Ava peamenüü

Siin on esitatud Eesti mitmekeelne kohanimede loend, kus on saksa-, vene-, rootsi- poola- ja lätikeelseid nimesid.

Sisukord

Märkusi loendi kasutamise kohta keele kaupaRedigeeri

Märkuste lugemiseks kliki lingile "Näita"

Saksakeelsed nimed

 
Eestimaa, Liivimaa ja Kuramaa kaart Meyers Konversations-Lexikon'i 1893–97 väljaandest

Eesti saksakeelsete kohanimede kasutamine keelati sisemaistel postisaadetistel alates 15. jaanuarist 1934 ja välismaistel postisaadetistel 15. veebruarist 1934.

Venekeelsed nimed

Loendis on Venemaa keisririigi ajal kasutatud venekeelsed kohanimed.

Rootsikeelsed nimed

Poolakeelsed nimed

Lätikeelsed nimed

Nimi Saksakeelne nimi Venekeelne nimi Rootsikeelne nimi Poolakeelne nimi Lätikeelne nimi
Aa Haakhof
Aadma Ahdma
Aavere Afer
Abja Abia
Abja-Paluoja Abia-Palloja
Abruka Abro Абро
Adavere Addafer Аддафер
Adila Addila-Neuhof
Aegna Wulf
Aegviidu Charlottenhof Шарлоттенгоф
Ageri Aggers
Aheru järv Ahero-See
Ahula Affel
Aidu (Maidla) Aitz
Aidu (Paistu) Aidenhof
Aimla Aimel
Aksi Lilla Wrangelsö
Alajõe Allajöggi
Alatskivi Allatzkiwwi
Alavere Allafer
Albu Alp
Alu Allo
Aluliina Marienburg
Alutaguse Allentacken Аллентак
Ambla Ampel
Andja Addinal
Angerja
Anija Annia (varem Hannijöggi) Аннио
Anseküla Анзекюль
Antsla Anzen
Aravete Arruwet
Aruküla Arroküll Барановка, Арокюль
Arumäe Samokrass
Arussaare Arrosaar
Aseri Asseri(e)n
Ataste Alexandershof
Audla Hauküll
Audru Audern Аудер
Auvere Ampfer
Emajõgi Embach Эмбах (Омовжа) Ema
Eistvere Eigstfer
Erastvere Errastfer Эрраствер
Ermistu Ermes
Haage Haakhof
Haanja Hahnhof Гангоф
Haapsalu Hapsal Гапсаль Hapsal Hapsal
Haapsalu kirikukülad Hapsalsche Pastoratsdörfe
Haaslava Haselau
Habaja Habbat
Haeska Hasik
Hageri kirikumõis Pastorat Haggers
Hageri-Mäeküla Pastorat Haggers (?Mähküll)
Hagudi Haggud
Haiba Haiba
Haimre Heimar
Halinga Hallick
Haljala Haljal
Haljava Hallinap
Halliku Hallick
Hargla Hargel
Harju Харриен
Harjumaa Harrien
Harku Harck
Harku-Hüüru Hark-Hüer
Harmi Neu-Harm
Hatu Hattoküll
Heimtali Heimthal
Heinaste Andzel
Heisri (Vastse-Piigandi) Neu-Pigant
Hellamaa Hellama
Hellenurme Hellenorm
Helme Helmet Гельмет Helme
Helme kirikumõis Pastorat Helmet
Hermamäe Hermansberg
Hermani mõis Hermannshof
Hiiemetsa Repnik
Hiiumaa Dagö Даго Dagö Dago
Holdre Hollershof
Holstre Holstfershof
Hulja Huljel
Humala Hummala
Hummuli Hummelshof Хуммельсхоф
Huuksi Hukas
Hõbeda Hoebbet
Hõreda-Pae Hördell und Payel
Härgla (Härgküla) Herküll
Härjanurme Herjanorm
Häädemeeste Gudmannsbach Гутмансбах
Idavere Itfer
Iigaste Igast
Iisaku Isaak
Illuka Illuck
Illuste Illust
Ilmatsalu Ilmazahl
Ilmjärve Ilmjerw
Ilpla Ilpel
Imastu Mönnikorb
Imavere Immafer
Imukvere Immofer
Ingliste Haehl
Inju Innis
Irboska Izborsk
Jaama Jama
Jaama mõis Wichtisby
Jaani kirikumõis Pastorat St. Johannis
Jaanilinn Ивангород Iwangorod
Jalametsa-Laimetsa Jallametz-Laimetz
Joala Joala
Joosu Waimel-Neuhof
Jootme-Räsna Jotma und Resna
Juuliku Julienhof
Juuru Jörden
Jõe Jaegel
Jõelähtme Jegelecht
Jõepere Joemper
Jõetaguse Jöhntack
Jõgeva Laisholm Лайсхолм
Jõgeveste Beckhof Бекгоф
Jõgisoo Joeggis
[[Jõgisoo (Jõgisuu)]] Jöggis
Jõhvi Jewe Йевве, Иеввен Jewe
Jõhvi kirikumõis Pastorat Jewe
Jõõpre Jaepern Иепперн
Jädivere Jeddefer
Jägala Jaggowall
Jälgimäe Jelgimäggi
Jämaja kirikumõis Pastorat Jamma
Jäneda-Lehtmetsa Jendell und Lechtmetz
Järlepa Jerlep
Järvajõe Jerwajöggi
Järvakandi Jerwakant
Järvamaa Jerwen Йервен
Järve Türpsal
Jäärja Saarahof
Jööri Jöör
Jüri kirikumõis Pastorat St. Jürgens
Kaali Sall
Kaarepere Kersel Керсель
Kaarma Carmel
Kaavere Kawershof
Kabala Kabbal
Kaliküla Kalliküll
Kallaste Красные горы
Kalvi Pöddes
Kadriorg Katharinenthal Катериненталь
Kambja Kamby Камби
Kanepi Kannapäh
Kangruselja Kangern
Karksi Karkus
Kavastu Kawast
Kauksi Kauks
Keila Kegel Кегель
Keila-Joa Fall Фалль
Keri Kokskär
Kesselaid Schildau Скулдай Sköld
Kihelkonna Kielkond
Kiltsi Ass
Kirumpää Kirumpa
Kloodi Peuth
Kohala Tolks
Kohila Kappakoil
Kohtla Kochtel Кохтель
Kohtla-Järve Kochtel-Türpsal
Koikküla Adsel Koiküll
Koivaliina Adsel
Kolga-Jaani Kl. Sw. Jana
Kose Kosch Кош
Kudruküla Kutterküll
Kuivastu Kuiwast
Kullamaa Goldenbeck Гольденбек
Kunda Kunda
Kuremaa Jensel
Kuressaare Arensburg Аренсбург
Kurkse Korkis, Kårkes
Kursi Talkhof
Kuusalu Kusal
Kuusnõmme Kusenöm
Kõo Wolmarshof
Käina Keinis Кейнис
Kärdla Kertel, Kertell
Kärla Kergel
Kärstna Kerstenshof
Kärevere Kerrafer
Käravete Kerrafer
Laagna Lagena
Lagedi Laakt Лаакт
Laimetsa Laimetz
Laiuse Lais Lais
Lasnamäe Laksberg Лаксберг
Leebiku Abenkat
Leetse mõis Leetz
Lehola Leal
Leisi Laisberg
Lihula Leal Леаль
Liivi laht zatoka Ryska
Liivimaa Ливония
Loona Kadvel
Loopre Loper
Lustivere Lustifer
Luunja Probsthof Пробстгоф
Lõo Leo
Lõunaküla Obernargen
Lämmijärv jezioro Ciepłe
Läänemaa Wiek
Läänemeri Варяжское море
Lääne-Nigula Poenal
Lööne Cölln
Maardu Maart Маарт
Maarjamäe Streitberg Стрейтберг
Maasilinn Soneburg Зонденбург
Mahu Махольм
Meriküla Merreküll Мерркюль
Muhu Moon (Mohn) Моон
Mustajõe Mustajöggi
Mustvee Черный посад
Muuga Münckenhof Мюнкенгоф
Mõniste Menzen Менстен
Mõntu Mento
Mõrtsuka Mörzoka
Mõtsu Metseboe
Mädapea Mettapäh
Mällikvere Melligfer
Märjamaa Merjama
Naissaar Nargen Нарген, Найссаар Nargö
Narva Narwa Нарва Narwa
Narva-Jõesuu Hungerburg Гунгербург, Усть-Нарва
Narva laht odnoga Narwska
Navesti jõgi Nawast
Nina Нос
Ninasi Nenal Ненал
Noarootsi Nuckö
Nõva Neve
Oara Himmelfahrt
Odalätsi Oddalätz
Odavere Odafer
Odulemma Oddolemm
Ohakvere Ahagfer
Ohekatku Odenwald
Ohepalu Ohepallo
Ohtja Ochtjas
Ohulepa Erlenfeld
Ohtla Ochtel
Ohtu Wocht
Oidrema Oidenorm
Oiste Pawast
Oisu Oiso
Oitme Hindo
Ojataguse Ojentacken
Oksa Ökseln
Olesnitsa Allojöggi
Olgina Olgina
Ollepa Ollepäh
Olustvere Ollustfer Оллустфер
Omedu Ommedo
Omuti Omut
Ontika Ontika
Oola Ole
Ooli Oli
Oomiste Mühlenhof
Oonurme Onorm
Orajõe Orrenhof
Oraniku Orranik
Orava Waldeck
Orgita Rosenthal
Orgmetsa Orgmetz
Oriküla Orriküll
Orina Orgena
Orinõmme Orinöm
Orissaare Orrisaar
Orjaku Orjack
Oru Orro
Oru Orrenhof
Osmussaar Odinsholm, Odensholm Оденсгольм Odensholm
Ostse Hohenholm
Oteküla Ottensdorf
Otepää Odenpäh Оденпэ Odenpal
Oti Weja
Oti Peudehof
Oti Schloss Baer
Otiküla Ottenküll
Otsa Otza
Paenasti Pajusby (võib-olla rootsikeelne?)
Paide Weißenstein Вейсенштейн Biały Kamień
Pajumõisa Pajomois
Pajusi Pajus
Pakri saared Rågöarna
Palamuse St. Bartholomäi
Paldiski Baltischport Балтийский порт Bałtycki Port
Palmse Palms Палмс
Patküla Owerlack
Peetri Baltischport Балтийский порт Kl. Sw. Piotra
Peipsi järv Чудское озеро jezioro Pejpus, jezioro Czudzkie
Penuja Penneküll
Petseri Печоры
Petseri klooster Псково-Печерский монастырь Monaster Peczerski
Pihkva Псков
Pihtla Pichtendahl
Pidula Piddul
Pihkva järv jezioro Pelba, jezioro Pskowskie
Piirissaar Порка
Piirsalu Piersal
Pilguse mõis Hoheneichen
Pilkuse Bremenhof
Pirita Marienthal Мариенталь, Биргитта
Porkuni Borkholm Боркхольм
Pootsiku Potzik
Prangli küla Врангельсгоф
Preedi Sitz
Priipalu Зонтаг
Pringi Бринкенгоф
Purtse Alt-Isenhof
Puurmani Talkhof Тальгоф
Põltsamaa Oberpahlen, Schloß Oberpahlen Оберпален Iberpol
Põlula Poll
Põlva Pölwe või Pölwa
Pädaste Peddast
Pärnu Pernau Пернау Pärnow Parnawa
Pärnu vojevoodkond województwo parnawskie
Raadi Ratshof Ратсхоф
Raanitsa Neuhof
Rakvere Wesenberg Wesenberg
Rannu Ранден Randem
Rapla Rappel Раппель
Reina Saltack
Reiu Reidenhof
Repniku Repnik
Riguldi Rickul
Riisipere Riesenberg Ризенберг
Ristna Dagerort Дагерорт
Ruhnu Runö Руно Runö
Rutikvere Ruttigfer
Rõngu Ringen Ринген Ringem
Räpina Reppin Rapina
Rääma Rawwasar (Pärnu)
Saadjärve Sadjerw
Saaluse Salishof
Saarde Saara
Saare Saarenhof
Saare Holmhof
Saare Saaremois
Saare Lückholm
Saare-Tahu Lückholm-Schotanäs
Saaremaa Ösel, Oesel Эзель Ösel Ozylia
Saarjärve Saarjerw
Saarnakõrve Sarnakorb
Saastna Sastama
Saatse Зачеренье
Saduküla Saddoküll
Sagadi Saggad
Saha Saage
Saiakopli Neuhoff
Saka Sackhof
Saksi Saximois
Saku Sack
Salajõe-Saunja Sallajöggi-Saunja
Salla Sall
Salutaguse Sallentack
Samma Samm
Sandla Sandel
Sangaste Theal (kirik); Sagnitz-Schloß (mõis)
Sarakuse Sarrakus
Sargvere Sarkfer
Saru Saara
Sassi Kabbil
Saue Friedrichshof
Sauga Sauck
Saulepi Saulep
Sausti (Kaarepere)]] Gross-Saus
Seidla Seydel
Seira Seyer
Seli Sellie
Seliküla Selliküll
Seliste (Seli)]] Sellie
Selja Selgs
Seljaküla Sellenküll
Selli Sellie
Sillamäe Sillamäggi
Sikeldi Sicklecht
Silmsi Silms
Sinalepa Sinnalep
Sindi Zintenhof
Sipa Sipp
Sipa Sippa
Sompa Sompäh
Soome laht zatoka Fińska
Sooniste Soinitz
Soontaga Sontack
Sooru Soorhof
Soosaare Soosaar
Soosalu Sosal
Sootaga Sotaga
Suigu Suik
Surju Surry
Suru Surro
Sutlema-Lümandu Sutlem und Limmat
Sutlepa Sutlep Sutlep
Suure-Jaani Groß-St. Johannis
Suure-Kambja (Kambja)]] Gross-Kamby
Suure-Konguta (Konguta)]] Gross-Kongota
Suure-Kõpu Gross-Köppo
Suuremõisa Grossenhof
Suuremõisa Magnushof
Suure-Rõude Gross-Ruhde
Suure-Ulila (Ulila)]] Ullila
Suur-Pakri Gross-Rogoe Stora Rågö
Suur-Soldina Gross-Soldina
Suur väin
Sõmerpalu Sommerpahlen
Sõmeru Neu-Sommerhusen
Sõreste Serrist
Sõrve Swalferort (Sworbe) Свальферорт
Sõtke Sötküll
Sõtke Söttküll
Sõõrike-Parasmaa Sörik-Parrasma
Sänna Sennen
Särevere Serrefer
Sääre Zerel
Sürgavere Surgefer
Taabri Anrepshof
Tagamõisa Hundsort
Tallinn Reval Ревель Reval Rewel, Koływan
Tapa Taps Тапс
Tapiku Tappik
Tartu Dorpat Тарбетен, Дерпт, Юрьев Dorpat Dorpat
Tartu-Maarja Dorpat-St. Marien
Tartu vojevoodkond województwo dorpackie
Tiinuse Ficht
Tiirimetsa Tirimetz
Tondi Dunten Дунтен
Toolse Tolsburg Тольсбург
Toomemägi Домберг
Toompea Dom zu Reval
Tori Torgel Торгель
Triigi Feckerorth
Tumala Thomel
Türi Turgel Тургель
Türi-Alliku Allenküll
Ulvi Oehrten Эртен
Uruste Аудерн
Uue-Põltsamaa Neu-Oberpahlen
Uue-Varbla Neu-Werpel
Uulu Uhla
Vaidva Вайдау
Vahuküla Wahoküll
Vaindloo Stenskär Stenskär
Vaivara Waiwara
Valga Walk Валк Walk
Valjala Wolde
Vana-Antsla Альт-Анцен
Vana-Varbla Alt-Werpel
Varbla Werpel
Vao Waoküll
Vardja Alexandershof
Varstu Warsto
Vasknarva Syrenetz, Nyslott Сыренец
Vastemõisa Wast
Vastseliina Neuhausen Нейгаузен Nowogród Inflanty
Vastse-Roosa Neu-Rosenhof Нейрозенгоф
Vee Weehof
Venevere Wenifer Венифер
Veskimõisa Mühlenhof
Vigala Fickel
Vihterpalu Vippal
Viimsi Wiems
Viirelaid Paternoster Патерностер
Viljandi Fellin Феллин Felin
Vinni Finn Финн
Virtsu Werder Вердер
Virumaa Wierland
Viru-Nigula Maholm
Vormsi Worms Ormsö
Võisiku Woiseck
Võlla Magnusdahl
Võnnu Wendau Венден, Вендау
Võrevere Werrefer
Võrtsjärv jezioro Wirckie
Võru Werro Верро
Võtikvere Wottigfer
Võõpsu Wöbs
Väike-Pakri Lilla Rågö
Väinjärve Weinjerwen
Vändra Alt-Fennern Феннерн
Värska Верхоустинск
Vööla meri Bysholmsviken
Õismäe Habers
Õisu Euseküll
Õngu Engo
Õvanurme Öwanorm
Ahijärv Ahe-See
Övi Öwe
Öötla Öthel
Ülejõe Uellejoe
Ülejõe Bremerseite (Pärnu)
Ülejõe (Tartu) Transembach
Ülemiste järv Obersee Оберзее

Vaata kaRedigeeri

KirjandustRedigeeri

Kirjandust saksakeelsete nimede kohtaRedigeeri

  • Baltisches historisches Ortslexikon. Teil 1. Estland (einschliesslich Nordlivland). Begonnen von Hans Feldmann, herausgegeben von Heinz von zur Mühlen, bearbeitet von Gertrud Westermann. Köln, Wien, 1985 [1]
  • E. Ahman. Kohanimedest topograafilisel kaardil. Sõdur, 30. oktoober 1936, nr 43-44, lk 1089–1094.
  • Linda Kongo 2016. Saksa-Eesti kohanimed. (Abiks loodusevaatlejale 100.) Tartu.

VälislingidRedigeeri

Välislingid saksakeelsete nimede kohtaRedigeeri

  • Baltisches historisches Ortslexikon. Teil 1. Estland (einschliesslich Nordlivland). Begonnen von Hans Feldmann, herausgegeben von Heinz von zur Mühlen, bearbeitet von Gertrud Westermann. Köln, Wien, 1985 [2]
  • Saksa-Eesti / Eesti-Saksa kohanimed (autorid Wiltrud Wiemold ja Carsten Wilms)
  • Eesti mõisaportaal (sisaldab mh. kõikide maakondade, kihelkondade ja mõisate eesti- ja saksakeelseid nimesid)