Tene Ruubel

Tene Ruubel (sündinud 29. oktoobril 1961 Pärnus) on eesti näitleja.

Ta lõpetas 1979. aastal Pärnu 2. keskkooli ja Pärnu Teatri õppestuudio ning 1984. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedri (11. lend).

Töötas aastatel 1984–1990 Nukuteatris ja 1990–2000 Endla Teatris.[1]. Ta on mänginud ka mitmes filmis.

Hiljem on Ruubel töötanud Kilingi-Nõmme klubi juhatajana[2]. Seejärel on ta sidunud oma elu Soomega, andes seal kohvernukuteatriga etendusi nii soome kui ka eesti keeles. [3]

LavarolleRedigeeri

  • 1978 – Jumpovaari (D. Normeti "Jumpovaari")
  • 1979 – Tuhkatriinu (Rummo "Tuhkatriinumäng"), tegelane (Undi "Doktor Noormanni kirjasõprade kokkutulek")
  • 1980 – Pöial-Liisi (I. Normeti "Muinasjutt Pöial-Liist"), Ludmilla (Gorki "Vassa Železnova"), Nato (Tšhaidze "Järglased")
  • 1990 – Naerutaadi eit ja Lola (Lindgreni "Vahtramäe Emil"), Charlotte (Molière'i " Don Juan"), Miranda (Fowlesi ja Pinteri "Kollektsionäär")
  • 1991 – Liisa (Topeliuse "Printsess Nobekeel"), Regine Ensgstrand (Ibseni "Kummitused"), Carol Melkett (Shafferi "Must komöödia")
  • 1992 – Ellie (Kerni "Teatrilaev"), Carmen (Tremblay "Igavesti Sinu, Marie-Lou"), Ida Langebrunn (Tammsaare ja Karusoo "Täieline Eesti Vabariik"), teenijanna ja Alice (Goetzi "Kolm pettust")
  • 1993 – Jeppe naine ja mõisavalitseja (Holbergi "Miks Jeppe joob"), Anni ja Cora (Schnitzleri "Anatol, Max ja naised"), Ottilie (Benatzky ""Valge Hobuse" võõrastemaja")
  • 1994 – Kaminska (Spiro "Kelm"), Kersti Lõmme (Reinla "Nii nad tapsid"), Luuaneiu (Lagerlöfi ja Aaloe "Gösta Berlingi saaga")
  • 1995 – preili Sofie (Egneri "Kardemoni linna rahvas ja röövlid"), sanitar (Göethe "Koeratopis")
  • 1996 – Maret (Raudsepa ja Aimla "Micumaerdi"), Margit (Roperi "Pesumaja lood ja laulud"), Maria (Barani "Mutanttüdruk"), Kalleken (Ehala, Costneri ja Gorini "Thijl Ulenspiegel")
  • 1997 – 2. maaler (Põllu ja Velskeri "Mere ääres. Kus?"), Mann (Smuuli "Kihnu Jõnn")
  • 1999 – Joan Cadwallader (Rayburni "Mees, kes arvatavasti on")
  • 2000 – naine (Tätte "2000 aastat elu Eestimaal")[4]

FilmograafiaRedigeeri

  • 1978 – "Imelugu" – Ermelina
  • 1978 – "Naine kütab sauna" – Katrin
  • 1979 – "Kõrboja peremees " – Leena
  • 1981 – "Kaks päeva Viktor Kingissepa elust I jagu" – Elsa Kingissepp, Viktori naine
  • 1981 – "Kaks päeva Viktor Kingissepa elust II jagu" – Elsa Kingissepp
  • 1984 – "Hundiseaduse aegu " – Ulla
  • 1984 – "Kaks paari ja üksindus" – ettekandja
  • 1991 – "Noorelt õpitud" [5]

TunnustusRedigeeri

  • 1989 Eesti Teatriliidu loovtöötaja preemia laureaat[6]

IsiklikkuRedigeeri

Tene Ruubeli vanemad olid näitlejad Paul Ruubel ja Selma Sõõro[7].

ViitedRedigeeri

  1. Eesti teatri biograafiline leksikon. Eesti Entsüklopeediakirjastus. Eesti Teatriliit. Tallinn 2000
  2. "Ruubel, Tene". Eesti teatri biograafiline leksikon (online). Vaadatud 21.10.2021.
  3. Jürisson, Anu (29. oktoober 2021). "Tene Ruubel näitleb üle 20 aasta taas kodulinna laval". Pärnu Postimees. Vaadatud 29.10.2021.
  4. Endla teatri biograafiline leksikon. Pärnu Teater Endla, Eesti Entsüklopeediakirjastus. Tallinn, 2008. Lk 114
  5. Tene Ruubel- Eesti Filmi Andmebaas
  6. "Eesti Teatriliit - Laureaadid 1989". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. aprill 2016. Vaadatud 30. märtsil 2016.
  7. Endla teatri biograafiline leksikon. Pärnu Teater Endla, Eesti Entsüklopeediakirjastus. Tallinn, 2008. Lk 113

VälislingidRedigeeri