
2017 "Beauty and the Beast" "Kaunitar ja koletis" proua Potts
2017 "The Meyerowitz Stories" Maureen
2017 "The Children Act" Fiona Maye
2018 "Johnny English Strikes Again" "Johnny English asub vastulöögile" peaminister
2019 "Late Night" "Hilisõhtu " Katherine Newbury
2019 "Men in Black: International" "Mehed mustas: globaalne oht" Agent O
2019 "How to Build a Girl" "Teine ego" Amanda Watson
2019 "Last Christmas" "Eelmised jõulud" Petra Andrich samuti kaasstsenarist ja -produtsent
2020 "Dolittle" Polynesia (hääl)
2021 "Cruella" paruness von Hellman
2022 "Good Luck to You, Leo Grande" Nancy Stokes
2022 "What's Love Got to Do with It?" "Mis on armastusel selle kõigega pistmist?" Cath
2022 "Matilda the Musical" preili Trunchbull
"The Fisherwoman"

Välislingid muuda