Erinevus lehekülje "Tallinna Reaalkool" redaktsioonide vahel

→‎Koolimaja: Täiendasin lõiku
(→‎Koolimaja: Täiendasin lõiku)
 
=== Koolimaja ===
Tallinna Reaalkooli peahoone on ehitatud [[Neoklassitsism|neoklassitsistlikus]] stiilis ning püstitati 1881-1883 rahvusvahelisel arhitektuurikonkursil väljavalitud projekti järgi, arhitekt Max Höppener, insener C. Jacoby. Kolmekorruselise, lameda [[Kelpkatus|kelpkatusega]] [[Historitsism|historitsistliku]] hoone peafassaadi liigendab rustikaalsete [[Pilaster|pilastritega]] [[portikus]], mille lõpetab kolmnurkne [[frontoon]]. Peakorruseid kaunistavad [[Pilaster|pilastrid]] ja [[Karniis|karniisid]]. Külgfassaadile avanevate [[aula]] akende vahele on paigutatud [[Karüatiid|karüatiidid]], skulptor A. Volz.<ref name=":3">{{Netiviide|autor=Tallinna Reaalkool|url=https://real.edu.ee/tahiseid-tallinna-reaalkooli-ajaloost/tallinna-reaalkooli-hoone/|pealkiri=Tallinna Reaalkooli hoone|väljaanne=Tallinna Reaalkool|vaadatud=28.08.2021}}</ref>
Tallinna Reaalkooli peahoone on ehitatud [[Neoklassitsism|neoklassitsistlikus]] stiilis.
 
Hoone on üldjoontes säilitanud oma algse plaanilahenduse. Ruumid on paigutatud ümber keskse piduliku trepikoja ja selle kõrval läbi II ja III korruse ulatuva aula, millesse galeriina avanevad III korruse koridorid.<ref name=":3" /> Paraadtrepp annab majale pidulikkust, tagades ühtlasi koridoridele piisava valguse. Peatrepp ühendab omavahel kolme korrust 106 astmega, kõrvaltrepid viivad aga neljandale korrusele 196 astmega.<ref name=":1">{{Netiviide|autor=Toming, Heilike|url=https://real.kooliraamatukogud.ee/index.asp?action=102&tid=9227|pealkiri=Tallinna Reaalkooli koolitreppide ajalugu ja geoloogia|väljaanne=Tallinna Reaalkool|aeg=2011|vaadatud=27.08.2021}}</ref>
 
Aastatel 1999- 2000 toimusid Tallinna Reaalkoolis põhjalikud restaureerimistööd, mis lõppesid 2000. aasta septembris. Vastav projekt koostati 1998- 1999 aastal AS Tallinna Restauraator projektibüroos, autoriteks arhitekt Katrin Etverk ja sisekujundaja [[Tiiu Lõhmus]], teostus [[AS Merko Ehitus]]. Hoonele on lisandunud IV korrus, muutmata hoone ajaloolist välisilmet.<ref name=":3" /> Võimaluste piires on taastatud teadaolevad algsed värvilahendused.Töid alustati 1999.a välisvõrkude paigaldamisega, paralleelselt alustati ettevalmistusi välisviimistlustöödeks ja uute trepikodade juurdeehitamiseks, siseruumides tehti lammutustöid ja kontsruktsioonide avamisi.<ref name=":1" />
 
=== Koolimüts ===
47

muudatust