Sam Cooke

Samuel Cook (esinejanimega Sam Cooke; 22. jaanuar 1931 Clarksdale, Mississippi osariik11. detsember 1964 Los Angeles, California) oli USA laulja ja laulukirjutaja. Teda peetakse üheks soulmuusika pioneeriks ja üheks tähtsamaks souli esindajaks. Ta on tuntud ka "Souli kuningana".

Sam Cooke
Sam Cooke (1953)
Sam Cooke (1953)
Sünninimi Samuel Cook
Sündinud 22. jaanuar 1931
Clarksdale, Mississippi, USA
Surnud 11. detsember 1964 (33-aastaselt)
Los Angeles, California
Stiilid soul · R&B · gospel
Tegev 1951–1964
Plaadifirma ABKCO · Specialty · Keen · RCA
Veebileht http://www.chuckberry.com

Cooke sündis Mississippi osariigis, kuid mõne aasta pärast kolis pere Chicagosse, kus ta hakkas juba lapsena laulmisega tegelema ja sai 1950. aastatel ansambli The Soul Stirrersi solistiks.

1957. aastal alustas Cooke soolokarjääri. Tema tuntumate laulude hulka kuuluvad "You Send Me", "A Change Is Gonna Come", "Cupid", "Wonderful World", "Chain Gang", "Twistin' the Night Away", "Bring It On Home to Me" ja "Good Times". Karjääri jooksul oli Cooke'il USA singliedetabelis 29 esineljakümne hitti ja 20 esikümnehitti. Ainus esikohahitt oli "You Send Me".

1964. aastal tappis Cooke'i lausuga südamesse ühes Los Angeleses asuvas motellis motelli juhataja, kes väitis, et tegi seda enesekaitseks. Juhtumi üksikasjad jäid segaseks, ametliku aruande järgi oli tegu õigustatud tapmisega.

1986. aastal oli Cooke üks kümnest esimesest artistist, kes võeti Rock'n'rolli Kuulsuste Halli liikmeks. Aasta hiljem võeti ta Laulukirjutajate Kuulsuste Halli liikmeks. 1994. aastal sai ta panuse eest muusikatööstusse Hollywoodi kuulsuste alleele omanimelise tähe. Ajakiri Rolling Stone on valinud Cooke'i saja kõigi aegade parima artisti seas 16. kohale[1] ja saja kõigi aegade parima laulja seas neljandale kohale.[2]

DiskograafiaRedigeeri

  • "Sam Cooke" (1958)
  • "Encore" (1958)
  • "Tribute to the Lady" (1959)
  • "Cooke's Tour" (1960)
  • "Hits of the 50's" (1960)
  • "The Wonderful World of Sam Cooke" (1960)
  • "Swing Low" (1961)
  • "My Kind of Blues" (1961)
  • "Twistin' the Night Away" (1962)
  • "Mr. Soul" (1963)
  • "Night Beat" (1963)
  • "Ain't That Good News" (1964)
  • "Sam Cooke at the Copa" (1964)
  • "Live at the Harlem Square Club, 1963" (1985)

ViitedRedigeeri

  1. 100 Greatest Arists. Rolling Stone. 3.12.2010. Vaadatud 12.3.2021
  2. "100 Greatest Singers of All Time". Rolling Stone. 27.11.2008. Vaadatud 12.3.2021