Ava peamenüü
Disambig gray.svg  See artikkel räägib filmitegijast; sportlase kohta vaata artiklit Mart Taniel (sportlane)

Mart Taniel (sündinud 11. augustil 1976[1]) on Eesti filmioperaator ja -režissöör.

Ta lõpetas Tallinna Ülikooli[2]. Ta täiendas end Prahas FAMU filmikoolis filmioperaatori alal[2].

Ta on vabakutseline filmioperaator ja on operaatoritööd teinud nii Eesti kui ka Soome, Austria, Vene ja teiste riikide produktsioonifirmadele[2].

Mart Taniel on üks Eesti silmapaistvamaid filmioperaatoreid. Tema käe all on valminud hulk auhinnatud linateoseid, näiteks Veneetsia filmifestivalil Orizzonti auhinnaga pärjatud “Sügisball” (2007, režissöör Veiko Õunpuu) ja “Püha Tõnu kiusamine” (2010, režissöör Veiko Õunpuu), mis esilinastus Sundance’i filmifestivali maailmakino võistlusprogrammis. Samuti on Taniel filmide “Idioot” (2011, režissöör Rainer Sarnet, esilinastus Busani filmifestivali ametlikus võistlusprogrammis) ja “November” (2017, režissöör Rainer Sarnet, esilinastus Tribeca filmifestivalil International Narrative Feature kategoorias) operaator.

Mart Taniel on sündinud 11. augustil 1976. aastal. Ta on lõpetanud Tallinna ülikooli, õppinud FAMU filmikoolis Prahas filmioperaatori erialal ja täiendanud ennast mitmetel rahvusvahelistel koolitustel ning meistriklassides. Lisaks operaatoritööle on Taniel ka ühe dokumentaalfilmi kaasrežissöör (“Impromptu”, 2015).

Mart Tanieli on korduvalt auhinnatud nii Eestis kui rahvusvaheliselt. “Novembri” eest võitis Taniel 2017. aastal Tribeca filmifestivalil parima operaatoritöö auhinna “iseäranis hulljulge operaatoritöö ning pildikeele võrratu valdamise” eest. Tanieli käe all valminud ja Berlinale Forumi programmis esilinastunud “Free Range - ballaad maailma heakskiitmisest” (režissöör Veiko Õunpuu, 2013) võitis Eesti Kultuurkapitalilt aastaauhinna kui “kõige ilusam film”. Filmiga “Idioot” võitis Taniel nii PÖFFi auhinna kui ka Eesti Kultuurkapitali aastaauhinna parima operaatoritöö eest. “Püha Tõnu kiusamine” võitis Moskvas festivalil kaameratöö eest 2morrow IFF/Zavtra Glass Eye Award’i. Parima operaatoritöö auhinna sai Taniel ka “Sügisballi” eest, seda Transilvania filmifestivalil rahvusvahelise võistlusprogrammi kategoorias.


FilmograafiaRedigeeri

Tema filmitöid[2]:

  • 2006 Tühirand, (operaator)
  • 2006 Müümise kunst (dokumentaal), (operaator)
  • 2007 Nuga (operaator, värvimääraja)
  • 2007 Jan Uuspõld läheb Tartusse, (operaator)
  • 2007 Sügisball, (operaator)
  • 2009 Püha Tõnu kiusamine (operaator, värvimääraja)
  • 2011 Idioot (operaator, värvimääraja)
  • 2013 Saare võimalikkusest (dokumentaal) (operaator, värvimääraja)
  • 2013 Intimnye mesta (operaator, värvimääraja)
  • 2013 "Free Range" (operaator, värvimääraja)
  • 2014 Maastik mitme kuuga (operaator, värvimääraja)
  • 2015 "1944" (operaator)
  • 2015 "Impromptu" (režissöör, stsenarist, operaator)
  • 2015 Moest väljas (dokumentaal) operaator
  • 2017 November (operaator)
  • 2018 Põrgu Jaan (operaator)

ViitedRedigeeri

VälislingidRedigeeri