Ava peamenüü

BiograafiaRedigeeri

Jiřina Jirásková õppis esialgu Praha Konservatooriumis ning hiljem Praha Näitekunsti Akadeemias. Pärast kooli lõpetamist töötas ta ühe aasta Hradec Králové kohaliku teatri näitlejana. 1951. aastal, 20-aastaselt, liitus ta Praha Vinohrady teatritrupiga, kellega ta veetis kogu oma karjääri. 30. maist 1990 kuni 30. juunini 2000 oli ta ka teatridirektor.

Jirásková tegi oma teletebüüdi 1950. aastal, kui ta mängis esimeses Tšehhoslovakkia telesarjas Rodina Bláhova (Bláha perekond). Esimese märgatava telerolli tegi ta spioonidraamas Smyk, mille režissööriks on Zbyněk Brynych. Peale seda mängis ta filmides Každá koruna dobrá ja Pohled do očí ning tegi koostööd komöödiafilmide režissööri Zdeněk Podskalskýga.

1970. aastatel lahkus Jiřina normaliseerimise tõttu Tšehhoslovakkiast ning jättis sellega seoses seljataha ka oma teatrinäitleja karjääri. Tema enda sõnade järgi oli ta sunnitud riigist lahkuma oma suhtumise tõttu 1960. aastate reformiperioodi. Lavale naasis ta 1983. aastal, kui ta sai endale rolli Karel Kachyňa filmis Sestřičky. Jiřina Jirásková on mänginud enam kui 140-s rollis rohkem kui 40 aasta jooksul.

Jiřina oli UNICEF'i Tšehhi komitee hea tahte suursaadik ja president (2002–2011).

Isiklik eluRedigeeri

Ta oli kaks aastat abielus näitleja Jiří Pleskotiga ning pärast lahutust elas ta 27 aastat koos Zdeněk Podskalskýga. Tal polnud lapsi.

Jiřina Jirásková suri 7. jaanuaril aastal 2013 olles 81-aastane.

Märkimisväärseimad rollid teatrisRedigeeri

 
Vinohrady teater
  • Caesar and Cleopatra (Cleopatra)
  • The Government Inspector (Anna Andrejevna Skvoznik Dmuchanovská valitseja)
  • Richard III (Kuninganna Margaret)
  • The Diary of Anne Frank (Anne Frank)
  • Much Ado About Nothing (kangelane)
  • Twelfth Night (Olivia)
  • Ivanov (Anna Petrovna)
  • Nora (Kristina Linde)
  • The Full Monty (Jeanette)
  • The Cherry Orchard (Charlotte)
  • Henry IV (Matilda Spina)

Valitud filmograafiaRedigeeri

1960'ndadRedigeeri

  • 1961 – Každá koruna dobrá ... muusikaõpetaja
  • 1961 – Smyky ... Luisa
  • 1961 – Pohled do očí ... Olga Valentová
  • 1964 – The Chintamani Carpet and a Swindler ... tõlk
  • 1964 – Courage for Every Day ... Olina
  • 1964 – Einstein kontra Babinský ... masinakirjutaja Dáša
  • 1964 – Kdy brečí muži ... Maminka
  • 1965 – Tales About Children ... ema
  • 1965 – Ninety Degrees in the Shade ... Věra
  • 1966 – Searching ... Helena Hrabáková
  • 1967 – Hotel for Strangers ... Marie
  • 1967 – Grandpa, Kylian and I ... ema
  • 1967 – The House of Lost Souls ... Dr. Dvořáková
  • 1968 – Sňatky z rozumu ... Hana
  • 1968 – Jak se zbavit Helenky ...Viki
  • 1969 – Flirt se slečnou Stříbrnou ... Mrs. Blumenfeldová
  • 1969 – Světáci ... Marcela
  • 1969 – Já, truchlivý bůh ... Mrs. Stenclová

1970'ndadRedigeeri

  • 1970 – Case for a Rookie Hangman ... Tadeásová
  • 1970 – Devilish Honeymoon ... Alzbeta
  • 1970 – Na Kometě ... Ester

1980'ndadRedigeeri

  • 1980 – Julek ... mõõganeelaja abikaasa
  • 1980 – Dnes v jednom domě ... MUDr. Frýbová
  • 1980 – Útěky domů ...Herecka
  • 1981 – The Hit ... käsikiri
  • 1982 – Jak svět prichází o básníky ... koolidirektor
  • 1983 – Bota jménem Melichar ... Moutelíková
  • 1984 – Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil ... laulja
  • 1984 – Křtiny ... sekretär Karolína
  • 1984 – Katapult ... Anna
  • 1984 – Slunce, seno, jahody ... Hubičková
  • 1984 – Vinobraní ... Albína Brousková
  • 1984 – Jára Cimrman Lying, Sleeping ... ema
  • 1985 – Egy kicsit én, egy kicsit te ... Eva Anyja
  • 1985 – Sestřičky ... Babi
  • 1986 – Klobouk, měšec a láska ... Enenke
  • 1987 – Stačí stisknout ... esimees Macková
  • 1987 – Arabesky ... Sefrnova
  • 1988 – Kdyz v ráji pršelo ... Dočkajka
  • 1988 – Muj hříšný muž ... Jeníkova
  • 1989 – Twins at the Zoo ... Josefina
  • 1989 – Slunce, seno a pár facek ... ridici Hubičková
  • 1989 – Příběh '88 ... Zdena

1990'ndadRedigeeri

  • 1990 – Motýlí čas ... koolidirektor
  • 1990 – Muka obraznosti ... Artlova
  • 1991 – Slunce, seno, erotika ... direktor Hubičková
  • 1993 – Jedna kočka za druhou ...Lanlady
  • 1994 – Zámek v Čechách ... krahvinna

2000'ndadRedigeeri

  • 2005 – Dobrá čtvrt ... Mrs. Svobodová
  • 2005 – Anděl páně ... Abbess
  • 2006 – Rafťáci ... Dany vanaema

AuhinnadRedigeeri

  • 1969 – Pilseni filmifestivali rahvalemmiku auhind kategoorias "kõige populaarsem näitlejanna"
  • 1998 – Thalia auhind
  • 2006 – Meriti medal

ViitedRedigeeri

  1. "Uudis Jiřina Jirásková surmast". Blesk, 07.01.2013. Vaadatud 31.05.2019.