Arutelu:Vitslav I

Viimase kommentaari postitas 2001:14BA:4857:A000:F452:D535:507A:A2A1 10 kuu eest teemas väärennys Hildegard.

väärennys Hildegard muuda

teidän artikkelinne on joutunut sen uhriksi, että joskus menneellä vuosisadalla ovat pöhköimmät, arvostelukyvyttömimmät senaikaiset sukututkijat kyhänneet henkilön Hildegard joka muka olisi ollut ihan peräti Tanskan kuninkaan Knud V:n tytär ja syntynyt suorastaan Ruotsin Sverker-sukuisesta prinsessasta. Mutta näin ei tietenkään ikinä ollut. Se kyhäys on sellaisen sukututkijoiden aikakauden tuotosta, jolloin pyrkivät 'löytämään' kuninkaita sukujuuriksi nillekin, joilla kuninkaita ei ollut sukujuurissaan.

Se Sverker-sukuinen kuningatar ei ikinä saanut ainakaan aikuiseksi eläneitä lapsia. Eikä Knud V:llä ollut Hildegard-nimistä tytärtä - sellainen etunimi on kyhäystä, ei se sovi ko aikakauden skandinaavisen henkilön lapsen nimeksi.


Todellisuudessa Vitslav I:n äiti lienee ollut Taka-Pommerin herttuan Sventepolk I:n tytär, jonka etunimeä ei tunneta. Etunimi on mitä todennäköisimmin ollut slaavilainen. Modernin sukututkimuksen mukaan tämä polveutuminen on todennäköisintä, kun myös otetaan huomioon että Vitslav I:lla on ollut sisarukset nimiltään Sventepolk (mainittu 1207) ja Lucia, Puolan yliherttuan Vladislavin (k 1231) vaimo.


bonustieto käyttöönne:

1210/20-luvulla, ja esim juuri 1219, Vitslav I osallistuu Tanskan kuninkaan Valdemar II:n sotaretkelle Pohjois-Eestin Rävalaan, jossa sitten Taanilinna Tallinna. Tästä on poikinut mm se, että Vitslav I:n nuori sisar Jadviga naitetaan (siis kotoaan Rügeniltä) 1220-luvun puolivälin korvilla kuningas Valdemar II:n pojalle Knuutille, josta Valdemar teki Viron, Rävalan ja Tallinnan herttuan.

Tämä Jadviga synnyttää 1220-luvun lopulla pojan, Svantepolkin, joka erinäisistä hyvistä syistä asettuu Ruotsiin asumaan, saatuaan sieltä perinnöksi maaomaisuutta etenkin Itä-Göötanmaalta (kartano nimeltä Viby ym), ja menee siellä naimisiin Benedikte Sunentyttären kanssa, joka on Ruotsin kuningattaren Katarina Sunentyttären sisar.

Jadviga on myös sitten kenties ollut sen Lucian (syntynyt 1250-luvulla, yli 20v oletetun veljensä Svantepolkin jälkeen) äiti, joka Lucia tuli Gleichenin kreivittäreksi mentyään Tanskassa naimisiin Gleichenin kreivin Henrikin kanssa.

2001:14BA:4857:A000:F452:D535:507A:A2A1 17. juuni 2023, kell 04:17 (EEST)Vasta

Naase leheküljele "Vitslav I".