Bukoviina (rumeenia ja ladina keeles Bucovina, ukraina keeles Буковина (Bukovõna), ungari ja türgi keeles Bukovina, saksa keeles Bukowina, Buchenland) on ajalooline piirkond Euroopas Rumeenia põhja- ja Ukraina lääneosas. Hõlmab ala Transilvaaniast kirdes, Galiitsiast kagus ning Moldaaviast ja Bessaraabiast loodes.

Bukoviina vapp
Bukoviina lipp
Bukoviina (punane) Austria (helehall) osana Austria-Ungari keisririigis. Ungari on tumehall
Bukoviina jagunemine tänapäeva Rumeenia ja Ukraina vahel

Bukoviina on ajalooliselt Moldova vürstiriigi osa, kuid Austria ertshertsogkond liitis selle pärast Poola jagamisi endaga 1775. aastal. Kuulus aastatel 1786–1849 Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriiki ning oli aastatel 1849-1918 iseseisva suurvürstiriigina Tsisleitaania osa.

Rumeenia ajaloolised piirkonnad. Ungarile kuulunud eri piirkonnad on sinakates toonides

Bukoviina sai Saint-Germaini rahulepinguga 1918 Rumeenia Kuningriigi osaks. 1940. aastal okupeeriti ja annekteeriti Põhja-Bukoviina Nõukogude Liitu ja sai Ukraina NSV osaks.

Bukoviina oli 1941–1944 osa Suur-Rumeenia Bukoviina kubermangust, mille pealinn oli Cernăuți. Alates 1945. aastast oli Põhja-Bukoviina taas Nõukogude Liidu ja Ukraina NSV osa.

Tänapäeval on Rumeenia osa Bukoviinast (Lõuna-Bukoviina) Suceava maakonna põhiosa. Ukraina osa Bukoviinast (Põhja-Bukoviina) Tšernivtsi oblasti lääneosa.

Bukoviina ajalooline keskus on Tšernivtsi. Lõuna-Bukoviina keskus on Suceava.

Pindala on 10 441 km².