Verkiai mõis: erinevus redaktsioonide vahel

 
== Mõisakompleks ==
 
[[Pilt:Lithuania Vilnius Verkiai palace.jpg|pisi|Idapoolne kontorihoone kujunes ümberehituste järel sisuliselt uueks häärberiks]]
 
Mõisakompleksist on säilinud häärberi keldrid, kaks kontorihoonet, paviljon, sissesõidutee majake, vahimajake, jääkelder, kaks kasvuhoonet, vesiveski, villa, pumbajaam, teenijate maja, lehmalaut, kaks maja, tallmeistri maja, veskimehe maja, veetorm, küün, administratiivhoone, majapidamishoone, tööliste maja, katlamaja, puussepa maja, park, sepikoda, majapidamishoone, postkontor, teadetetulp, purskkaev, lehtla varemed ja piirdemüüri fragmendid koos väravaga. Mõisakompleksi keskne osa on kaitse all kui ala, kus asusid varasemad mõisakompleksid. Mõisasüdame territooriumilt võib leida veel mõisale kuulunud kõrtsi ja restorani „Šiaudinė“ varemed.<ref>[https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search Leedu kultuurimälestiste register]</ref>
 
Häärberi asukoht on Žaliųjų Ežerų g. 49A. Selle lasi rajada Ignacy Jakub Massalski, hoone kavandasid Marcin Knakfus ja Laurynas Gucevičius. Tegemist oli sümmeetrilise põhiplaaniga hoonega, mille keskosas asus [[risaliit]]. Seal oli neli saali ja 30 tuba. Peahoones asusid kabel, varakamber, teatrisaal, suur raamatukogu, relvade ja fossiilide kollektsioonid ning kunstimuuseum. Aastal 1812 laastasid häärberi sinna majutatud prantsuse armee sõdurid, seejärel jäi hoone tühjana seisma. Aastal 1838 mõisa omandanud Ludwik Adolf Fryderyk Sayn-Wittgenstein-Sayn lasi hoone maha lammutada, ent selle keldrikorrus on osaliselt tänapäevani säilinud. Maa all paikneb keldri läänepoolne osa, kus asub suur sammastega keskne poolringikujuline samamssaal. Sellega on ühendatud ka rida teisi ruume.<ref>[https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-detail/A5CEF53A-227F-43EC-ADEE-5EF954802E1E/true Verkių dvaro sodybos rūmų rūsiai]</ref>
[[Pilt:Jeruzalė, Vilnius, Lithuania - panoramio (3).jpg|pisi|left|Läänepoolne kontorihoone]]
 
Aadressil Žaliųjų Ežerų g. 49 asub idapoolne kontorihoone. See rajati Marcin Knakfus ja Laurynas Gucevičiuse projekti kohaselt koos häärberiga. [[XIX sajand]]i keskpaiku ehitati hoone ümber - lõunaküljele lisati kahekorruseline kasvuhoone, kaguküljele [[balustraad]]iga terrass ja bassein, põhjaküljele aga suur saal, torn ja kaks trepikoda. Sisuliselt kujundati hoone uueks häärberiks. Algselt oli tegemist kahekorruselise hoonega, mille kolmandat korrust varjas [[Atika (arhitektuur)|atika]] ja mille läänefassaadil asus [[portaal]]. Hoone all on keldrikorrus. Põhjapoolsel juurdeehitisel on neljakorruseline torn, selle all on eraldi kelder. Basseini ja kasvuhoonega juurdeehitised on säilinud osaliselt. Ida- ja lääneküljel on risaliidid, läänefassaadil nelja samba, kolmnurkse [[frontoon]]i ja [[friis]]iga [[portikus]]. Kolmnurksed frontoonid on ka risaliitidel. Teisel korrusel paiknevad ruumid [[anfilaad]]ina, ülejäänud korrustel ümber koridoride. Hoonet kaunistab [[hammaslõige|hammaslõikega]] [[karniis]], lisaks on karniise ka tornil ja risaliitidel. Suur osa hoone sisekujundusest on säilinud, sealhulgas ka [[Wittgenstein]]ide suguvõsa vappidega puitnikerdused.<ref>[https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-detail/A1A8CCB3-F925-4424-9246-2E38E915832B/true Verkių dvaro sodybos rytų oficina]</ref>
 
Läänepoolne kontorihoone asub aadressil Žaliųjų Ežerų g. 47, See hoone on Marcin Knakfus ja Laurynas Gucevičiuse kavandatud kompleksi esialgsel ilmel säilinud osa. Tegemist on nelinurkse põhiplaaniga kolmekorruselise ehitisega, mille kohal on pööning. Kolmandat korrust varjab atika. Loodeküljel asub kelder. Hoonet liigendavad sambad ja nišid. Idafassaadil on keskne nelja sambaga ja [[talastik]]uga portikusega [[joonia order]]i risaliit.<ref>[https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-detail/1EE82DC1-998A-4942-B2C0-FC268CDF86F1/true Verkių dvaro sodybos vakarų oficina}</ref>
 
=== Muud ehitised ===
 
Paviljon asub aadressil Žaliųjų Ežerų g. 53. Tegemist on ruudukojulise põhiplaaniga kahekorruselise hoonega, mille keskel on [[kuppel]]. Hoonel on nii pööning kui ka kelder. Kupli ümber paiknevad ringis paviljoni 12 korstent. Sealsed ruumid paiknevad anfilaadina ümber keskse saali. Aastail 1962-1984 tehti hoone põhjapoolsemas osas ümberehitusi, eraldati tube ja lisati uksi. Sissepääs asub hoone loodeküljel kahe samba taga. Paviljoni kaunistab hammaslõikega karniis. Varasemad pildid näitavad, et selle küljel on asunud ka balustraadiga [[lodža]]. Hoone [[vundament on tellistest ja maakividest, [[sokkel]] ja seinad tellistest. Keldrit ehivad [[pilaster|pilastrid]] ja sambad, esimese korruse põhiline dekoratiivne element on valgeks lubjatud karniisid. Kupli [[kessoon]]il on rosettornament, kupli jalamil on profileeritud karniis. Karniisi hammaslõige on näiline, see on sinna maalitud.<ref>[https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-detail/5793DBE1-4FE6-44B0-A1A1-05C8AAE537D6/true Verkių dvaro sodybos paviljonas]</ref>
 
==Viited==
48 043

muudatust