Ülo Tambek

Ülo Tambek (1. juuli 1922 Tartu31. mai 1979 Tallinn) oli eesti filmirežissöör ja tõlkija.

Aastatel 1941–1945 võttis Punaarmeesse mobiliseerituna Eesti Laskurkorpuse ridades osa Teisest maailmasõjast. 1952. aastal lõpetas Tartu Riikliku Ülikooli inglise filoloogina. Aastatel 1947–1953 töötas Õhtulehe toimetuses. 1954. aastast töötas Tallinna Kinostuudios, hilisema nimega Tallinnfilmis dokumentaalfilmide toimetaja, stsenaristi ja režissöörina. 1966. aastast oli ta Tallinnfilmi kroonika- ja dokumentaalfilmide loomingulise tootmisühenduse režissöör. Režissöörina tegi ta üle 40 dokumentaal-, õppe- ja muusikafilmi ning 66 kinoringvaadet "Nõukogude Eesti". Mõned tema tehtud filmid keelati ideoloogilistel põhjustel. 1968. aastal filmitud dokumentaalfilm "Talupojad" linastus alles 1989. aastal.

Samuti on ta tõlkinud eesti keelde väliskirjandust, sealhulgas kaks romaani sarjast "Seiklusjutte maalt ja merelt": Robert Louis Stevensoni "Must nool" ja James Fenimore Cooperi "Viimane mohikaanlane".[1]

FilmograafiaRedigeeri

  • "Nõukogude Eesti ehitab ja loob" (1959)
  • "Taassünd" (1960)
  • "Kultuurielu sündmusi" (1960, koos Nikolai Dolinskiga)
  • "Kalevi-Liiva süüdistab" (1961, koos Vladimir Parveliga)
  • "Atlantika" (1961, koos Vladimir Žukoviga)
  • "Agrokeemia ENSV-s" (1965)
  • "Memento!" (1966)
  • "Tallinna saladused" (1967)
  • "Pill oll' helle" (1967)
  • "Jo-le-mi" (1967)
  • "Eesti lasteaedades" (1967)
  • "Eduard Viiralt" (1968)
  • "Talupojad" (1968, lõpetanud 1989 Toomas Kirdelaht)
  • "Veel kord kevadest" (1969)
  • "Tuld kuningale" (1969)
  • "Mitte üksnes leivast" (1969, koos Mati Põldrega)
  • "Rannakalurid" (1970)
  • "Järv" (1970)
  • "Esimesed viisnurgad" (1970)
  • "Aleksei Müürisepp. In memoriam" (1970)
  • "Meie klass" (1971)
  • "Lõhestatud taevas" (1971)
  • "Eldoraado" (1971)
  • "Me ise peolised" (1972)
  • "Kevadine naeratus" (1972)
  • "Esivanemad" (1972)
  • "Esimene vahetus" (1972)
  • "Viimane turbiin" (1973)
  • "Talvest talve" (1973)
  • "Kivihännad" (1974)
  • "Jõuproov" (1974)
  • "Tantsib Tiit Härm" (1975)
  • "Meie aeg" (1975)
  • "Nõukogude Eesti" (1976)
  • "Nende vastus" (1976)
  • "Hea saak...?" (1976)
  • "Tõuaretajad" (1977)
  • "Tornimuusika" (1977)
  • "Magnet? Maagia?" (1977, koos Mikk Mikiveriga)
  • "Tallinn" (1978)
  • "Sportlik Tallinn" (1978)
  • "Passioon" (1978)
  • "Lihtsalt kindral" (1978)
  • "Tagasitulek" (1979)
  • "Rõõmuratas" (1979)

TunnustusRedigeeri

IsiklikkuRedigeeri

Tema isa oli Elmar Tambek.

ViitedRedigeeri