Varg Vikernes

Varg Vikernes (sündinud 11. veebruaril 1973; sünninimi Kristian Vikernes; legaalselt Louis Cachet) on norra muusik ja kirjanik. 1991. aastal alustas ta ühemehebändina Burzum, mida peetakse üheks kõige tähtsamaks black metal'it mõjutanud ansambliks.[3] Kolm aastat hiljem mõisteti ta mõrvas ja süütamistes süüdi ning saadeti 14 aastaks vangi.

Varg Vikernes
Vikernes viimasel vangistusaastal (2009)
Vikernes viimasel vangistusaastal (2009)
Sünninimi Kristian Vikernes
Tuntud kui Greven; The Count;
Count Grishnackh;
Greifi Grishnackh;
Louis Cachet[1]
Sündinud 11. veebruar 1973 (48-aastane)
Päritolu Bergen, Norra
Stiilid black metal
Elukutse muusik, kirjanik
Pill kitarr, basskitarr, trummid, laul
Tegev 1988[2] -
Seotud esitajad Burzum, Mayhem, Old Funeral, Darkthrone,Vampeta,
Veebileht thuleanperspective.com

Musikalsk karriere Før Burzum hadde Varg opprettet en gruppe kalt Uruk-Hai. Uten mye forventninger med gruppen og med mangel på felles interesser, forlater Vikernes gruppen og blir med i Old Funeral, som den gang nettopp ble kalt Funeral. Denne gangen var det seriøse musikere og Varg holdt sine presentasjoner med bandet og innspillingene. På grunn av mangel på felles interesser bestemmer han seg imidlertid for å forlate prosjektet og starte et annet, bare hans og det vil representere ham til fulle. Han brukte navnet "Burzum", som betyr "mørke" og er skrevet på Ringen av Sauron i fortellingen om "Ringenes herre". Varg ønsket ikke et navn på engelsk, og siden han alltid var en stor fan av verket, valgte han dette navnet. Varg Vikernes deltok som bassist i Mayhem på albumet “De Mysteriis Dom Sathanas”, som først ble utgitt i 1994. Etter flere demoer ga han ut sitt første album "Burzum", av Deathlike Silence, i 1992. Samme år spilte Vikernes inn albumet "Aske", gitt ut senere i 1993. Innholdet i dette albumet viser til begynnelsen på en markert periode, i Norge, på grunn av brannen fra kirker, og det er derfor albumomslaget er resten av en. Vikernes ble etterforsket for en påstått kobling til disse forbrytelsene. Nesten sammen med opprettelsen og innspillingen av "Aske" ga Varg ut "Det Som Engang Var". I 1992 spilte han også inn "Hvis Lyset Tar Oss", utgitt først i 1994. Det var en endring i lyden til Burzum, siden dette albumet har en slående ambientlyd, som har blitt et merke av musikeren der på. Spilt inn i 1993, i 1996 "Filosofem" kommer til publikum. For mange var det store verket til Burzum og Black Metal, for derfra påvirket det flere band av sjangeren. I 1993 var Varg Vikernes involvert i drapet på Euronymous. Av denne grunn ble han fengslet til 2009. I denne perioden utviklet han to album, henholdsvis "Dauði Baldrs" og "Hliðskjálf" i 1997 og 1999.

Etter løslatelsen fra fengselet i 2008 fortsatte Varg bandet og ga ut albumet "Belus" i 2010, regnet som et av de beste metalalbumene de siste årene. I årene etter fulgte nye plater: "Fallen" (2011), "From the Deepths of Darkness" (2011), en reinnspilling av klassikerne, og "Umskiptar" (2012). Tidlig i 2013 kunngjorde han at han ville slutte å lage Black Metal og deretter ga ut sitt siste verk av sjangeren over internett, en 2-minutters instrumental sang. Som et resultat ville han begynne å spille inn bare album med tastaturer og synthesizere: samme år ga han ut "Sôl austan, Mâni vestan". Hans siste utgivelse er albumet "The Ways of Yore" (2014).

Det er rykter som sier at tvisten mellom Varg og Euronymous, forårsaket av at førstnevnte forlater selen til sistnevnte. Varg sa at Euronymous var inhabil til å gi ut Burzum-plater med Deathlike Silence Records, og at han hadde til hensikt å lage sin egen etikett kalt Burznazg, hvis navn ble endret til Cymophane Records i 1993. Vikernes vurderte å signere med Earache Records den gangen, men forhandlingene har ikke kommet. Spenningen mellom de to nådde sitt høydepunkt i 1993. Varg fant ifølge ham selv gjennom en gjensidig venn som visstnok fortalte ham historien om Euronymous som forlot ham bevisstløs og førte ham til en skog hvor han ville torturere ham til død. Varg bestemte seg for å ta tilfredshet fra Aarseth. 10. august 1993 myrdet Varg Vikernes gitarist Euronymous. Den kvelden reiste Varg Vikernes og Snorre W. Ruch fra Bergen til Euronymous leilighet i Oslo. Ved ankomst var det et argument og konfrontasjon som endte med at Varg knivstakk Euronymous. Under rettssaken forsvarte Varg Vikernes seg ved å si at de fleste skadene var forårsaket av knust glass som falt ned på gulvet. Varg forteller om konfrontasjonen mellom ham og Euronymous i filmen "Fram til lyset tar oss". Etter Euronymous 'død ble Varg dømt til 21 års fengsel (maksimal straff i Norge), for drapet på musikeren og også på siktelser for brennende kirker. I fengsel viet han noen år til Burzum, og ga ut to album med bare omgivelseslyder, "Dauði Baldrs" og "Hliðskjálf". Varg forlot fengselet etter å ha sonet en dom i nesten 16 år. Han ble løslatt på prøve 24. mai 2009. Varg ble arrestert igjen sammen med sin kone, Marie Cachet, 16. juli 2013, i Frankrike, anklaget for å ha planlagt en massakre. Han ble løslatt 18. juli samme år, men begge er fortsatt under etterforskning.

Oma Twitteri kontol antud ütlustes loetles Varg Vikernez 19. augustil 2020 riigid, mida ta kõige enam vihkas, nende hulgas Iisrael (1), Ameerika Ühendriigid (2) ja India (3) ning neljandal kohal See tekitas brasiillaste seas pahameelt, kes saatis oma kontole mitu korda endise Brasiilia mängija Vampeta fotosid ilma riieteta, sundides muusikut oma Twitteri profiili lukustama. Pärast sündmust teatas muusik mängijaga abiellumisest 2021. aasta juuniks.

ViitedRedigeeri

  1. "Vikernes skylder forstatt millioner for nedbrente kirker i Norge" (norra keeles). Aftenposten. Vaadatud 1. märts 2017. 
  2. Varg Vikernes – A Burzum Story: Part I – The Origin And Meaning. Burzum.org.
  3. Dunn, Sam (2005). Metal: A Headbanger's Journey (motion picture). Canada.

AllikadRedigeeri

VälislingidRedigeeri