Toomas Anni

Eesti laulja

Toomas Anni (sündinud 24. septembril 1966 Vastse-Kuustes) on eesti laulja, laulukirjutaja ja kitarrist.

Toomas Anni
Sündinud 24. september 1966 (54-aastane) Vastse-Kuustes
Stiilid popmuusika, šlaagrid
Elukutse laulja
Tegev alates 1981
Veebileht Toomas Anni koduleht

Ta on kahekordne Kuldse Plaadi omanik ning aasta meesartist aastatel 2009 ja 2010.

ElukäikRedigeeri

Anni lõpetas põhikooli Vastse-Kuustes, seejärel Tihemetsa Sovhoostehnikumi[1] (1981–1985, laia profiiliga mehhanisaator)[2]. Pärast sovhoostehnikumi lõpetamist töötas ta kolhoosis nii loomakarja toitjana, traktoristina[3] kui ka põllult kivide korjajana. Põllumajanduses töötas ta 17 aastat, samal ajal põhitöö kõrvalt laulis ja mängis pilli.[2]

Aastatel 19811997 mängis Anni mitmes ansamblis basskitarri. Tema esimene avalik esinemine toimus Pärnumaal, esimene esinemine lauljana koos bändiga Kilingi-Nõmme kultuurimajas. Ta on kuulunud ansamblitesse Sektor ja Mary (1987–1997).[2] Hiljem on ta tegutsenud sooloartistina[1]. Anni on teinud koostööd Heldur Jõgiojaga. Sooloartistina sõidab ta esinemiskohtade vahet aastas umbes 40 000 kilomeetrit.

2020. aasta 6. märtsist kuni 6. juunini oli ta sunnitud seoses koroonaviirushaiguse pandeemiaga Eestis kehtestatud eriolukorra tõttu tühistama kümmekond esinemist. Ta andis sel ajal oma kodus koos poja Tauri Anniga interneti kaudu neli kontserti, esimese neist aprilli algul. Viimast kontserti kuulas üle 900 austaja. Sama aasta 6. juunil esines ta Saaremaal, kuhu jõudmine kodust ja tagasi võttis aega umbes üheksa tundi.

2020. aasta juulis tuleb Annil suvetuur "Toomas Anni 35 aastat laval".

IsiklikkuRedigeeri

Toomas Anni elab oma vanavanemate 1920. aastatel ehitatud majas Vastse-Kuustes. Anni kasvatab oma kodus maasikaid. Tal on kolm last.[2]

DiskograafiaRedigeeri

AlbumidRedigeeri

  • 2002 "Laulan ainult sulle: rahvalikud viisid" (LeHelMus)
  • 2002 "Millal sind näen: saksa šlaagrid" (LeHelMus)
  • 2002 "Saksa šlaagrid 2" (LeHelMus)
  • 2003 "Saksa šlaagrid 3" (LeHelMus)
  • 2003 "Tee sinu juurde" (LeHelMus)
  • 2004 "Toomas Anni 6: Oo, millal saaksin ma mustlasena..." (LeHelMus)
  • 2004 "Toomas Anni 7: Metsalilled" (LeHelMus)
  • 2005 "Toomas Anni 8: Tähed su silmis" (LeHelMus)
  • 2005 "Tantsuõhtu 9: Toomas Anni parimad" (LeHelMus)
  • 2005 "Toomas Anni 10: Uusaastat oodates" (LeHelMus)
  • 2006 "Toomas Anni 11: Tuhat korda armastusest – tantsutund shlaagriga" (LeHelMus)
  • 2007 "Parimad. II" (LeHelMus)
  • 2008 "Rahva lemmikud 1: Millal Sind näen?" (Estonian Artist Agency)
  • 2008 "Rahva lemmikud 2: Truudus on juhuse puudus" (Estonian Artist Agency)
  • 2008 "Rahva lemmikud 3: Ära iial kurvasta" (Estonian Artist Agency)
  • 2008 "Rahva lemmikud 4: Tee Sinu juurde" (Estonian Artist Agency)
  • 2008 "Rahva lemmikud 6: Oo, millal saaksin ma mustlasena..." (Estonian Artist Agency)
  • 2008 "Rahva lemmikud 7: Metsalilled" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Rahva lemmikud 11: Tuhat korda armastusest" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Rahva lemmikud 12: Parimad 2" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Armastuslaulud" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Rahva lemmikud 9: Parimad 1" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Rahva lemmikud 8: Tähed su silmis" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Rahva lemmikud 5: Laulan ainult sulle" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Eesti kuld ja Eesti süda" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Eesti kuld ja Eesti süda, 2" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Jaanipäeva megamix" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Hea tuju megamix" (Estonian Artist Agency)
  • 2009 "Nii kuis üks pääsuke". Kuldsed Eesti Shlaagrid (ShlaagerRecords)
  • 2009 "Tantsud öös". Kuldsed Eesti Shlaagrid (ShlaagerRecords)
  • 2010 "Rohelised niidud" (Records 2000)
  • 2010 "Jõulutäht" (Records 2000)
  • 2012 "Tuhk ja teemant" (Aenigma OÜ)
  • 2013 "Kuld" 2CD + DVD (Aenigma OÜ)
  • 2013 "Kuld 3" 3CD (Records 2000)
  • 2014 "Me tuhat ja üks ööd" ja Tauri Anni (Records 2000)
  • 2016 "Toomas Anni 50" (Records 2000)
  • 2017 "Kuld 8" 3CD (Records 2000)

SinglidRedigeeri

  • 2009 "Elutee käänud" (ShlaagerRecords)
  • 2009 "Pärnu kuningas" (ShlaagerRecords)
  • 2009 "Jõuluöö" (Records 2000)
  • 2010 "Ainult sulle" (Records 2000)
  • 2010 "Rohelised niidud" (Records 2000/M-Publishing)
  • 2010 "Head teed, mu arm" (Records 2000)
  • 2011 "Seltskonna Megamix 2011" (Records 2000)
  • 2011 "San Bernardino (Suvemälestuseks)" (Records 2000)

ViitedRedigeeri

ArtikleidRedigeeri


Eelnev:
Koit Toome
2008
Eesti Popmuusika Aastaauhinnad
Aasta meesartist

2009, 2010
Järgnev:
Jaan Tätte
2011