Ava peamenüü

Kuramaa kuberneride loend on loetelu Kuramaa kubermangu tsiviilkuberneridest, asekuberneridest ja kindralkuberneridest.

Kuramaa kubermang

vene keeles Курляндская губерния
saksa keeles Kurländisches Gouvernement

Kuramaa kubermangu vapp

Pindala: 27 290 km²
Elanikke: 674 034
kubermangulinn: Jelgava (saksa keeles Mitau)
Venemaa keisririigi Läänemerekubermangude kaart Meyeri Leksikonis

Põhjasõja aegsed Rootsi kuberneridRedigeeri

  • Vabahärra Karl Magnus Stuart (1650–1705), august 1701 – 1702 (Rootsi kuberner)
  • Krahv Adam Ludwig Lewenhaupt (1659–1719), 1702 – august 1705 (Rootsi kuberner)
  • Rudolf Felix Bauer (1667–1717), august 1705 – märts 1706 (Venemaa kuberner)
  • Krahv Adam Ludwig Lewenhaupt, märts 1706 – september 1709 (Rootsi kuberner)

Venemaa keisririigi aegsed Kuramaa kuberneridRedigeeri

Kuramaa kubermangu tsiviilkubernerid allusid teenistuslikult kindralkubernerididele.

TsiviilkuberneridRedigeeri

  • Gustav Matthias Jakob von der Wenge gen. Lambsdorff (1745–1823), kindralmajor, 30. jaanuar 1796–9. november 1798 (Ламздорф фон Густав Матвеевич)
  • Carl Wilhelm Heinrich von der Osten gen. Driesen (1746–1827), salanõunik 9. november 1798–20. oktoober 1800 (Дризен фон Карл-Вильгельм Карлович)
  • Nikolai Arsenjev (1760–1830), tõeline riiginõunik 20. oktoober 1800–6. november 1808 (Арсеньев Николай Иванович)
  • Vabahärra (1810 vene parun) Jan Willem Hogguer (ka Johann Wilhelm von Hogguer, d'Hogguer, Högger; 1755–1838), tõeline riiginõunik 6. november 1808–11. august 1811 (Гоггер фон бар. Вильгельм (Василий) Данилович) (šveitsi päritolu Hollandi saadik Venemaal [1] [2])
  • Friedrich Wilhelm von Sivers (1748–1823), tõeline riiginõunik 21. september 1811–31. august 1814 (Сивере фон Федор Федорович) [1]
  • Emanuel von Stanecke (1750–1838), tõeline riiginõunik 4. veebruar 1816–6. veebruar 1824 (Станеке фон Эммануил Яковлевич)
  • Paul von Hahn (1793-1862), kammerjunker, tõeline riiginõunik 6. veebruar 1824–27. november 1827
  • Christoph Engelbrecht von Brevern (1782–1863), salanõunik 27. november 1827–10. mai 1853 (Бреверн фон Христофор Иванович)
  • Pjotr Valujev (1814–1890), kammerhärra, tõeline riiginõunik 27. juuni 1853–28. aprill 1858 (Валуев Петр Александрович)
  • Iwan von Brevern (1812–1885), kammerhärra, salanõunik 9. mai 1858–21. august 1868
  • Paul von Lilienfeld-Toal (1829–1903), salanõunik 21. august 1868–11. detsember 1885(Лилиенфельд-Тоаль фон Павел Федорович)
  • Konstantin Paženko (1830–1900), tõeline riiginõunik 19. detsember 1885–31. märts 1888 (Пащенко Константин Иванович)
  • Dmitri Sipjagin (1850–1902), kammerhärra, tõeline riiginõunik 31. märts 1888–20. detsember 1891 (Сипягин Дмитрий Сергеевич)
  • Dmitri Sverbejev (1842–1919), kammerhärra, tõeline riiginõunik 20. detsember 1891–10. oktoober 1905 (Свербеев Дмитрий Дмитриевич)
  • Leonid Knjazev (1851–1913), salanõunik 10. oktoober 1905–24. juuli 1910 (Князев Леонид Михайлович)
  • Sergei Nabokov (1866–1940), tõeline riiginõunik 23. august 1910–mai 1915 (Набоков Сергей Дмитриевич)
  • Krahv Pjotr Hendrikov, kolleegiuminõunik 1915–1917 (mai 1916–detsember 1916) (eksiilis Tartus) (Гендриков гр. Петр Васильевич)
    • Tatišev, mai 1915– mai 1916 (eksiilis Tartus)
    • Strakhov, detsember 1916–1917 (eksiilis Tartus)

AsekuberneridRedigeeri

  • Jossif Gurko-Romeiko (surn.1811), riiginõunik 14. veebruar 1797–14. detsember 1799 (Гурко-Ромейко Иосиф Иосифович)
  • Nikolai Arsenjev, riiginõunik 14. detsember 1799–20. oktoober 1800 (Арсеньев Николай Иванович)
  • Jakob Maximilian von Brieskorn, tõeline riiginõunik 20. oktoober 1800–2. oktoober 1811 ( Брискорн фон Яков Максимилианович)
  • Emanuel von Stanecke, riiginõunik 2. oktoober 1811–4. veebruar 1816 (Станеке фон Эммануил Яковлевич)
  • Martin von Bataille, riiginõunik 12. veebruar 1816–28. veebruar 1825 (Баталье фон Мартин Яковлевич)
  • Georg Gustav Daniel von Maydell (1791–1876), kolleegiuminõunik (tõeline riiginõunik) 28. veebruar 1825–1. juuli 1852 (Майдель фон Георгий Федорович)[3]
  • Aleksandr Beklemišev, tõeline riiginõunik 20. juuli 1852–26. november 1857 (Беклемишев Александр Петрович)
  • Julius von Cube (1815–1888), riiginõunik 28. detsember 1857–13. mai 1858
  • Parun Alfons von Heyking, salanõunik 22. mai 1858–28. märts 1885 (Гейкинг фон бар. Альфонс Петрович)
  • Aleksandr Manjos, tõeline riiginõunik 28. märts 1885–20. aprill 1890
  • Jossif Dunin-Barkovski, riiginõunik 13. mai 1890–20. detsember 1894 (Дунин-Барковский Иосиф Яковлевич)
  • Aleksandr Muravjov, riiginõunik, kammerjunker 20. detsember 1894–15. aprill 1902 (Муравьев Александр Валерианович)
  • Konstantin Starõnkevitš (1858–1906), polkovnik 16. juuni 1902–20. september 1903 (Старынкевич Константин Сократович)
  • Izmail Korostovets (1863–1933), alampolkovnik (polkovnik) 20. september 1903–27. juuli 1907
  • Vürst Nikolai Kropotkin (1872–1937), kolleegiuminõunik (riiginõunik) 27. juuli 1907–16. mai 1912
  • Boriss Kanšin (1867–1938), riiginõunik 16. mai 1912–1914 (Каншин Борис Анатольевич)
  • Boriss Hitrovo (1878–1931), kolleegiuminõunik 1914–1917 (Хитрово Борис Николаевич)

KindralkuberneridRedigeeri

Kuramaa ja Piltene kindralkuberner
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
Liivi- ja Kuramaa kindralkubernerid
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
Ajutine Liivi- ja Kuramaa kindralkuberner
Ajutised Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. Genealogisches Handbuch der baltischen Ritterschaften, Teil 1,1: Livland, Görlitz, 1929 lk.282