Ava peamenüü

Martin Pedanik (sündinud 19. oktoobril 1974) on graafik ja disainer. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia vabagraafikuna (1997). Disainibüroo Labor asutaja. Loonud suurtes kogustes kõrgetasemelist graafilist disaini, kujundanud kümneid ja sadu trükiseid raamatutest plakatite ja flaieriteni.[1] Ta tõlgendab sümboleid, märke ja mustreid, mis pärinevad meie rahvakultuuri vanematest kihistustest nüüdisaegsel moel.[2]

Sisukord

TöökäikRedigeeri

  • 1997–2007 Art Lab OÜ
  • 1999–2007 Kreisson OÜ
  • 2000–2004 Directory OÜ
  • 2004–2010 Loov Soov MTÜ
  • 2009–2016 Matsalu Külaselts MTÜ
  • 2010–... Tulihänd OÜ[3]

Valik töidRedigeeri

FilmograafiaRedigeeri

  • "Intiimne linn" 2003 – plakatikunst
  • "Buss" 2004 – videograafika
  • "Nõukogude hipid" 2017 – graafiline disain
  • "Võta või jäta" 2018 – kujundus[4]

FotograafiaRedigeeri

  • Eo rus[5] 1995
  • Linnud[6] 1995
  • Aquarium Portraits[7] 1996
  • Best Before[8] 1997
  • Miiniotsija[9] 1997


Graafiline disainRedigeeri

  • Analogue TV – kaane kujundus
  • Eesti Arhitektuurimuuseum
  • Eesti Instituut
  • Jüri Üdi – Tiibadega raamat
  • Jasper Zoova – reis ma ei tea kuhu
  • Asjade Seis
  • Eesti Litograafiakeskus – plakat
  • Eesti Vabariigi kultuuripreemia – plakat
  • SÄSI – noore disaineri auhind
  • Kultuurileht Sirp
  • Teater NO99[10]
  • EV100 vastuvõtt

Näitus KizooRedigeeri

 
kizoo

Tallinna Linnagaleriis avatud[11]“Kizoo” näitusel on reklaami ja disaini suhte küsimus juba ette lahendatud, õigupoolest päevakorrast maha võetud. Seos on otsene, ilmne ja probleemivaba. Siiski võivad need pildid toimida mitmel viisil.[12]Lihtsates, värvilistes, ringimotiive ja ümarnurkseid objekte reastavates piltides liigutakse lihtsuse suunas. Need on pildid kõigest ja mitte millestki. Tähtsad, maailma algolemust ja põhijõude kirjeldavad. Vaid värvide eemaldamine lihtsustaks neid veel.[13] Näituse pealkirja kohta on autor öelnud: “See sõna tuli kuidagi iseenesest mu juurde. Mõnus absurdne sõna. Seda võibki võtta nii- ja naapidi – hea, et pole liiga konkreetset tähendust,” [11]

TunnustusedRedigeeri

  • Aasta Albumikujundus 2000 – Kogumik " Müsteerium plaadimängijas"
  • Eesti Teatri Festivali DRAAMA 2005 plakatinäituse peaauhind teatrile NO99
  • Kultuurkapitali aastapreemia 2006
  • HGDF 2008 plakatinäituse "Tänapäeva Eesti plakat" 10 parimat premeeritud plakatit
  • AllAboutJazz – New York Best of 2008
  • PLAKAT 2008 Rakveres[10]

ViitedRedigeeri