Mart Kivastik

Eesti kirjanik

Mart Kivastik (sündinud 4. märtsil 1963) on eesti kirjanik.

Mart Kivastik
Mart Kivastik mais 2019

Ta on lõpetanud Tartu 5. keskkooli 1981 ja Heino Elleri nimelise muusikakooli koorijuhtimise eriala 1984 (erialaõpetaja Alo Ritsing). 1989. aastal lõpetas ta Tartu Ülikooli filoloogiateaduskonna eesti keele ja kirjanduse erialal[1]. Töötas aastatel 1989–1991 filmistuudios Tallinnfilm.[viide?] Seejärel on ta olnud vabakutseline kirjanik, näitekirjanik ja filmirežissöör.

Poliitiline tegevus muuda

Mart Kivastik kuulub aastast 2020 erakonda Eesti 200.

Ta kandideeris 2023. aasta valimistel Riigikokku, kogus valimisringkonnas nr 10 (Tartu linn) 403 häält ning ei osutunud valituks.[2]

Teoseid muuda

  • "Homme", Kupar 1993
  • "Palun õnnelikuks", Elmatar 1996, ISBN 9985832345
  • "Varblane", Varrak 1999, ISBN 9985302117
  • "Näidendid", Eesti Keele Sihtasutus, 2000
  • "Presidendi lapsed", Ilmamaa 2001, ISBN 9985783573
  • "Kui sa mind ei armasta, ära mine ära", 2003, ISBN 9985789008
  • "Savonarola", Eesti Draamateater 2005, ISBN 9985963709
  • "Külmetava kunstniku portreed", Ilmamaa 2006, ISBN 9949136458
  • "Sõdur", Väike Öömuusika 2007, ISBN 9789949154241
  • "Teener", Väike Öömuusika 2007, ISBN 9789949154258
  • "Kurb raamat", Väike Öömuusika 2008, ISBN 9789949180783
  • "Eesti asjad", MTÜ Kaks Musketäri 2010
  • "Vietnami retsept", Väike Öömuusika 2012
  • "Автопортрет с женой и лошадью" (2013)
  • "Armastuse vormid", Väike Öömuusika 2017
  • "Breviárium", Észt Intézet t, ungarikeelne novellikogu, 2017
  • "Taevatrepp", Väike Öömuusika 2019
  • Taivaan portaat, Atrain & Nord 2020 (tõlge soome keelde Anna Kyrö)
  • "Sure, Poisu!", Väike Öömuusika 2021

Filmograafia muuda

  • lühifilm "1979" 1993 (stsenarist ja režissöör koos Raimo Passiga)
  • lühifilm "Isa" 1998 (stsenarist ja režissöör)
  • lühifilm "Armuke" 1999 (stsenarist ja režissöör)
  • "Tulivesi" 1994 (dialoogi autor)
  • "Taarka" 2008 (kaasstsenarist)
  • "Vasha" 2009 (kaasstsenarist)
  • "Üks mu sõber" 2011 (režissöör ja stsenarist)
  • "Õnn tuleb magades" 2016 (režissöör ja stsenarist)
  • "Taevatrepp" 2023 (režissöör ja stsenarist)

Lavastatud näidendid muuda

  • "Peeter ja Erik" (Von Krahli Teater 1997; Vilniuses Oskaras Koršunovase teatris 1999)
  • "Õnne, Leena" (Vanemuine 1999, Ugala 1999)
  • "Vaim" (Vanemuine 1999)
  • "Teener" (VAT Teater 2003)
  • "Savonarola" (Draamateater 2004)
  • "Külmetava kunstniku portree" (2004), "Põrgu Wärk" (2005) ja "Kits viiuli ja õngega" (2006) Viinistul (MTÜ R.A.A.A.M)
  • "Sõdur" (MTÜ R.A.A.A.M. 2007)
  • "Meie isa, kes sa oled…" (Teatrilabor 2007)
  • "Eesti asi" (Viinistu, R.A.A.A.M, 2007)
  • "Kangelane" (Endla teater 2007)
  • "Noorte hääl" (Tartu ülikooli üliõpilasteater, 2008)
  • "Käsu Hansu ajalootund" (Viinistu, R.A.A.A.M, 2009)
  • "Kivist külalised" (Viinistu, MTÜ Kaks Musketäri 2010)
  • "Viimane Dracula" (Emajõe Suveteater, Tartu 2012)
  • "Vares" (Johannes Vares Barbaruse lugu, Endla 2014)
  • "Gunn, Gunn, vana…" (VAT Teater 2015), lavastaja
  • "Kostja ja hiiglane" (R.A.A.A.M, Ekspress Meedia 2018, Viinistu)
  • "Tiit ja Tõnu" (Von Glehni teater 2021), lavastaja

Tunnustus muuda

Viited muuda

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. oktoober 2009. Vaadatud 24. juunil 2012.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. Delfi. (2023). Riigikogu valimiste tulemused 2023. Delfi, 6. märts. Kasutatud 12.03.2023, https://www.delfi.ee/leht/valimised2023/tulemused
  3. Eesti riiklike teenetemärkide kavaleride andmebaas presidendi kantselei kodulehel (president.ee).
  4. https://kultuur.postimees.ee/6827171/selgusid-jargmised-kirjanikupalga-saajad

Välislingid muuda