Jennifer Shrader Lawrence (sündinud 15. august 1990 Louisville'is Kentucky osariigis) on Ameerika Ühendriikide filmi- ja televisiooninäitleja.

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence SDCC 2015 X-Men.jpg
Jennifer Lawrence (2015)
Sünninimi Jennifer Shrader Lawrence
Sünniaeg 15. august 1990 (29-aastane)
Sünnikoht Louisville, Kentucky
Amet näitleja
Tegev 2006–
Abikaasa Cooke Maroney
Auhinnad
Oscar
2012 Parim näitlejanna
Briti Akadeemia auhind
2013 Parim naiskõrvalosa
Kuldgloobus
2012 Parim filminäitlejanna
2013 Parim kõrvalosa

Aastal 2013, kui näitlejanna oli 23-aastane, oli ta Ameerika ajakirja Time iga aasta ilmuvas 100 kõige mõjukama inimese edetabelis[1]. Tema edu näitlemismaastikul algas sellega. 2015. ja 2016. aastal oli Lawrence ajakirja Forbes järgi maailma paremini tasustatud näitlejanna[2][3]. Esimest korda ilmuvas üleilmses naisnäitlejate sissetuleku edetabelis oli ta esikohal 52 miljoni dollari maksueelse tuluga.

2011. aastal oli Jennifer Lawrence filmiga "Paljad luud" nomineeritud Oscari ja Kuldgloobuse auhindadele parima naispeaosatäitja kategoorias, aga kaotas mõlemas Natalie Portmanile.

Lawrence mängis peaosa 2012. aasta filmis "Näljamängud". Samal aastal mängis ta ka filmis "Õnneteraapia", mille eest võitis Oscari ja Kuldgloobuse parima naispeaosatäitja kategoorias.

2013. aastal mängis ta filmis "Näljamängud: Lahvatab leek". Samal aastal mängis ta filmis "Ameerika afäär", millega kandideeris Oscarile ja mille eest võitis Kuldgloobuse ja BAFTA auhinnad parima naiskõrvalosatäitja kategoorias.

2016. aastal mängis Lawrence peaosa filmis "Reisijad".

Tee näitlemiseniRedigeeri

Kui Jennifer oli 14-aastane, jäi ta New Yorgis tänavatantsu vaadates silma ühele fotograafile, kes tema emaga hiljem ühendust võttis[4]. See juhus avas noorele neiule ukse esmalt modellindusse, kust ta suundus edasi oma tõelise kire, näitlemise juurde. Juba 14-aastaselt võttis ta vastu otsuse pühenduda näitlemiskarjäärile, eirates oma vanemate soovitusi.

Ta põhjendas 2018. aastal USA telesaates "60 Minutes" oma otsust sellega, et näitlemine oli ainus tegevus, mida ta teadis ja mõistis. Koolitööd olevat talle olnud tõeline katsumus, kuna ta tundis end pidevalt rumalana. Stsenaariumi lugedes teadis ta aga täpselt, kuidas mõnd emotsiooni või näoilmet jäljendada. Lawrence peab otsust kolida 14-aastaselt New Yorki oma elu parimaks otsuseks[5].

Üks tema esimesi näitlejatöid oli telekanali MTV saate "My Super Sweet 16" reklaamis. See töö oli Lawrence'i karjääri algusaastate üks edukamaid, kuid selle tõttu jäi tal lõpetamata keskkool. Karjäär oli noorele Lawrence'ile tema sõnul pikka aega kõige tähtsam asi tema elus ning ta ei kahetse oma otsust kool pooleli jätta[6].

KarjäärRedigeeri

 
Jennifer Lawrence (2012)

Lawrence'i karjäär algas seriaalinäitlejana. Ta on kaasa löönud sellistes telesarjades nagu "Monk", "The Bill Engvall Show" ja "Medium".

Jennifer Lawrence on näidelnud 25 filmis, enamikus neist on olnud ta peaosas. 2010. aasta film "Paljad luud" oli tema karjääris murrangulise tähtsusega, sest 20-aastane Lawrence nomineeriti rolliga esimest korda Oscari auhinnale.

Kaks aastat hiljem nomineeriti Lawrence uuesti parima naispeaosatäitja Oscarile, seekord Tiffany Maxwelli rolli eest filmis "Õnneteraapia". Filmi lavastas David O. Russell, kellega Lawrence töötas hiljem veel koos filmides "Ameerika afäär" ja "Joy". Kaks viimast tõid Lawrence'ile tema kolmanda ja neljanda Oscari nominatsiooni. Lawrence on 2019. aasta seisuga nomineeritud 174 auhinnale (sh neljale Oscarile), millest on võitnud 114. Lisaks maineka Oscari võidule on Lawrence saanud veel ühe BAFTA auhinna (parim naiskõrvalosatäitja filmis "Ameerika afäär") ning kolm Kuldgloobust (rollide eest filmides "Õnneteraapia", "Ameerika afäär" ja "Joy").

Lawrence on kaasa löönud ka kahes populaarses filmisaagas: Marveli "X-meestes" ning Suzanne Collinsi romaanide põhjal valminud "Näljamängude" triloogias.

Jennifer Lawrence'i uuemad projektid on 2020. aastal linastuv samanimelise raamatu järgi valminud film "Bad Blood"[7] ja Lila Neugebaueri lavastatav draamafilm[8].

FilmograafiaRedigeeri

Aasta Originaalpealkiri Eestikeelne pealkiri Roll
2005 The Devil You Know noor Zoe Sughes
2008 Garden Party Tiffany
2008 The Poker House Agnes
2008 The Burning Plain Mariana
2010 Winter's Bone Paljad luud Ree Dolly
2011 Like Crazy Sam
2011 X-Men: First Class X-mehed: Esimene klass Raven Darkholme/Mystique
2012 The Hunger Games Näljamängud Katniss Everdeen
2012 Silver Linings Playbook Õnneteraapia Tiffany Maxwell
2012 House at the End of the Street Maja tänava lõpus Elisa Cassidy
2013 The Hunger Games: Catching Fire Näljamängud: Lahvatab leek Katniss Everdeen
2013 American Hustle Ameerika afäär Rosalyn
2014 X-Men: Days of the Future Past X-Mehed: Tulevase möödaniku päevad Raven Darkholme/Mystique
2014 Serena Serena Serena Pemberton
2014 The Hunger Games: Mockingjay part 1 Näljamängud: Pilapasknäär osa 1 Katniss Everdeen
2015 The Hunger Games: Mockingjay part 2 Näljamängud: Pilapasknäär osa 2 Katniss Everdeen
2015 Joy Joy Joy Mangano
2016 A Beautiful Planet jutustaja
2016 X-Men: Apocalypse X-Mehed: Apokalüpsis Raven Darkholme/ Mystique
2016 Passengers Reisijad Aurora Lane
2017 mother! ema! ema
2018 Red Sparrow Punane varblane Dominika Egorova
2019 X-Men: Dark Phoenix X-Mehed: Tume fööniks Raven Darkholme/ Mystiqye

Väärtuste eest võitlemineRedigeeri

Lisaks näitlemisele on Jennifer Lawrence tuntud ka kui filantroop.

Ta on avalikult pööranud tähelepanu mitmele ühiskonnaprobleemile. Näiteks teeb ta koostööd ettevõttega RepresentUs, et peatada korruptsioon Ameerikas. Selle eesmärgiga valmis Lawrence'i osalusel ka YouTube'is avaldatud lühifilm "Unbreaking America: Solving the Corruption Crisis".

Lawrence kirjutas 2015. aastal artikli, milles suunab inimeste tähelepanu näitlemise valdkonnas valitsevale alusetule palgalõhele.[9] Kuigi näitlejanna ei ole suur sotsiaalmeedia pooldaja, avaldas ta artikli ka oma ametlikul Facebooki lehel.

Samuti on Lawrence'i sihtasutus Jennifer Lawrence Foundation korduvalt annetanud suuri summasid lastehaiglatele.

Alates aastast 2012, kui Lawrence võttis vastu Katniss Everdeeni rolli filmis "Näljamängud", on ta sageli sõna võtnud kehakuvandi teemal. Sel perioodil sai Lawrence korduvalt kriitilisi kommentaare oma kaalu kohta ja seda ka filmirežissööridelt. Moeajakirja Elle 2012. aasta novembrinumbris ütles Lawrence, et ta keeldub end filmirolli saamise nimel näljutamast ning ta ei arva, et praegune meedias kujutatav kehakuvand on realistlik. Seetõttu soovibki ta noorematele fännidele olla eeskujuks oma terve ja tugeva füüsisega.[10]

IsiklikkuRedigeeri

2019. aasta veebruaris kihlus Lawrence New Yorgi galeristi Cooke Maroneyga, kellega abiellus 19. oktoobril 2019.

ViitedRedigeeri

  1. Barnes, Henry. "Jennifer Lawrence among Time's 100 most influential people". The Guardian, 18. aprill 2013. Vaadatud 02.12.2019.
  2. Robehmed, Natalie. "The World's Highest-Paid Actresses 2015: Jennifer Lawrence Leads With $52 Million". Forbes, 20. august, 2015. Vaadatud 27.11.2019.
  3. Robehmed, Natalie. "The World's Highest-Paid Actresses 2016: Jennifer Lawrence Banks $46 Million Payday Ahead Of Melissa McCarthy". Forbes, 23.august 2016. Vaadatud 27.11.2019.
  4. "Jennifer Lawrence & Chris Pratt Answer the Web's Most Searched Questions | WIRED". WIRED, 15. detsember 2016. Vaadatud 27.11.2019.
  5. "Jennifer Lawrence on Chris Pratt, the Zika Virus and R-rated Movies | Vanity Fair". Vanity Fair, 21. november 2016. Vaadatud 27.11.2019.
  6. "Jennifer Lawrence on choosing acting over education". 60 Minutes, 25. veebruar 2018. Vaadatud 27.11.2019.
  7. Basu, Momita. "These Are All The Upcoming Jennifer Lawrence Movies". Trinikid, 7. juuni 2019.
  8. Rooney, David. "Jennifer Lawrence to Star in Untitled A24 Drama". The Hollywood Reporter, 16. aprill 2019. Vaadatud 27.11.2019.
  9. Why Do I Make Less Than My Male Co-Stars?"
  10. Bullock, Maggie. "Jennifer Lawrence: Game Changer". Elle, 8. november 2012. Vaadatud 27.11.2019.

VälislingidRedigeeri