Paapua Uus-Guinea peaminister

(Ümber suunatud leheküljelt Paapua Uus-Guinea valitsusjuhtide loend)

Paapua Uus-Guinea peaminister on Paapua Uus-Guinea sõltumatu riigi valitsusjuht ning tavaliselt Paapua Uus-Guinea rahvusparlamendi enamuse heakskiidu pälvinud partei või koalitsiooni juht.

Paapua Uus-Guinea sõltumatu riigi peaminister
National emblem of Papua New Guinea.svg
Marape 190614 Haus Lotu (2) (cropped).jpg
Praegu ametis
James Marape
alates 30. maist 2019
Ametisse nimetaja Bob Dadae
Paapua Uus-Guinea kindralkuberner
Moodustatud 16. september 1975
Esimene täitja Michael Somare

2011.–2012. aasta põhiseaduskriisRedigeeri

  Pikemalt artiklis 2011.–2012. aasta Paapua Uus-Guinea põhiseaduskriis

Detsembrist 2011 kuni augustini 2012 olid ennast riigi peaministriks kuulutanud nii Rahva Rahvuskongressi Peter O'Neill kui ka Rahvusliku Liidu Partei Michael Somare; 3. augustil 2012 tunnustas Somare O'Neilli valitsusjuhina.

Paapua Uus-Guinea peaministrite loend (1975–)Redigeeri

Nr Nimi
(Sünd–surm)
Ametiaeg Erakond Pilt
Algus Lõpp
1 Michael Somare
(1936–2021)
16. september 1975 11. märts 1980 Pangu Partei[1][2][3]  
2 Julius Chan
(1939–)
11. märts 1980 2. august 1982 Rahva Arengupartei[1][2]
(1) Michael Somare
(1936–2021)
2. august 1982 21. november 1985 Pangu Partei[1][2][3]  
3 Paias Wingti
(1951–)
21. november 1985 4. juuli 1988 Rahva Demokraatlik Liikumine[1][2]
4 Rabbie Namaliu
(1947–)
4. juuli 1988 17. juuli 1992 Pangu Partei[1][2]
(3) Paias Wingti
(1951–)
17. juuli 1992 30. august 1994 Rahva Demokraatlik Liikumine[2]
(2) Julius Chan
(1939–)
30. august 1994 27. märts 1997 Rahva Arengupartei[2][3]
5 John Giheno
(1949–2017)
27. märts 1997 2. juuni 1997 Rahva Arengupartei
(2) Julius Chan
(1939–)
2. juuni 1997 22. juuli 1997 Rahva Arengupartei[2][3]
6 Bill Skate
(1953–2006)
22. juuli 1997 14. juuli 1999 Rahva Rahvuskongressi Partei[2][3]
7 Mekere Morauta
(1946–2020)
14. juuli 1999 5. august 2002 Rahva Demokraatlik Liikumine[3]
(1) Michael Somare
(1936–2021)
5. august 2002 2. august 2011
Vaidlustatud 14. detsembrist 2011
3. augustini 2012
Rahvusliku Liidu Partei[1]  
Sam Abal
(1958–)
13. detsember 2010 17. jaanuar 2011 Rahvusliku Liidu Partei[1]
4. aprill 2011 2. august 2011
8 Peter O'Neill
(1965–)
2. august 2011
Vaidlustatud 3. augustini 2012
29 May 2019 Rahva Rahvuskongressi Partei  
9 James Marape
(1971–)
30 May 2019 Ametis Pangu Partei  

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 "Background Note: Papua New Guinea". Ameerika Ühendriikide Riigidepartemang. 1. aprill 2007. Vaadatud 14. august 2007.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 Dorney, Sean (2001). Papua New Guinea: people, politics and history since 1975. ABC Books. ISBN 0-7333-0945-3.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 May, R.J. (2001). State and society in Papua New Guinea: the first twenty five years. Crawford House Publishing. ISBN 1-86333-204-9.