Reumaatiliste haiguste klassifikatsioon

Reumaatiliste haiguste klassifikatsioon Ameerika Reumatoloogia Assotsiatsiooni järgi

I. Difuussed sidekoehaigusedRedigeeri

  1. Reumatoidartriit
  2. Juveniilne artriit
    • Süsteemne
    • Polüartikulaarne
    • Oligoartikulaarne
  3. Süsteemne erütematoosne luupus
    • Diskoidne erütematoosne luupus
    • Süsteemne erütematoosne luupus
    • Ravimisõltuv erütematoosne luupus
  4. Süsteemne skleroos
    • Diskoidne süsteemne skleroos
    • CREST-sündroom
    • Lokaliseeritud skleroderma
    • Keemiliselt esilekutsutud skleroderma
    • Kattuv sündroom
  5. Eosinofiilne fastsiit
  6. Polümüosiit ja dermatomüosiit
    • Polümüosiit
    • Dermatomüosiit
    • Polümüosiit või dermatomüosiit koos pahaloomulise kasvajaga
    • Laste polümüosiit või dermatomüosiit koos angiopaatiaga
  7. Nekrotiseeruv vaskuliit ja teised vaskulopaatiad
    • Süsteemsed nekrootilised vaskuliidid
    • Hüperergilised vaskuliidid
      • Seerumtõbi
      • Muud ravimitest põhjustatud vaskuliidid
      • Hemorraagline vaskuliit
      • Krüoglobulineemia segavorm
      • Nakkushaigustega kaasuvad vaskuliidid
      • Sidekoehaigustega kaasuvad vaskuliidid
      • Neoplasmadega kaasuvad vaskuliidid
      • Muude haigustega kaasuvad vaskuliidid
    • Granulomatoosne arteriit
      • Wegeneri granulomatoos
      • Hiidrakuline arteriit
      • Hortoni tõbi
      • Takayasu arteriit
    • Kawasaki tõbi
    • Becheti tõbi
    • Muud vaskuliidi sündroomid
      • Bürgeri tõbi
      • Goodpasture´i sündroom
  8. Sjögreni sündroom
  9. Osaliselt kattuvad sündroomid
    • Sidekoehaiguse segavorm
  10. Muud
    • Reumaatiline polümüalgia
    • Retsidiveeruv pannikuliit
    • Retsidiveeruv polükondriit
    • Lümfomatoidne granulomatoos
    • Nodoosne erüteem

II. Spondüliidiga assotsieeruv artriitRedigeeri

  1. Anküloseeriv spondüloartriit
  2. Reiteri sündroom
  3. Psoriaatiline artriit
  4. Krooniline soolepõletikuga assotsieeruv artriit
  5. AIDS-iga seotud spondüloartopaatia

III. OsteoartroosRedigeeri

  1. Primaarne
    • Perifeerne
    • Lülisamba osteoartroos
  2. Sekundaarne

IV. Infektsioosse agendiga assotsieeruv artriit, tenosünoviit ja bursiitRedigeeri

  1. Direktne
    • Bakteriaalne
      • Septiline artriit
      • Tuberkuloosne artriit
      • Lyme'i artriit, süüfilise artriit
      • Muud
    • Viiruslik
    • Seentest põhjustatud
    • Parasitaarne
    • Whipple´i haigus
  2. Indirektne
    • Bakteriaalne
      • Reuma
      • Sooleinfektsioonijärgne
      • Uroinfektsioonijärgne
      • Muud
    • Viiruslik
    • Immunisatsioonijärgne
    • Muud

V. Reumaatilise seisundiga seotud metaboolsed ja endokriinhaigusedRedigeeri

  1. Kristallopaatia
    • Podagra
    • Kondokaltsinoos
    • Hüdroksüapatiit
  2. Teised biokeemilised hälbed
  3. Endokriinhaigused
    • Suhkrudiabeet
    • Akromegaalia
    • Hüperparatüreoidism
    • Kilpnäärmehaigus
    • Muud
  4. Immuundefitsiidid (primaarne, AIDS)
  5. Teised pärilikud haigused
    • Arthrogryposis multiplex congenita
    • Hüpermobiilsuse sündroom
    • Myositis ossificans progressiva

VI. NeoplasmaRedigeeri

  1. Primaarne
  2. Metastaatiline
  3. Multiipelmüeloom
  4. Leukeemiad ja lümfoomid
  5. Pigmenteeritud villonomodulaarne sünoviit
  6. Osteokondromatoos
  7. Muud

VII. Neurovaskulaarsed haigusedRedigeeri

  1. Charcot' liigesed
  2. Kompressioonneuropaatiad
    • Perifeerne
    • Radikulopaatia
    • Spinaalstenoos
  3. Reflektoorne sümpaatiline düstroofia
  4. Muud

VIII. Liigesemanifestatsiooniga luu- ja kõhrehaigusedRedigeeri

  1. Osteoporoos
    • Generaliseerunud
    • Lokaalne
  2. Osteomalaatsia
  3. Hüpertroofiline osteorartropaatia
  4. Difuusne isiopaatiline skeleti hüperostoos
  5. Osteiit
    • Generaliseerunud
    • Lokaalne
  6. Avaskulaarne osteonekroos
  7. Osteokondriit
  8. Puusa kongenitaalne düsplaasia
  9. Femoraalepifüüsi düsplaasia
  10. Osteolüüs ja kondrolüüs
  11. Osteomüeliit

IX. Liigesevälised reumaatilised haigusedRedigeeri

  1. Müofastsiaalne valusündroom
    • Üldine (fibrosiit, fibromüalgia)
    • Regionaalne
  2. Alaseljavalu ja lülide vaheketaste häire
  3. Tendiniit ja bursiit
  4. Ganglioni tsüst
  5. Fastsiit
  6. Krooniline ligamendi ja lihaste venitus
  7. Vasomotoorsed haigused
  8. Mitmesugused valusündroomid

X. Mitmesugused liigesesündroomiga seotud häiredRedigeeri

  1. Haigused, mis assotsieeruvad sageli artriidiga
  2. Muud seisundid