Jennifer Lopez

Disambig gray.svg  See artikkel on näitlejast; meteroloogi kohta vaata artiklit Jennifer Lopez (meteoroloog).

Jennifer Lynn Affleck (tuntud ka kui J. Lo; sündinud 24. juulil 1969 New Yorgis) on USA laulja, näitleja, tantsija, koreograaf, moekunstnik, produtsent ja laulukirjutaja.

Jennifer Affleck
210120-D-WD757-1975 (50860511978) (cropped).jpg
Sünninimi Jennifer Lynn Lopez
Tuntud kui J. Lo,
La Lopez,
Lola,
Jenny from the Block,
Jennifer Muñiz
Sündinud 24. juuli 1969
Bronx, New York, USA
Stiilid popmuusika, latin pop, R&B, tantsumuusika
Tegev 1986–
Plaadifirma Epic
Work
Veebileht http://www.jenniferlopez.com/
Jennifer Lopez and Marc Anthony
Jennifer Lopez esinemas Bakuus

Esimese väikese filmirolli sai ta 1986. aastal Geraldine Page'ile viimaseks jäänud filmis "My Little Girl". Seejärel oli tal teisejärgulisi rolle mitmes muusikalis ja pisirolle mängufilmides. Ta esines ka tantsijana, nii oli ta 1991. aastal New Kids on the Blocki taustatantsija Ameerika muusikaauhindade jagamisel ja taustatantsija Janet Jacksoni maailmaturneel.

Lopeze läbimurre näitlejana tuli 1997. aastal filmiga "Selena", mis räägib mõrvatud lauljatarist Selena Quintanillast. Selle filmi eest teenis ta miljon dollarit. See oli tollal latiino päritolu näitlejate ajaloo suurim töötasu ühe filmi eest. Seejärel mängis ta filmides "Anaconda" (1997) ja "Out of Sight" (1998), kus tõestas ennast näitlejana. Demoga "Vivir Sin Ti" tekitas ta huvi Sony Music Entertainmenti juhtides ja 1999. ilmus Lopeze esimene album "On the 6". Sellele eelnes debüütsingel "If You Had My Love", mis jõudis Billboard Hot 100 edetabelisse[1] ning oli mitmes riigis esikohal.

Jennifer Lopez Arena Corinthiansil São Paulos

Lapsepõlv ja noorusRedigeeri

Tema vanemad, ema Guadalupe Rodríguez ja isa David Lopez, on mõlemad sündinud Puerto Ricos, kuid tutvusid siis, kui elasid Ameerika Ühendriikides. Isa oli arvutitehnik ja ema oli koduperenaine, hiljem müüja ja lasteaiakasvataja. Vanemad lahutasid 1990. aastatel oma üle 30 aasta kestnud abielu.[2] Lopez on pere keskmine laps; tal on vanem õde Leslie ja noorem õde Lynda.

Jennifer Lopez alustas laulu- ja tantsuõpinguid viieaastaselt. Teismelisena õppis ta flamenkot, džässi ja balletti ning õpetas tantsu noorematele õpilastele. Peale keskkooli lõpetamist õppis ta ühe semestri New Yorgi Baruchi kolledžis ärindust, kuid otsustas kolledžist lahkuda, et tantsijakarjääri jätkata. 18-aastaselt astus ta stasionaarõppesse Manhattani Phil Black Dance Studios, kus ta oli juba käinud džäss- ja stepptantsu tundides.[3] Vanemad ei olnud Jenniferi valikutega rahul ja neiu oli sunnitud kodust välja kolima.

KarjäärRedigeeri

1989–1998Redigeeri

Peale kodust lahkumist esines Lopez kohalikes lavastustes "Jesus Christ Superstar" ja "Oklahoma!". 1989. aastal oli ta viis kuud Euroopas ringreisil muusikalise revüüga "Golden Musicals of Broadway". 1990. aastate algul esines Lopez kutselise jazz-funk-tantsijana sketšikomöödiasarjas "In Living Color", mille peaosades olid koomikud, sealhulgas Jamie Foxx ja Jim Carrey. Oma esimese suure filmirolli eest 1995. aasta draamas "Mi Familia" pälvis Lopez Independent Spirit Awardi parima naiskõrvalosa nominatsiooni.[4] Seejärel mängis Lopez märulikomöödias "Money Train" (1995) koos kaastähtede Wesley Snipesi ja Woody Harrelsoniga. 1996. aastal oli Lopezel väiksem osa Robin Williamsi kõrval komöödias "Jack". Seejärel mängis ta Jack Nicholsoni kõrval põnevikus "Veri ja vein". Laulja Selena Quintanilla-Péreze rolliga eluloofilmis "Selena" (1997) sai Lopezest esimene latiino näitlejanna, kes teenis filmirolli eest miljon dollarit, selle rolli eest oli ta nomineeritud Kuldgloobuse auhinnale. 1997. aastal mängis Lopez Ice Cube’i kõrval ka õudusfilmis "Anaconda" ning 1998. aastal George Clooneyga kõrval krimifilmis "Out of Sight".

1999–2002Redigeeri

Jennifer Lopeze debüütalbum ilmus 1. juunil 1999 ja jõudis Billboard 200 edetabelis kaheksandale kohale. Albumi esimene singel "If You Had My Love" oli viis nädalat Billboard Hot 100 esikohal. USA-s müüdi seda 1,2 miljonit eksemplari ning sellest sai plaatinaplaat.[5] Teine singel albumilt "No Me Ames" Marc Anthonyga oli 2000.aastal Billboardi muusikaauhindade jagamisel nomineeritud mitmes kategoorias. Albumi kolmanda singlina ilmunud lugu "Witing for Tonight" jõudis Billboard Hot Dance Club Songs edetabelis esikohale. Mõned kriitikud on pidanud seda Lopeze karjääri üheks parimaks lauluks.[6]

2001. aasta alguses ilmusid samal nädalal romantiline komöödia "The Wedding Planner", mille peaosas on Matthew McConaughey ja Jennifer Lopeze album J.Lo. Lopezest sai esimene naine, kellel olid tabelites samaaegselt esikohal tema osalusega film ja tema album.[7] Album, mis sisaldas sisaldas singleid "Love Don't Cost a Thing" ja "I'm Real" sai USA-s neljakordseks plaatinaplaadiks ja oli 2001. aasta üheks enimmüüdud albumiks kogu maailmas. 2001. aastal käivitas Lopez oma esimese äriettevõtte, Jennifer Lopeze rõivabrandi J.Lo. Samal aastal mängis Lopez Jim Caviezeli kõrval romantilises draamas Angel Eyes. Romantilisest komöödiast Maid in Manhattan (2002), kus Lopez mängis koos Ralph Fiennesiga, kujunes tema karjääri kõige tulusam film. Kuid ületöötanud Lopez sai 2001. aastal selle komöödia filmimise ajal närvivapustuse.[8]

Lopez andis 2002. aastal välja kaks albumit. Esimene oli remiksialbum "J to tha L–O! The Remixes", kus teevad kaasa räpparid Ja Rule, 50 Cent, Fat Joe ja P Diddy. See debüteeris Billboard 200 edetabelis esikohal, esisingliga "Ain't It Funny" (Murder Remix) jõudis aga Billboard Hot 100 edetabeli tippu. Lopeze kolmas stuudioalbum This Is Me... Then ilmus 2002. aasta lõpus, albumit müüdi USA-s 2 600 000 eksemplari, selle albumi esimene singel "Jenny from the Block" ilmus 26. septembril 2002. aastal ning saavutas Billboard Hot 100 esikoha. Laulust sai Lopeze üks "visiitkaarte". 2002. aastal avas Jennifer Lopez Los Angeleses ladina kööki pakkuva restorani Madre's ja tõi välja oma esimese lõhna Glow by JLo, millest sai USA enimmüüdud lõhn.[9]

2003–2009Redigeeri

Lopez sai 2003. aastal meedias laialdase kriitika osaliseks tänu oma avalikele suhetele Ben Affleckiga. Koos mängisid nad romantilises komöödias Gigli (2003). Filmist loodeti kassapommi, kuid see osutus ebaõnnestunud filmiks.[10] Gigli osa eest anti Lopezele aasta halvima naisnäitleja Kuldse Vaarika filmiauhind. Lopez kirjeldas seda aastat kui oma karjääri madalamat punkti ja tunnistas, et Giglit ümbritsev meediakajastus muutis ta ebakindlaks ning tema suhe hävines maailma silme all.[11]

2005. aastal linastunud "Monster-in-Law" (2005), kus Lopez mängis koos Jane Fondaga, õnnestus ja tõstis veidi tema langenud mainet. Lopeze kolm järgmist osa filmides "An Finished Life" (2005, Robert Redfordi ja Morgan Freemaniga), "Bordertown" (2006) ja "El Cantante" (2007 Marc Anthonyga) olid piletimüügitulu seisukohalt ebaõnnestumised.

Jennifer Lopeze neljas stuudioalbum "Rebirth" ilmus 23. veebruaril 2005. Võrreldes Lopeze eelmiste albumitega kujunes selle läbimüük kasinamaks. Esimesel nädalal müüdi albumit 314 000 eksemplari. Jennifer Lopeze esimene hispaaniakeelne album "Como Ama una Mujer" ("As a Woman Loves") ilmus märtsis 2007 Euroopas ja Ameerika Ühendriikides. Kuigi album salvestati hispaania keeles, saavutas see Ameerika Ühendriikides edu, debüteerides USA Billboard 200 edetabelis kümnendal kohal.[12] Lopeze kuues stuudioalbum "Brave", mis ilmus hiljem samal aastal, osutus tema kõige kehvema edetabelikohaga albumiks. Juba rase olles alustas Jennifer Lopez 2007. aasta septembris oma esimest kontserditurneed, mille põhiesinejaks oli Marc Anthony. Pärast kaksikute sündi 2008. aasta veebruaris tegi Lopez karjääripausi ning ühtlasi sulges oma restoran Madre's.

IsiklikkuRedigeeri

1990. aastate keskpaigani suhtles Jennifer Lopez oma kooliaegse poiss-sõbra David Cruziga.[13] Ta on olnud kolm korda abielus: 1997.–1998. aastal kelner Ojani Noaga, 2001.–2002. aastal tantsija Cris Juddiga ja 2004.–2014. aastal laulja Marc Anthonyga. Pärast Juddist lahutust oli Lopez 2002. aasta keskpaigast kuni 2004. aasta alguseni suhtes näitleja ja filmilavastaja Ben Affleckiga[14].

2004. aastal abiellus ta Marc Anthonyga, kellega oli põgusas suhtes juba 1990. aastate lõpus. 22. veebruaril 2008 sündisid neil kaksikud: tütar Emme Maribel ja poeg Maximilian David. Kaksikute esimeste fotode eest maksti väidetavalt mitu miljonit, need olid tol ajal kõige kallimad kuulsuste fotod.[15] Anthony esitas lahutusavalduse 2012. aasta aprillis ja lahutus viidi lõpule 2014. aasta juunis. Lopezele jäi kahe lapse esmane füüsiline hooldusõigus. Lopez esineb aeg-ajalt koos oma lapse Emmega. Seejärel oli Lopezel suhe tantsija Casper Smartiga ning New York Yankeesi pesapallimängija Alex Rodriguezega.

2021. aasta algul alustasid Jennifer Lopez ja Ben Affleck uut suhet. 8. aprillil 2022 teatas Lopez oma teisest kihlusest Beniga, 20 aastat pärast mehe esimest ettepanekut.[16] 16. juulil 2022 abiellusid näitlejad Las Vegases.[17]

Osaline filmograafiaRedigeeri

Aasta Pealkiri Eestikeelne pealkiri
1995 Money Train Raharong
1996 Jack Jack
1996 Blood & Wine Veri ja vein
1997 Selena Selena
1997 Anaconda Anakonda
1997 U Turn Tagasipööre
1998 Antz Zipelgad (hääl)
1998 Out of Sight Üle mõistuse
2001 Angel Eyes Ingli silmad
2001 The Cell Püünis
2001 The Wedding Planner Pulmakorraldaja
2002 Enough Mõõt täis
2002 Maid in Manhattan Manhattani tuhkatriinu
2003 Gigli Gigli
2004 An Unfinished Life Lõpetamata elu
2004 Shall We Dance Kas tantsime?
2004 Jersey Girl Jersey tüdruk
2005 Monster-in-Law Koletislik ämm
2006 Bordertown Piirilinn
2010 The Back-up Plan Varuplaan
2012 What to Expect When You're Expecting Mida oodata last oodates
2012 Ice Age: Continental Drift Jääaeg 4 (hääl)
2013 Parker Parker
2015 The Boy Next Door Naabripoiss
2015 Home Kodu (hääl)
2015 Lila & Eve
2016 Ice Age: Collision Course Jääaeg: Kokkupõrge (hääl)
2018 Second Act Teine vaatus
2019 Hustlers Hangeldajad
2022 Marry Me Abiellu minuga

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. Billboard Magazine Vol. 111, No. 24. Nielsen Business Media, Inc. June 12, 1999.
  2. Jennifer Lopez Opens Up About Her Parents' Divorce. HuffPost. July 10, 2013.
  3. Jenny Back on the Block. Vanity Fair. Retrieved June 6, 2021.
  4. Tobey, Matthew. "My Family – Cast, Reviews, Summary, and Awards"
  5. [Billboard Magazine Vol. 111, No. 24. Nielsen Business Media, Inc. June 12, 1999 Billboard Magazine June 12, 1999]
  6. Jennifer Lopez — Chart history. Billboard. 29. detsember 2016
  7. Josh Tyrangiel (August 13, 2005). Jennifer Lopez. Time
  8. Singh, Anita (October 7, 2008). "Jennifer Lopez: I had a nervous breakdown. The Daily Telegraph.
  9. [ones, Geoffrey (February 25, 2010). Beauty Imagined:A History of the Global Beauty Industry. Oxford University Press. ]
  10. Hear me out: why Gigli isn't a bad movie. The Guardian.
  11. Jennifer Lopez and Alex Rodriguez on Love. McLean, Bethany (October 31, 2017)
  12. Hasty, Katie. McGraw Leads Seven Top 10 Debuts Onto Billboard 200. Billboard, aprill 2007
  13. Jennifer Lopez's Late High School Sweetheart David Cruz. People. Retrieved June 11, 2021.
  14. Jennifer Lopez Says There Was 'Genuine Love' Between Her and Ben Affleck. Chiu, Melody (March 25, 2016).
  15. [Rose, Lacey. "Jackson Pic Won't Make List Of Priciest Celeb Photos". Forbes. Retrieved March 21, 2012.]
  16. Tears Were Coming Down My Face. Brico, Elise (April 9, 2022). USA Today
  17. Jennifer Lopez and Ben Affleck are 'planning a big wedding celebration at his mansion in Georgia in a few WEEKS alongside friends and family'... after Vegas elopement

VälislingidRedigeeri