Eesti presidentide loend

Siin on loetletud Eesti Vabariigi presidente.

Vabariigi Presidendi ametinimetus võeti eesti keeles kasutusele 1. jaanuaril 1938 jõustunud põhiseadusega. Võõrkeeltes oli riigivanemat nimetatud presidendiks alates 1922. aastast.

Eesti Vabariigi presidendidRedigeeri

1938–1940 Vabariigi PresidentRedigeeri

Pilt Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus Partei
Vabariigi President
1   Konstantin Päts

(1874–1956)

24. aprill 1938 21. juuni 1940 (23. juuli 1940[1])[a] 2 aastat,  1 kuu ja 28 päeva parteitu

1940–1992 Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeisRedigeeri

Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis on Eesti Vabariigi riigipea kohustetäitja ametinimetus 1938. aasta põhiseaduse alusel. Peaminister asub täitma Vabariigi Presidendi ülesandeid, kui Vabariigi Presidendi ametikoht on vaba või Vabariigi President on takistatud oma ametikohuste täitmises, ja tema volitused kestavad, kuni astub ametisse uus Vabariigi President või Vabariigi Presidendi Asetäitja.

Pilt Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus
Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis
-   Jüri Uluots

(18901945)

21. juuni 1940[a] 9. jaanuar 1945 4 aastat, 6 kuud ja 19 päeva
-   August Rei

(18861963)

9. jaanuar 1945 29. märts 1963 18 aastat, 2 kuud ja 20 päeva
-   Aleksander Warma

(18901970)

29. märts 1963 23. detsember 1970 7 aastat, 8 kuud ja 24 päeva
- Tõnis Kint

(18961991)

23. detsember 1970 1. märts 1990 19 aastat, 2 kuud ja 6 päeva
- Heinrich Mark

(19112004)

1. märts 1990 6. oktoober 1992 2 aastat, 7 kuud ja 5 päeva

1992–... Vabariigi PresidentRedigeeri

Pilt Nimi Ametisse asumise kuupäev Ametist lahkumise kuupäev Ametiaja pikkus Partei
Vabariigi President
2   Lennart Meri

(19292006)

6. oktoober 1992 8. oktoober 2001 9 aastat ja 2 päeva Rahvuslik Koonderakond Isamaa
3   Arnold Rüütel

(1928– )

8. oktoober 2001 9. oktoober 2006 5 aastat ja 1 päev Eestimaa Rahvaliit
4   Toomas Hendrik Ilves

(1953– )

9. oktoober 2006 10. oktoober 2016 10 aastat ja 1 päev Sotsiaaldemokraatlik Erakond
5   Kersti Kaljulaid

(1969– )

10. oktoober 2016 11. oktoober 2021 5 aastat ja 1 päev parteitu
6   Alar Karis

(1958– )

11. oktoober 2021 Ametis 10 kuud ja 3 päeva parteitu

MärkusedRedigeeri

  • ^[a] 21. juunil 1940 nimetas Päts okupatsioonivõimude survel põhiseaduse vastaselt ametisse Johannes Varese valitsuse. Kuna Päts ei saanud enam vabalt võimu teostada, siis alates sellest kuupäevast loetakse riigiõiguslikult presidendi kohusetäitjaks Jüri Uluots.

Vaata kaRedigeeri

ViitedRedigeeri

  1. 746. Riigivolikogu otsus Vabariigi Presidendi küsimuses., Riigi Teataja, nr. 77, 23 juuli 1940

VälislingidRedigeeri