Ava peamenüü

Nils Ferlin

Rootsi kirjanik
Nils Ferlini portree

Nils Johan Einar Ferlin (11. detsember 1898 Karlstad21. oktoober 1961 Stockholm) oli rootsi poeet ja näitleja.

1908. aastal siirdus perekond Ferlin Filipstadi, kus Nilsi isa asutas oma ajalehe. Karlstadis oli Ferlini isa töötanud nädalalehes Nya Wermlands-Tidningen ja seega oli tal ajakirjanduse vallas kogemusi. Isa suri aga järgmisel aastal ja perekond pidi kolima oma mugavast elukeskkonnast tööstusrajooni, et tulevane poeet saaks lõpetada oma haridustee. Kooli lõputunnistuse sai Ferlin juba 16-aastaselt.

Nils Ferlinil oli ka põgus näitlejakarjäär. 17-aastaselt tegi ta kaasa Oscar Wilde'i "Salomés" ja jätkas oma karjääri ühes rändteatrikompaniis.

Ferlini satiiriline klounilike võllanaljadega looming ründab võimumehi, tõusikuid ja ameerikalikku elulaadi. Kuigi paljud tema luuletused on melanhoolsed, pole need siiski ilma huumorita. Paljud neist on seatud ka muusikale ja on muutunud muusikatööstuse kaudu populaarseteks lauludeks. Ferlini eluajal müüdi tema luulekogusid üle 300 000 eksemplari.

Rootsis on Ferlinile püstitatud mitu ausammast, üks on Filipstadis, teine Karlstadis ja kolmas Stockholmis.

Nils Ferlini luulet on inglise keelde tõlkinud Martin S. Allwood, Fred Lane, Thord Fredenholm ja Roger Hinchliffe ning eesti keelde Arno Vihalemm (1911–1991)[1].

Ferlini ausammas Filipstadis

BibliograafiaRedigeeri

  • 1930 "En döddansares visor" (Surnud tantsija laulud)
  • 1933 "Barfotabarn" (Paljasjalgsed lapsed)
  • 1937 "Lars och Lisa i Stockholm" (Lars ja Lisa Stockholmis)
  • 1938 "Goggles"
  • 1944 "Med många kulörta lyktor" (Värvikirevad laternad)
  • 1951 "Kejsarens papegoja" (Imperaatori papagoi)
  • 1957 "Från mitt ekorrhjul" (Minu oravarattalt)

FilmograafiaRedigeeri

  • 1942 "Adventurer"
  • 1947 "Song of Stockholm" [2]

ViitedRedigeeri

VälislingidRedigeeri