Ardo Ran Varres

eesti helilooja ja näitleja

Ardo Ran Varres (sündinud 19. märtsil 1974) on eesti helilooja ja näitleja.

Sündinud 19. märts 1974 (49-aastane)
Stiilid filmimuusika, nüüdismuusika
Elukutse helilooja, näitleja
Tegev alates 1996

Elulugu muuda

Ardo Ran Varres õppis aastatel 1981–1992 Tallinna Muusikakeskkoolis, mille lõpetas klarneti erialal ja 1992–1996 Eesti Muusikaakadeemia Kõrgemas Lavakunstikoolis, mille lõpetas 17. lennus näitlejana. Aastatel 2009–2011 õppis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magistrantuuris Helena Tulve heliloominguklassis, mille lõpetas cum laude.[1]

Aastail 1996–2001 töötas Varres näitlejana Rakvere Teatris ja 2001–2003 Eesti Draamateatris, 2003–2011 oli ta Eesti Draamateatri muusikajuht. 2011. aastast on ta vabakutseline ja elab Tartus.

Näitlejana on ta loonud kümneid rolle (ka Soomes, Taanis ja Saksamaal).

Heliloojana on ta teinud koostööd paljude lavastajate ja mitme eesti teatriga, kirjutanud muusikat rohkem kui 70 lavastusele, filmile, seriaalile ja kuuldemängule.

Muusikuna on ta tegutsenud ansamblites Eriti Kurva Muusika Ansambel, Raadio Maria, Liisi Koikson ja Vaikne Esmaspäev ning "Helimustrid".

2007. aastast on Ardo Ran Varres Eesti Heliloojate Liidu liige.

Märtsis 2022 tuli esiettekandele tema klarnetikontsert "Kahe tu(u)le vahel".

2022. aasta mais esietendus Vanemuise teatris täispikk ooper "Põrgupõhja uus Vanapagan".

Looming muuda

Kontsertmuusika muuda

  • Klarnetikontsert "Kahe tu(u)le vahel" (2021)
  • "Suur maalritöö" segakoorile (2021)
  • "13 pala kahele klaverile Eesti runoviisidel" (2021-2022)
  • "Päikesering" Tekst: Doris Kareva. Pühendatud helilooja ema Taimi Varrese (1933–2020) mälestusele (2020)
  • "Ühisvaratragöödia" puhkpilliorkester (2019)
  • "Eest muinasjutt" laulupeo koondorkester (2017)
  • "Die Luftballonmusik", viiul, fonogramm (2017)
  • "Apis Mellifera", akordion, tšello, live-elektroonika, fonogramm (2017)
  • "Minu laulus on jäänud üks unistus alles", segakoor (2017)
  • "Tallinna suminad", elektroonika (2016)
  • "Grus Grus", MIDI saksofon, fonogramm (2015)
  • Avamäng "Vabariigi kodanikud", sümfooniaorkester (2015)
  • "Concentra", keelpilliorkestrile (2014)
  • "Awakening bell", bassklarnetikontsert (festival Klaaspärlimäng, 2014)
  • "The Field of Now" ("Praegu-väli"), kammeransambel, live-elektroonika (2013)
  • "Mantra", segakoor (2013)
  • "Valge hobuse mägi", kaks klarnetit (2013)
  • "Carrmen!", tantsulavastus (2012)
  • "Force majeure", tšello, fonogramm (2012)
  • "Jäälätted", bassklarnet, harf, tablad, sitar (2012)
  • "Das Ende Beginnt" (Lõpp algab), kammeransambel, live-elektroonika (2011)
  • "Angulated" (Nurgestunud), sümfooniaorkester (2011)
  • "Fever", klaver, viiul (2011)
  • "Vastsest templist", kantaat kammerorkestrile (Eesti Draamateatri juubeliks 2010)
  • "Kevade", ballett (2009)
  • "Tallinna puhastustuli", rokk-oratoorium (2009)
  • "Ärevad päevad. 1918", kammeransambel (2008)
  • "Berlin Hauptbahnhof", tšello, fonogramm, live-elektroonika (2008)

Ooperid, kammerooperid, muusikalavastused muuda

  • "Põrgupõhja uus Vanapagan" ooper (2020) solistid, sümfooniaorkester: 2222, 4231, 1+2, harf, tšelesta, keelpillid Libreto: Kristi Klopets Anton Hansen Tammsaare samanimelise teose põhjal. Esietendus: mai 2022, teatri Vanemuine Väike maja, lavastaja Vilppu Kiljunen
  • "Käidi ja külvati varjude seemneid, sest valgus hakkas võrsuma" (Eesti Muusika Päevad, 2016)
  • "Tallinna puhastustuli" rokkoratoorium (2009), Vanalinna päevade avamine
  • "Arabella ja Taaniel", lastemuusikal (2002) Rakvere teater

Filmimuusika muuda

Muusika dokumentaal- ja mängufilmidele:

  • "Tartu aknad, mu arm" animafilm (2021)
  • "Helena Ranta – Sodan viimeinen sana" dokumentaalfilm, Kinocompany (2021)
  • "Sea aasta" dokumentaalfilm (2020)
  • "Karl ja Carla" lühimängufilm (2019)
  • "Johannes Pääsukese tõeline elu" mängufilm (2018)
  • "Rodeo", dokumentaalfilm (2017)
  • "Päike on hea laps", dokumentaalfilm (2014)
  • "Kullaketrajad", dokumentaalfilm (2013)
  • "Elavad pildid", mängufilm (2012)
  • "Üks mu sõber", mängufilm (2011)
  • "Kättemaksukontor", teleseriaal (2009)
  • "Disko ja tuumasõda", dokumentaalfilm (2009)
  • "Tuulepealne maa", teleseriaal (2008)
  • "Karujaht Pärnumaal", 1914. aasta tummfilm (2008)
  • "Ohtlik lend", teleseriaal (2007)
  • "Sinimäed", dokumentaalfilm (2006)
  • "Herr Tartüff", 1925. aasta tummfilm (2005)
  • "Stella stellaris", telelavastus (2000)
  • "Härrad abikaasad", teleseriaal (1999, 2007)
  • "Ma armastasin sakslast", telelavastus (1998)

Lavamuusika muuda

Muusikaline kujundus ja originaalmuusika rohkem kui 60 teatri- ja tantsulavastusele, sealhulgas:

Täielik loomingu nimekiri on saadaval Eesti Muusika infokeskuse kodulehel.

Muusika telesaadetele ja -seriaalidele muuda

Diskograafia muuda

Teatri- ja filmimuusika muuda

  • CD "Käidi ja külvati" (2016)
  • CD "Prohvet Maltsvet" (2013)
  • CD "Õhtusöök sõpradega" (2007)
  • CD "Arabella ja Taaniel" (2003)
  • CD "Macbeth" (2001)

Rokk- ja (pop)džässmuusika muuda

  • CD "Liisi Koikson ja Vaikne Esmaspäev" (2012)
  • CD Ansambel Raadio Maria – "Siin Tallinn" (2008)

Nüüdismuusika muuda

  • CD New Estonian Chamber Music 2021, „Apis mellifera, meemesilane“, akordionile, tšellole, live-elektroonikale ja fonogrammile (2017)
  • CD "New Estonian Chamber Music", Eesti Muusika Infokeskus (2017) "The Field of Now" ("Praegu-väli"), kammeransambel, live-elektroonika (2013)

Ilmunud noodid muuda

  • "Minu laulus on jäänud üks unistus järgi" segakoorile. M. Heibergi tekst. Ilmunud: Noodiriiul.ee, 2021
  • "Valge hobuse mägi = Mountain of the White Horse" – kahele klarnetile = for two clarinets in B-flat. Ilmumisandmed: Tallinn: Eesti Muusikafond, 2014[2]
  • "The field of now" – flöödile, klarnetile/bassklarnetile, vioolale ja kahele klaverile / Ardo Ran Varres. Ilmumisandmed: Tallinn: Eesti Muusikafond, 2013[3]
  • "Klaveritund" – palu kahele ja kolmele klaverile / Ardo Ran Varres. Ilmumisandmed: Tallinn: SP Muusika, 2011[4]

Tunnustus muuda

Isiklikku muuda

Ardo Ran Varrese vend on Tarvo Hanno Varres. Nende vanaisa oli sõjaväelane Mart Kaerma.

Viited muuda

  1. Teater. Muusika. Kino. Juuni/juuli 2012. Lk 7.
  2. [1]
  3. [2]
  4. [3]
  5. "Tartu Ülikooli Tänutähe kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 4.12.2022.

Välislingid muuda