Käibelolevate valuutade loend

ÜRO riikides, ÜRO vaatlejariikides, tunnustamata riikides ja sõltuvatel territooriumitel on seadusliku maksevahendina tunnustatud 180 valuutat. Kui välja arvata fikseeritud vahetuskursiga valuutad, jääb alles vaid 130 valuutat (mis on iseseisvad või seotud mõne valuutakorviga). Sõltuvad territooriumid ning tunnustamata riigid on välja toodud vaid, kui nende valuuta emamaa omast erineb.

KriteeriumidRedigeeri

Valuuta on raha, mis toimib maksevahendina. Füüsiliselt on valuuta kas paberist, puuvillast, polümeerist vms rahatähed ning metallist mündid. Tavaliselt on raha trükkimise monopol riigil, mõnel juhul on mitme riigi peale üks monopol. Selles loendis on käibelolevatena välja toodud vaid valuutad, mis on igapäevamajanduses kasutatavad seaduslikud maksevahendid. Kaasa on arvatud murdühikud, millel füüsilist vormi pole, kuid mida riigid tunnustavad (nt Ameerika Ühendriikide mill, Egiptuse millim ja Jaapani rin). Loendisse pole lisatud mitteriiklikke valuutasid (nt Malta ordu), erakviitungeid, era-, virtuaal- ja alternatiivvaluutasid.

Käibelolevate valuutade loend riigi või territooriumi kaupaRedigeeri

Kollane taust tähendab, et valuuta vahetuskurss on mõne teise valuutaga seotud (lisa).

Riik või territoorium Valuuta[1] Sümbol[a] või
lühend[2]
ISO kood[1] Murdühik Jaguneb
  Abhaasia Abhaasia apsar[b] (puudub) (puudub) (puudub) (puudub)
Venemaa rubla RUB kopikas 100
  Afganistan Afganistani afgaani ؋ AFN Pul 100
  Akrotiri ja Dhekelia euro EUR sent 100
  Albaania Albaania lekk L ALL Qindarkë 100
  Alderney Alderney nael[b] £ (puudub) penn 100
Suurbritannia naelsterling[c] £ GBP penn 100
Guernsey nael £ GGP[d] penn 100
  Alžeeria Alžeeria dinaar د.ج DZD santiim 100
  Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Andorra euro EUR sent 100
  Angola Angola kvanza Kz AOA sentimo 100
  Anguilla Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Antigua ja Barbuda Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Araabia Ühendemiraadid Araabia Ühendemiraatide dirhem د.إ AED Fils 100
  Argentina Argentina peeso $ ARS sentaavo 100
  Armeenia Armeenia dramm ֏ AMD Luma 100
  Aruba Aruba floriin ƒ AWG sent 100
  Ascension Saint Helena nael £ SHP penn 100
  Aserbaidžaan Aserbaidžaani manat AZN Qəpik 100
  Austraalia Austraalia dollar $ AUD sent 100
  Austria euro EUR sent 100
  Bahama Bahama dollar $ BSD sent 100
  Bahrein Bahreini dinaar .د.ب BHD Fils 1000
  Bangladesh Bangladeshi taka BDT Poiša 100
  Barbados Barbadose dollar $ BBD sent 100
  Belau Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Belgia euro EUR sent 100
  Belize Belize dollar $ BZD sent 100
  Benin Lääne-Aafrika frank Fr XOF santiim 100
  Bermuda Bermuda dollar $ BMD sent 100
  Bhutan Bhutani ngultrum Nu. BTN Chetrum 100
India ruupia INR Paisa 100
  Boliivia Boliivia boliviaano Bs. BOB Centamo 100
  Bonaire Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Bosnia ja Hertsegoviina Bosnia ja Hertsegoviina konverteeritav mark KM või КМ[e] BAM Fening 100
  Botswana Botswana pula P BWP Thebe 100
  Brasiilia Brasiilia reaal R$ BRL sentaavo 100
  Briti India ookeani ala Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Briti Neitsisaared Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Brunei Brunei dollar $ BND Sen 100
Singapuri dollar $ SGD sent 100
  Bulgaaria Bulgaaria leev лв. BGN Stotinka 100
  Burkina Faso Lääne-Aafrika frank Fr XOF Centime 100
  Burundi Burundi frank Fr BIF Centime 100
  Colombia Colombia peeso $ COP sentaavo 100
  Cooki saared Cooki saarte dollar $ CKD sent 100
Uus-Meremaa dollar $ NZD sent 100
  Costa Rica Costa Rica koloon CRC sentimo 100
  Curaçao Hollandi Antillide kulden ƒ ANG sent 100
  Djibouti Djibouti frank Fr DJF santiim 100
  Dominica Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Dominikaani Vabariik Dominikaani peeso $ DOP sentaavo 100
  Ecuador Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
(puudub) (puudub) (puudub) sentaavo[f] (puudub)
  Eesti euro EUR sent 100
  Egiptus Egiptuse nael £ või ج.م EGP piaster[g] 100
  Ekvatoriaal-Guinea Kesk-Aafrika frank Fr XAF santiim 100
  El Salvador Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Elevandiluurannik Lääne-Aafrika frank Fr XOF santiim 100
  Eritrea Eritrea nakfa Nfk ERN sent 100
  Etioopia Etioopia birr Br ETB santiim 100
  Falklandi saared Falklandi saarte nael £ FKP penn 100
  Fidži Fidži dollar $ FJD sent 100
  Filipiinid Filipiinide peeso PHP sentimo 100
  Fääri saared Taani kroon kr DKK öör 100
Fääri kroon kr FOK öör 100
  Gabon Kesk-Aafrika frank Fr XAF santiim 100
  Gambia Gambia dalasi D GMD Butut 100
  Ghana Ghana sedi GHS Pesewa 100
  Gibraltar Gibraltari nael £ GIP penn 100
  Grenada Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Gruusia Gruusia lari GEL Tetri 100
  Guatemala Guatemala ketsaal Q GTQ sentaavo 100
  Guernsey Guernsey nael £ GGP penn 100
Suurbritannia naelsterling £ GBP penn 100
  Guinea Guinea frank Fr GNF santiim 100
  Guinea-Bissau Lääne-Aafrika frank Fr XOF santiim 100
  Guyana Guyana dollar $ GYD sent 100
  Haiti Haiti gurd G HTG santiim 100
  Hiina Hiina jüaan ¥ või 元 CNY Tsjao[h] 10
  Hispaania euro EUR sent 100
  Holland[i] euro EUR sent 100
  Honduras Hondurase lempiira L HNL sentaavo 100
  Hongkong Hongkongi dollar $ HKD sent 100
  Horvaatia Horvaatia kuna kn HRK Lipa 100
  Ida-Timor Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
(puudub) (puudub) (puudub) sentaavo[f][j] (puudub)
  Iirimaa euro EUR sent 100
  Iisrael Iisraeli uus seekel ILS Agora 100
  India India ruupia INR Paisa 100
  Indoneesia Indoneesia ruupia Rp IDR Sen 100
  Iraak Iraagi dinaar ع.د IQD Fils 1000
  Iraan Iraani riaal IRR Riaal 100
  Island Islandi kroon kr ISK öör 100
  Itaalia euro EUR sent 100
  Jaapan Jaapani jeen ¥ või 円 JPY Sen[k] 100
  Jamaika Jamaika dollar $ JMD sent 100
  Jeemen Jeemeni riaal ر.ي YER Fils 100
  Jersey Jersey nael £ JEP[d] penn 100
Suurbritannia naelsterling[c] £ GBP penn 100
  Jordaania Jordaania dinaar د.ا JOD piaster[l] 100
  Kaimanisaared Kaimanisaarte dollar $ KYD sent 100
  Kambodža Kambodža riel KHR Sen 100
  Kamerun Kesk-Aafrika frank Fr XAF Centime 100
  Kanada Kanada dollar $ CAD sent 100
  Kasahstan Kasahstani tenge KZT Tıyn 100
  Katar Katari riaal ر.ق QAR dirhem 100
  Keenia Keenia šilling Sh KES sent 100
  Kesk-Aafrika Vabariik Kesk-Aafrika frank Fr XAF sentiim 100
  Kiribati Kiribati dollar[b] $ KID sent 100
Austraalia dollar $ AUD sent 100
  Komoorid Komooride frank Fr KMF santiim 100
  Kongo Demokraatlik Vabariik Kongo frank Fr CDF santiim 100
  Kongo Vabariik Kesk-Aafrika frank Fr XAF santiim 100
  Kosovo euro EUR sent 100
  Kreeka euro EUR sent 100
  Kuuba Kuuba peeso $ CUP sentaavo 100
Kuuba konverteeritav peeso $ CUC sentaavo 100
  Kuveit Kuveidi dinaar د.ك KWD Fils 1000
  Kõrgõzstan Kõrgõzstani somm с KGS Tõiõn 100
  Küpros euro EUR sent 100
  Laos Laose kiip LAK Att 100
  Leedu euro EUR sent 100
  Lesotho Lesotho loti L LSL sente 100
Lõuna-Aafrika rand R ZAR sent 100
  Libeeria Libeeria dollar $ LRD sent 100
  Liechtenstein Šveitsi frank Fr. CHF Rapp 100
  Liibanon Liibanoni nael ل.ل LBP piaster 100
  Liibüa Liibüa dinaar ل.د LYD dirhem 1000
  Luksemburg euro EUR sent 100
  Lõuna-Aafrika Vabariik Lõuna-Aafrika rand R ZAR sent 100
  Lõuna-Korea Lõuna-Korea vonn KRW Jeon 100
  Lõuna-Osseetia Venemaa rubla RUB kopikas 100
  Lõuna-Sudaan Lõuna-Sudaani nael £ SSP piaster 100
  Läti euro EUR sent 100
  Macau Macau pataaka P MOP Avo 100
Hongkongi dollar $ HKD sent 100
  Madagaskar Madagaskari ariari Ar MGA Iraimbilanja 5
  Malaisia Malaisia ringgit RM MYR Sen 100
  Malawi Malawi kvatša MK MWK Tambala 100
  Maldiivid Maldiivide ruupia MVR Laari 100
  Mali Lääne-Aafrika frank Fr XOF santiim 100
  Malta euro EUR sent 100
  Mani saar Manxi nael £ IMP[d] penn 100
Suurbritannia naelsterling[c] £ GBP penn 100
  Maroko Maroko dirhem د.م. MAD santiim 100
  Marshalli Saared Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Mauritaania Mauritaania ugia UM MRU Khoums 5
  Mauritius Mauritiuse ruupia MUR sent 100
  Mehhiko Mehhiko peeso $ MXN sentaavo 100
  Mikroneesia Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Moldova Moldova leu L MDL Ban 100
  Monaco euro EUR sent 100
  Mongoolia Mongoolia tugrik MNT Möngö 100
  Montenegro euro EUR sent 100
  Montserrat Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Mosambiik Mosambiigi metikal MT MZN sentaavo 100
  Mägi-Karabahhi Vabariik Mägi-Karabahhi dramm[b] դր. (puudub) Luma 100
Armeenia dramm ֏ AMD Luma 100
  Myanmar Myanmari kjatt Ks MMK Pya 100
  Namiibia Namiibia dollar $ NAD sent 100
Lõuna-Aafrika rand R ZAR sent 100
  Nauru Austraalia dollar $ AUD sent 100
  Nepal Nepali ruupia रू NPR Paisa 100
  Nicaragua Nicaragua córdoba C$ NIO sentaavo 100
  Nigeeria Nigeeria naira NGN Kobo 100
  Niger Lääne-Aafrika frank Fr XOF santiim 100
  Niue Uus-Meremaa dollar $ NZD sent 100
Niue dollar[b] $ (puudub) sent 100
  Norra Norra kroon kr NOK öör 100
  Omaan Omaani riaal ر.ع. OMR Baisa 1000
  Paapua Uus-Guinea Paapua Uus-Guinea kina K PGK Toea 100
  Pakistan Pakistani ruupia PKR Paisa 100
  Palestiina Iisraeli uus seekel ILS Agora 100
Jordaania dinaar د.ا JOD piaster[l] 100
  Panama Panama balboa B/. PAB senteesimo 100
Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Paraguay Paraguay guaranii PYG sentimo 100
  Peruu Peruu uus sol S/. PEN sentimo 100
  Pitcairn Uus-Meremaa dollar $ NZD sent 100
Pitcairni saarte dollar[b] $ PND sent 100
  Poola Poola zlott PLN kross 100
  Portugal euro EUR sent 100
  Prantsuse Polüneesia CFP frank XPF santiim 100
  Prantsusmaa euro EUR sent 100
  Põhja-Korea Põhja-Korea vonn KPW Tšon 100
  Põhja-Küpros Türgi liir TRY Kuruş 100
  Põhja-Makedoonia Põhja-Makedoonia denaar ден MKD Deni 100
  Roheneemesaared Roheneemesaarte eskuudo Esc või $ CVE sentaavo 100
  Rootsi Rootsi kroon kr SEK öör 100
  Rumeenia Rumeenia leu lei RON Ban 100
  Rwanda Rwanda frank Fr RWF santiim 100
  Saalomoni Saared Saalomoni Saarte dollar $ SBD sent 100
  Saba Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Sahara Vabariik[m] Alžeeria dinaar د.ج DZD santiim 100
Mauritaania ugia UM MRU Khoums 5
Maroko dirhem د. م. MAD santiim 100
Sahara peseeta ₧ või Ptas (puudub) santiim 100
  Saint Helena Saint Helena nael £ SHP penn 100
  Saint Kitts ja Nevis Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Saint Lucia Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Saint Vincent ja Grenadiinid Ida-Kariibi dollar $ XCD sent 100
  Saksamaa euro EUR sent 100
  Sambia Sambia kvatša ZK ZMW Ngwee 100
  Samoa Samoa tālā T WST Sene 100
  San Marino euro EUR sent 100
  São Tomé ja Príncipe São Tomé ja Príncipe dobra Db STN sentimo 100
  Saudi Araabia Saudi riaal ﷼‎ SAR Halala 100
  Seišellid Seišellide ruupia SCR sent 100
  Senegal Lääne-Aafrika frank Fr XOF santiim 100
  Serbia Serbia dinaar дин. või din. RSD Para 100
  Sierra Leone Sierra Leone leoone Le SLL sent 100
  Singapur Singapuri dollar $ SGD sent 100
Brunei dollar $ BND Sen 100
  Sint Eustatius Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Sint Maarten Hollandi Antillide kulden ƒ ANG sent 100
  Slovakkia euro EUR sent 100
  Sloveenia euro EUR sent 100
  Somaalia Somaalia šilling Sh SOS sent 100
  Somaalimaa Somaalimaa šilling Sl SLS sent 100
  Soome euro EUR sent 100
  Sri Lanka Sri Lanka ruupia Rs, රු või ரூ LKR sent 100
  Sudaan Sudaani nael ج.س. SDG piaster 100
  Suriname Suriname dollar $ SRD sent 100
  Suurbritannia Suurbritannia naelsterling[c] £ GBP penn 100
  Svaasimaa Svaasimaa lilangeni L SZL sent 100
Lõuna-Aafrika rand R ZAR sent 100
  Süüria Süüria nael £ või ل.س SYP piaster 100
  Šveits Šveitsi frank Fr. CHF santiim[n] 100
  Zimbabwe RTGS dollar[4] (puudub) (puudub) (puudub) (puudub)
  Taani Taani kroon kr DKK öör 100
  Tadžikistan Tadžikistani somoni ЅМ TJS Diram 100
  Tai Tai baat ฿ THB Satang 100
  Taiwan Uus Taiwani dollar $ TWD sent 100
  Tansaania Tansaania šilling Sh TZS sent 100
  Togo Lääne-Aafrika frank Fr XOF santiim 100
  Tonga Tonga paʻanga[o] T$ TOP Seniti 100
  Transnistria Transnistria rubla р. PRB[d] kopikas 100
  Trinidad ja Tobago Trinidadi ja Tobago dollar $ TTD sent 100
  Tšaad Kesk-Aafrika frank Fr XAF sentiim 100
  Tšehhi Tšehhi kroon CZK heller 100
  Tšiili Tšiili peeso $ CLP sentaavo 100
  Tuneesia Tuneesia dinaar د.ت TND millim 1000
  Turks ja Caicos Ameerika Ühendriikide dollar $ USD sent 100
  Tuvalu Tuvalu dollar $ TVD[d] sent 100
Austraalia dollar $ AUD sent 100
  Türgi Türgi liir TRY Kuruş 100
  Türkmenistan Türkmenistani manat m TMT Tennesi 100
  Uganda Uganda šilling Sh UGX sent 100
  Ukraina Ukraina grivna UAH kopikas 100
Venemaa rubla[p][5] RUB kopikas 100
  Ungari Ungari forint Ft HUF filler 100
  Uruguay Uruguay peeso $ UYU senteesimo 100
  Usbekistan Usbekistani somm so'm või сўм UZS Tiyin 100
  Uus-Kaledoonia CFP frank XPF santiim 100
  Uus-Meremaa Uus-Meremaa dollar $ NZD sent 100
  Valgevene Valgevene rubla Br BYN kopikas 100
  Vanuatu Vanuatu vatu Vt VUV (puudub) (puudub)
  Vatikan euro EUR sent 100
  Venemaa Venemaa rubla RUB kopikas 100
  Venezuela Venezuela boliivar Bs.S. või Bs. VES sentimo 100
  Vietnam Vietnami dong VND Hào[q] 10
  Wallis ja Futuna CFP frank XPF santiim 100

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. 1,0 1,1 "Current currency & funds code list". Swiss Association for Standardization. As of 2016-09-13, this citation said "accessdate=6. detsember 2012", but the document itself said "Published July 1, 2016".
  2. Antweiler, Werner (2006). "Currencies of the World". University of British Columbia. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. november 2011. Vaadatud 5. detsember 2006.
  3. "Banknotes". Inglismaa pank. Vaadatud 5. detsember 2006.
  4. Reporter, Staff (20. veebruar 2019). "RBZ introduces "RTGS Dollars"". The Zimbabwe Mail. Vaadatud 6. mai 2019.
  5. Roman Olearchyk (5. juuni 2016). "Donetsk faces a creeping Russification". Financial Times. Vaadatud 9. august 2016.


Viitamistõrge: Olemas on <ref>-silt rühma "lower-alpha" jaoks, aga puudub vastav silt <references group="lower-alpha"/>.